5 Focustips voor kids

5x Focustips voor kids

Vindt jouw kind het soms moeilijk om stil te zitten? Bijvoorbeeld in de klas of thuis bij het huiswerk maken? Jouw kind is niet de enige. Meer kinderen hebben hier last van. Ze zijn sneller afgeleid, wiebelig, draaien zich veel om of ze staan op. Het gevolg? Ze nemen slechts fracties van de lesstof op. Terwijl zo’n kind met wat trucjes en gadgets zich veel beter kan concentreren. Heb jij zo’n wiebelkind? Doe je voordeel met deze 5 eenvoudige focustips voor kids!

 

1 Zittend bewegen op een wiebelkruk

Op basisschool ’t Noorderlicht in Goes werkt het: de Wigli-wiebelkruk. Kinderen die op deze kruk zitten, zitten stil, maar – stiekem – toch niet helemaal. De zitting van de kruk wiebelt, waardoor het kind óók kan wiebelen. De beweging vindt echter plaats op heuphoogte, zodat het bovenlichaam stil blijft. Zo kan het kind bewegen én goed de les volgen, lezen, schrijven of tekenen. De Wigli is een handige gadget voor kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren. Oók als ze ADHD, ADD of ASS hebben.

Wigli-wiebelkruk
ARKs Krypto-Bite potlood topper kauwbehoefte

 

2 Kauwend leren met een kauw-potloodtopper

Heb jij een kind dat graag sabbelt op het haar, knabbelt aan een pen of nagelbijt? Je kind dit afleren, is vaak erg lastig. Bovendien kan je kind dat sabbelen, knabbelen of bijten nodig hebben om zich te kunnen concentreren. Het gebit en de kaak hebben natuurlijk veel te verduren met al dat geknabbel. Zorg daarom voor een alternatief: een speciale kauw-potloodtopper of kauwketting. Die dingen zien er nog leuk uit ook.

3 Focus door een prikkelarme omgeving

Leren en huiswerk maken in een drukke kamer is een uitdaging. Zeker als je je moet concentreren op iets wat je minder leuk vindt. Maak het je kind daarom zo makkelijk mogelijk. Hoe? Met een prikkelarme omgeving. Dat is geen lege, kale kamer zonder kleur. Wél een kamer met:

  • Orde

Speelgoed, kleding, snuisterijen; houd alles in de kamer netjes en opgeruimd. Chaos om je heen veroorzaakt ook chaos in je hoofd.

  • Een oplaadhoekje

Door even iets anders te doen, kan je kind zich weer opladen. Creëer hiervoor een hoekje in de kamer, waar je kind iets kan doen waarvan hij of zij rustig wordt.

  • De juiste kleuren

Blauw, groen en roze zijn kleuren die zorgen voor rust, kalmte en concentratie. Wit zorgt voor een ruimtelijk gevoel; handig in een kleine kamer. Met deze kleuren op de achtergrond kan je kind zich makkelijker concentreren.

Heeft je kind vooral in de klas moeite met zich concentreren? Daarvoor bestaat een handig hulpmiddel: de Studybuddy. Hiermee creëer je een speciaal studiehoekje, waarin het kind geen afleiding meer ziet en daarom de focus beter vasthoudt.

4 Breinvoeding

Veel etenswaren dragen op een bepaalde manier bij aan een verhoogde concentratie, een beter geheugen, een goed humeur – wat het ook makkelijker maakt om te leren – én een betere hersenwerking. Denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen, banaan, haver, pure chocola, spinazie, noten en zaden. Zet deze voedingsmiddelen op het menu of kies voor een banaan of stukje chocola, de snelle breinboosters, als tussendoortje.

Foto: russelstreet via flickr

5 Structuur en voldoende pauzes

Alle kinderen hebben baat bij structuur. Door structuur weten ze wat ze kunnen verwachten en waaraan ze toe zijn. Dat brengt rust in het hoofd. Zorg daarom voor structuur. Bijvoorbeeld éérst leren of huiswerk maken. En daarna een spelletje spelen of tv kijken. Gun je kids echter ook voldoende pauzes. Bijvoorbeeld elk uur. Dat hebben ze nu eenmaal nodig om zich op te kunnen laden. Zo’n oplaadmoment is ook gewenst als ze net uit school komen. Dus neem dat ‘eerst huiswerk maken’ niet al te letterlijk. Drink bijvoorbeeld allereerst gezellig samen een kop thee met een stukje pure chocola erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2013 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren