7 Tips voor de Eerste Schoolweken na de Zomervakantie

7 Tips voor de Eerste Schoolweken na de Zomervakantie

De zomervakantie zit erop en het is tijd om terug naar school te gaan. De overgang van ontspannen vakantiedagen naar het schoolritme kan voor zowel leerlingen als ouders een uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen, met de juiste planning en instelling kun je een vlotte start van het nieuwe schooljaar garanderen. Hier zijn zeven handige tips om je te helpen bij de eerste weken na de zomervakantie:

1. Rust en Regelmaat

Begin enkele dagen voordat de school begint met het aanpassen van de slaaptijden. Laat jezelf en je kinderen geleidelijk wennen aan vroegere bedtijden en opstaan. Kijk ook waar je nog meer structuur kunt aanbrengen, zodat het al meer op het schoolritme begint te lijken. Zo voorkom je de schok van het abrupte overgang van vakantie- naar schooldagritme.

2. Voorbereiding is Key

Zorg dat alle schoolspullen op orde zijn voordat de lessen beginnen. Koop benodigde schoolmaterialen op tijd zodat je niet op het laatste moment hoeft te haasten. Een goed georganiseerde start helpt stress te verminderen.

Vergeet ook de kauwsieraden niet na te kijken en bij eventuele beschadigen deze voor de start van het nieuwe schooljaar te vervangen. Zo aan het begin van een nieuw schooljaar kan door de vele prikkels de behoefte op te kauwen flink toenemen.

3. Maak een Planning

Creëer een gezinsplanning die zowel schooltijden als naschoolse activiteiten omvat. Dit kan helpen om spanning te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van elkaars bezigheden. Bouw de eerste drukken weken ook zeker wat momentjes van rust in zo hou je het vakantie gevoel nog een beetje vast en kan je de kans op overprikkeling verminderen.

4. Positieve Houding

Ga met een positieve instelling het nieuwe schooljaar in. Bespreek met je kinderen de leuke aspecten van school, zoals vrienden ontmoeten, nieuwe dingen leren en interessante projecten. Een positieve houding kan de overgang gemakkelijker maken.

5. Terug naar Schoolroutine

Herstel geleidelijk aan de schoolroutine. Begin bijvoorbeeld met het doornemen van eenvoudige schoolwerkzaamheden voordat de lessen beginnen, om het brein weer in de ‘leren’-modus te brengen.

6. Communiceer

Houd communicatielijnen open met je kinderen en hun docenten. Moedig je kinderen aan om eventuele zorgen of vragen over school te delen. Ouders kunnen ook met docenten praten om beter op de hoogte te zijn van het schoolleven van hun kinderen.

Maak in de eerste week zeker een kwartier per dag per kind vrij om echt even te zien en te horen hoe het met je kind gaat. De Kletsboeken van Gezinning zijn hier een fijn hulpmiddel bij.

7. Gezonde Gewoonten

Vergeet niet het belang van gezonde gewoonten, zoals evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging. Een gezonde levensstijl kan helpen bij het behouden van energie en concentratie gedurende lange schooldagen.

De eerste schoolweken na de zomervakantie kunnen een beetje hectisch zijn, maar met de juiste voorbereiding en mindset kun je ervoor zorgen dat je en je kinderen soepel terugkeren naar het schoolritme. Onthoud dat het een periode van aanpassing is, en met geduld en ondersteuning kunnen jullie samen een succesvolle start van het nieuwe schooljaar beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2014 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren