Autisme en emoties

Autisme en emoties

Over de combinatie autisme en emoties is veel geschreven. Vaak wordt ten onrechte gesteld, dat mensen en kinderen met autisme nauwelijks, neutrale of vlakke emoties vertonen. Mensen met autisme (ASS) verwerken informatie op een andere manier, waardoor ook de informatieverwerking m.b.t. emoties anders gaat dan bij mensen zonder ASS. Ze ervaren dus zeker allerlei verschillende soorten emoties, alleen kunnen ze moeite hebben met het uiten van eigen emoties of het begrijpen van emoties bij een ander. Ze vinden het lastig om emoties onder woorden te brengen en op de juiste manier over te brengen. Maar ook zij ervaren boosheid, blijdschap, verdriet, frustratie, plezier en angst.

Ik Zeg Het Met Mijn Gezicht - leren over emoties

Leren herkennen en uiten van emoties

Uit recent onderzoek blijkt zelfs, dat sommige mensen met autisme juist ontzettend gevoelig zijn voor de emoties van anderen. Het kan zijn, dat zij zich als kind hebben afgesloten voor de emoties van een ander, omdat ze te erg binnenkwamen. Dat hebben ze gedaan uit een beschermingsmechanisme. Je kunt dus niet stellen, dat mensen met autisme soms te weinig empathie hebben. Het kan dus ook juist een teveel aan empathie (het kunnen inschatten van gevoelens, behoeftes en gedachten van een ander en hierop kunnen reageren) zijn. Heb je ASS, dan laat je je emoties op een andere manier zien, net als dat ook de wereld anders wordt ervaren. Gelukkig zijn er manieren om emoties te leren herkennen en om ze te uiten, waardoor het dagelijks leven een stukje makkelijker wordt.

Overprikkeling

Overprikkeling ligt snel op de loer bij mensen met autisme. Als je overprikkeld bent, dan is het nog lastiger om te functioneren. Gesprekken voeren kan bijvoorbeeld lastig zijn omdat het hoofd overvol is. Omgaan met emoties kan normaal al een enorme uitdaging zijn, als je overprikkeld bent lukt dit vaak helemaal niet meer. Het kan voor de persoon in kwestie dan vaak beter zijn om emoties te negeren, zowel die van jezelf als van een ander, totdat het weer rustig is in het hoofd. Het willen forceren, om bij overprikkeling toch te proberen om te gaan met emoties, is af te raden. Dit zorgt voor nog meer onrust en frustratie.

Emotie Magneetkaart spelgoed

Hulpmiddelen bij herkennen van emoties

Bij emoties horen ook bepaalde gezichtsuitdrukkingen. Kinderen met autisme hebben moeite met het herkennen daarvan. Om ze hierbij te helpen kun je gebruik maken van striptekeningen uit een stripboek en samen te bespreken wat je ziet. Juist in strips worden gezichtsuitdrukkingen vaak uitvergroot weergegeven. Ook kun je met je kind voor de spiegel gaan staan en vraag of hij een bepaalde emotie wil laten zien. Spelenderwijs oefenen zorgt ervoor dat het een leuke manier is van vaardigheden bijbrengen. Speel samen met de Emotie Magneetkaart: dit helpt kinderen emoties te herkennen en stemmingen beter te begrijpen. Ook heeft Gezinnig!, een Nederlands merk met producten die zorgen voor meer gemak en plezier in het gezinsleven, meerdere spellen en boeken. De boeken geven meer inzicht en je kunt op een leuke manier de dag doornemen, bepaalde emoties bespreken en ze een plekje geven.

Lees ook

Kinderen en omgaan met emoties

Kinderen moeten hun emoties nog leren reguleren. In dit blog geef ik je daarom 5 [...]

Emoties | Ondersteuning bij het herkennen en benoemen

Prikkelgevoelige kinderen vinden het vaak moeilijk om om te gaan met emoties. De volgende producten [...]

Hoe kan je naar de oorzaak van het gedrag gaan?

Mijn oog viel even geleden op een Facebookbericht van de kauwsieraden van Wendy. Als coach [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2014 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren