Comorbiditeit

Comorbiditeit | Autisme komt zelden alleen

Comorbiditeit | Autisme komt zelden alleen

Een stoornis uit het autistisch spectrum (ASS) komt zelden alleen. Er spelen vaak meerdere problemen (comorbiditeit) die een grote wissel kunnen trekken op het hele gezin. Welke zijn herkenbaar voor jou?

Angststoornis

Bij veel mensen met ASS speelt angst een grote rol. Dat is ook niet zo gek wanneer je bedenkt dat de wereld om hen heen voor hen heel erg onvoorspelbaar is. Ze kunnen zelfs een angststoornis ontwikkelen. Hoe deze tot uiting komt verschilt per persoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat een angststoornis goed te behandelen is met cognitieve gedragstherapie, én dat de therapie ook een positief effect op de kwaliteit van leven, symptomen van ASS en gedragsproblemen.  

Gedragsproblemen

Kinderen met ASS zijn vaak erg kwetsbaar, met name door het beperkte sociale inzicht. Door een combinatie van meerdere factoren (opvoeding, vriendschappen) kunnen daardoor gedragsproblemen ontstaan. De behandeling van gedragsproblemen begint altijd met een uitleg over de stoornis aan zowel de ouders als het kind. Vervolgens krijgen de ouders oudertraining, het kind gedragstherapie en vinden er schoolinterventies plaats.

Lees ook: Thuis omgaan met autisme: 6 tips

Automutilatie

Helaas zie je soms dat een angststoornis of gedragsprobleem leidt tot automutilatie (zelfverwonding). Zichzelf slaan en hoofdbonken zijn denk ik de bekendste varianten, maar soms bijten ze nagels of krabben ze zichzelf tot bloedens toe.

Lichamelijke sensaties

Iemand met ASS ervaart de werking van het lichaam niet altijd als vanzelfsprekend. Hierdoor kan de reactie van iemand met autisme op bijvoorbeeld bloed wat uit een wondje komt, voor anderen heel extreem lijken. Hetzelfde geldt voor het ervaren van pijn. Pijn komt vaak onverwacht wat soms zorgt voor, met name voor buitenstaanders, extreme reacties. Het andere uiterste is in dit geval ook mogelijk: pijn wordt niet herkend als pijn.

Daarnaast zijn oorzaak en gevolg ook vaak niet helder voor mensen met autisme: hardlopen zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen (voelt raar, kan leiden tot angst/paniek), sporten kan leiden tot spierpijn en een teveel aan stress tot hoofdpijn.

Lees ook: Qigong zintuigen massage bij autisme

Problemen met de prikkelverwerking

Vaak hebben mensen met ASS problemen met het verwerken van prikkels. Oftewel: ze hebben problemen met de sensomotorische integratie. Dit kan onder meer leiden tot onderprikkeling , overprikkeling en slaapproblemen

Lees ook: Sensorische informatieverwerking en spraak- taalontwikkeling

Fieps

In tegenstelling tot meisjes ontwikkelen jongens met ASS vaak fieps: een speciale interesse voor één bepaald (soms meer) onderwerp. Denk hierbij aan een bijna obsessieve interesse voor het heelal, dino’s, treinen, auto’s enzovoort.

Wil je na dit artikel meer lezen over dit interessante onderwerp? Dan is het boek “Kind & autisme” een aanrader. Een boek voor ouders van kinderen met autisme.

Een reactie op “Comorbiditeit | Autisme komt zelden alleen

  1. Pingback: Autisme en automutilatie | Wat is zelfbeschadiging? -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2014 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren