Driftbuien, iedere ouder met een peuter kent ze wel! En ze steken vooral de kop op als je er net even niet op zit te wachten. In de supermarkt bijvoorbeeld, of als de lievelingstrui van je kind in de was zit, of als je een rode tomaat wil gaan eten en je kind had toch echt liever een gele gehad… Daarom de vraag: driftbuien, hoe ga je er mee om?
Emoties
Ieder mens heeft emoties, zo ook je peuter. En iedereen, zo ook je peuter, wil gehoord worden. Voelen dat hij serieus wordt genomen ook al maakt hij zich druk om iets wat in onze ogen verschrikkelijk onbenullig is, zoals de kleur van een tomaat. Samenwerken met je kind, oprecht luisteren en je kind serieus nemen kan de kans op een driftbui drastisch verminderen.
Driftbuien voorkomen
Maar goed, soms kun je als ouder nog zo je best doen, maar zie je toch een driftbui opkomen. Je kunt je kind hier attent op maken door te benoemen dat je ziet dat zijn emmer bijna vol raakt en samen een oplossing te zoeken. Misschien wil je kind even rustig tekenen of een knuffel. Je kunt ook na een uitbarsting samen in gesprek gaan: hoe ontstond de driftbui en hoe kan je kind de volgende keer met zo’n situatie omgaan?
Tips voor het omgaan met een driftbui
Jullie hebben alles geprobeerd, maar helaas, er is toch een driftbui ontstaan. Hoe ga je daar mee om?
Hier 9 tips voor het omgaan met een driftbui:
- Blijf beschikbaar voor je kind
Verbinding is belangrijk, vooral als er zoveel emoties spelen. Kijk naar wat je kind op zo’n moment prettig vindt: vasthouden of juist alleen zijn. Benoem in ieder geval dat als hij je nodig hebt je er voor hem bent.
- Vraag niet waarom
Soms is er namelijk geen enkele duidelijke reden voor een driftbui. Als je kind weer gekalmeerd is kun je wel aan je kind vragen of hij er nog iets over kwijt wil. Zo niet, laat het dan lekker los.
- Rustig worden is de enige prioriteit
Je enige prioriteit op het moment van een driftbui is het helpen kalmeren van je kind. Al het andere komt later. Hij doet het namelijk niet om jou dwars te zitten, hij kán het nu gewoon even niet. En dan heeft iemand hulp nodig en geen preek.
- Haal je kind zo nodig uit de omgeving
Veel driftbuien ontstaan door overprikkeling, zaak dus om hem uit die omgeving te halen. Zoek een rustig plekje op in de winkel, ga naar het toilet als je in een pretpark bent of ga even naar gang als je ergens op bezoek bent. Eerst zorgen voor ontspanning, dan weer terug naar de oorspronkelijke situatie, anders kun je weer opnieuw beginnen.
- Laat hem zijn emoties niet gebruiken om (alsnog) zijn zin te krijgen
Van nature zal je kind zijn emoties niet inzetten om te manipuleren of om zijn zin te krijgen. Geef je echter vaak toe omdat hij huilt of boos wordt terwijl je eerst aangaf dat je dat niet zou doen, dan kan er een bepaald patroon ontstaan. Verander je grens dan ook niet tijdens een driftbui, maar help je kind om zich te ontladen, bespreek zijn gevoelens en praat er pas over als hij weer helemaal rustig is. Komt dit vaak voor? Lees dan vooral ook het blog over samenwerken met je kind.
- Bespreek op een rustig moment hoe hij zich kan ontladen
Het is belangrijk om je kind de ruimte te geven om te ontladen, maar dingen stukmaken of anderen pijn doen mag natuurlijk niet. Heeft je kind die neiging? Bespreek dan op een rustig moment hoe hij zich wel kan uiten. Als hij de volgende keer heel boos is herinner hem dan daaraan. ‘Kom, vlug, springen weet je nog? Zo hard je kan!’
- Help hem zich te ontladen
Als jouw kind het lastig vindt om zich te ontladen kan het goed zijn hem hierbij op een geschikt moment te helpen.
- Herken de behoefte
Soms gaat je kind onbewust op zoek naar een confrontatie of grens omdat hij het nodig heeft zich te ontladen. Je herkent dit bijvoorbeeld als helemaal niets goed is. Je kunt dan eventueel benoemen dat je het idee hebt dat hij om iets heel anders boos is.
- Lachen
Lachen is een heel goede manier om te ontladen. Dan hebben we het niet over een klein beetje lachen, maar echt onbedaarlijk lachen vanuit je tenen. Doe lekker gek, maar kietel liever niet. Het lijkt hetzelfde effect te hebben, maar je spant andere spieren aan waardoor je juist minder goed kunt ontladen.
Persoonlijke ervaring
Bovenstaande tips komen uit het boek Temperamentvolle kinderen van Eva Bronsveld. Ik moet zeggen dat ik veel van deze fijne tips al in de opvoeding toepaste. Eerst in de opvoeding van mijn oudste zoon (Syndroom van Asperger en ADHD) en nu ook bij zijn temperamentvolle broertje en zusjes. En ook hier komen driftbuien wel eens voor, maar niet meer zo heftig en ze duren vaak maar kort.
Heeft jouw kind vaak een driftbui?
Pingback: Tips voor het samenwerken met je kind - Kauwsieraden & meer