Hoogstimulatief druk-gevoelig kind; Hoogsensitief of hooggevoelig kind

Hoogstimulatief kind | Kenmerken + tips bij het opvoeden van een druk-gevoelig kind

Hooggevoeligheid bij kinderen kan zich op twee verschillende manieren uiten. Zo heb je naast hoogsensitieve (stil-gevoelig) ook hoogstimulatieve kinderen. Maar wat is het verschil tussen deze twee? Plus tips voor het opvoeden van een hoogstimulatief kind.

Temperamentvol

Toen onze jongste zoon werd geboren kwam ik al snel tot de ontdekking dat het een bijzonder kind was. Ja, dit is iets wat waarschijnlijk veel ouders over hun eigen kroost zeggen, maar toch was dit anders. Al vanaf dag één keek hij met zijn donkere ogen helder de wereld in. Hij had duidelijk last van FOMO (fear off missing out) en slapen was absoluut niet aan hem besteed. Nu hij vijf is gaat het slapen gelukkig steeds beter, maar hij leeft het leven nog altijd even intens als toen hij baby was. Lange tijd dacht ik daarom dat hij temperamentvol was.

Daarnaast was hij ook enorm gevoelig voor prikkels van buitenaf, dat zag ik ook wel. Ik riep altijd tegen onze omgeving dat we hem tegen zichzelf in bescherming moesten nemen. Onze zoon liep, en loopt, zichzelf namelijk makkelijk voorbij, herkende zijn eigen grenzen niet.

Hoogstimulatief

En toen mocht ik een blog mocht schrijven over hooggevoeligheid bij kinderen en kwam ik tot de ontdekking dat mijn jongste zoon niet zomaar temperamentvol is. Nee, hij is enorm gevoelig en moet op alle prikkels van buitenaf reageren. Kortom, hij is hoogsensitief, de druk-gevoelige variant: oftewel hoogstimulatief.

De belangrijkste kernwoorden van een hoogstimulatief kind:

  • Beweeglijk
  • Intens
  • Intuïtief
  • Onderzoekend 
  • Aandachtvragend
  • Soms tegendraads of agressief

Bron

Wil je graag een voorbeeld ter illustratie? In september brachten we een heerlijk weekje door aan de kust. Op het strand stond een groep meeuwen uit te rusten. Onze zoon ziet de meeuwen, bedenkt zich geen moment en holt er als een dolle achteraan. Man en ik keken elkaar aan en zeiden lachend: “Sommige mensen hebben een Jack Russell, wij hebben L.”.

Hoewel we er ook duidelijk de humor van inzien is dit maar een enkel voorbeeld. Dit soort dingen gebeuren de hele dag door. Onze zoon ziet iets en moet er vervolgens op reageren. Niks doen is voor hem geen optie. Vermoeiend voor ons, maar nog meer voor hem.

Hoogstimulatief kind opvoeden

Het opvoeden van een hoogsensitief, druk-gevoelig kind vergt een totaal andere aanpak dan van een gemiddeld kind. Hieronder de kenmerken van een hoogstimulatief kind plus hoe ik er persoonlijk mee omga in de opvoeding.

Gevoelig voor stimulansen

Inmiddels weet ik redelijk goed te voorspellen op welke prikkels mijn zoon reageert. Ik kan er dan ook steeds beter op inspelen en eerder ingrijpen door afleiding. Plus hij heeft nu de leeftijd dat hij zelf ook steeds beter aan kan geven wat hij nodig heeft. Zo heb ik nu de afspraak met hem gemaakt dat als hij het moeilijk vindt om ‘s ochtends in de klas op zijn stoel te blijven zitten hij mijn hand vastpakt. Dit gaat erg goed!

Staat erg open

Mijn zoon voelt sfeer en stemmingen haarfijn aan. Als ik een kort lontje heb omdat ik minder goed in mijn vel zit dan krijg ik dat keihard terug. Wanneer we een moeizame dag hebben is het dan ook belangrijk dat ik even goed naar mezelf kijk. Wat kan ik anders doen om het tij te keren?

Kent intense emoties

Wauw, als mijn zoon blij is dan schijnen er honderd zonnen, zelfs op een koude, grijze winterdag. Maar oh wee, als het hem teveel is dan knallen al die zonnen tegelijk uit elkaar. Een paar weken geleden brak mijn hart. Hij was zo boos en zo intens verdrietig. Hij zei toen: “Mijn lijfje voelt zó boos!”. Het enige wat ik op zo’n moment kan doen is er voor hem zijn, hem troosten en begrip tonen. Meestal probeer ik even samen op ons bed te gaan liggen. Oh, en tegenwoordig wil hij ook wel eens gaan slaan/schoppen/met deuren te smijten en dat is natuurlijk niet oké. Ik bied hem dan als alternatief een kussen aan.

Lees ook: Time-out | 8 alternatieven

Wil de ander krachtig ervaren

Persoonlijk vind ik dit één van de moeilijkste kenmerken om mee om te gaan. Mijn zoon zoekt keihard de grenzen op en gaat er altijd iets overheen. Hoewel het lijkt alsof hij de baas probeert te spelen, is dit niet zo. Consequent zijn als ouder, daar draait het om. Oh, en pick your battles, die tip is goud waard!

Veel behoefte aan ruimte en vrijheid

Mijn zoon heeft een tomeloze energie en veel beweging nodig. Fietsen, klauteren, voetballen, maar zijn favoriete bezigheid op dit moment: het graven van een kuil. Zowel zijn lichamelijke als geestelijke energie kan hij hierin kwijt.

Ruimte en vrijheid geef ik hem zoveel mogelijk in de vorm van autonomie. ‘s Ochtends laat ik hem kiezen uit twee broeken/truien etc. Als hij iets niet wil luister ik altijd naar hem en probeer waar mogelijk tegemoet te komen. En nee, dit is geen betutteling of het vermijden van conflicten (geloof me, die krijg je alsnog meer dan genoeg), dit is je kind horen en respecteren als mens. 

Visueel ingesteld

Het visueel ingesteld zijn heeft zijn voordelen, maar kent ook zijn nadelen. Als je samen met de knikkerbaan aan het spelen bent ziet hij meteen waar het fout gaat. Aan de andere kant kan beelddenken problemen geven op school omdat het kan leiden tot problemen met de planning en structuur. Dat laatste is bij ons gelukkig nog niet aan de orde.

Heb jij een hoogstimulatief kind? Heb jij nog een tip die ik niet genoemd heb?

Lees ook

Kinderen en omgaan met emoties

Kinderen moeten hun emoties nog leren reguleren. In dit blog geef ik je daarom 5 [...]

Hooggevoelig kind | Kenmerken + tips bij het opvoeden

Zie jij de term hooggevoelig kind (hsp) wel eens voorbij komen? Wat houdt de term [...]

Hoe ga je als je hoogbegaafd bent om met prikkels?

Hoe ga je als je hoogbegaafd bent om met prikkels? We leggen het je uit [...]

Een reactie op “Hoogstimulatief kind | Kenmerken + tips bij het opvoeden van een druk-gevoelig kind

  1. Pingback: Hoogsensitief kind en verjaardagen + tips - Kauwsieraden & meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2014 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren