Tips tegen overprikkeling bij autisme
Prikkels komen binnen via je zintuigen en omvat alles wat je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. Juist omdat hun hersenen net even wat anders werken hebben autistische kinderen moeite met prikkelverwerking. Vandaag geef ik tips voor overprikkeling bij autisme.
Sensorische informatieverwerking is een term die erg ingewikkeld klinkt. Sensorisch betekent niets anders dan zintuigelijk. Onze zintuigen voorzien ons van informatie over het eigen lichaam en onze omgeving. Deze informatie vanuit al die verschillende zintuigen wordt verwerkt in onze hersenen en met elkaar verbonden. Hierdoor kunnen we goed op onze omgeving reageren en aan de verwachtingen van anderen voldoen.
Sensorische informatieverwerking
Bij kinderen met autisme is er sprake van een storing in de sensorische informatieverwerking. Er gaat in de hersenen iets mis met de verwerking van de zintuigelijke prikkels. Daardoor kunnen ze vaak niet goed op de omgeving reageren en aan de verwachtingen van anderen voldoen. Alles in het dagelijkse leven kost hen daarom enorm veel energie, met overprikkeling tot gevolg.
Een storing in de zintuigelijke informatieverwerking kan naast overprikkeling ook leiden tot onderprikkeling. Vandaag wil ik je graag een aantal tips meegeven hoe je om kunt gaan met een kind wat juist gevoelig is voor veel prikkels: overprikkeling. De volgende keer zal ik tips geven bij een tekort aan prikkels: onderprikkeling.
Overprikkeling bij autisme
Overprikkeling is heel vervelend. Het ontstaat als er vanuit onze omgeving meer prikkels binnenkomen dan onze hersenen kunnen verwerken. Het kan zijn dat de hersenen de prikkels óf niet goed kunnen filteren óf dat ze ieder detail juist apart verwerken. Dit zorgt bij iemand met autisme vaak voor angst en stress wat weer kan leiden tot agressie, woede, verstijving of vluchten. En zo kun je in een vicieuze cirkel terecht komen.
Tips tegen overprikkeling bij autisme
Oké, je hebt ontdekt dat jouw kind een probleem heeft bij de sensorische informatieverwerking. Hoe kun je voorkomen dat je kind overprikkeld raakt? Ik geef je een paar tips:
#1. Laat je kind zelf bepalen hoeveel en welke prikkels het kind prettig vindt en/of vermijdt.
#2. Gebruik zoveel mogelijk gelijkmatige, rustige en voorspelbare bewegingen. Dit zorgt ervoor dat er niet teveel prikkels ineens binnenkomen.
#3. Zorg zoveel mogelijk voor voorspelbare prikkels en laat het kind indien mogelijk zien wat er gebeurt. Waarschuw indien mogelijk vooraf en neem de tijd om een reactie af te wachten.
#4. Er bestaan speciale verzwaringsvesten of -dekens. Zo voelt je kind zijn lichaam beter. Daarnaast geeft het gewicht een gevoel van geborgenheid.
#5. Creëer een stil hoekje waar licht en geluid gedempt kan worden. Worden de prikkels te veel dan kan je kind zich (ook op eigen initiatief) terugtrekken.
#6. Wanneer je kind erg gevoelig is voor geluid dan wil een hoofdtelefoon nog weleens helpen. Met rustige muziek of een neutraal geluid kan ander geluid overstemd worden.
#7. Kauwsieraden zijn een groot succes voor zowel kinderen die prikkels nodig hebben als kinderen die een te veel aan prikkels ervaren.
#8. Blijf altijd naar je kind kijken. Zijn er tekenen van een te veel aan prikkels? Moeten misschien álle prikkels worden beperkt? Of moeten er juist prikkels aan de situatie worden toegevoegd?
Ieder kind is anders, ook als ze een autistische stoornis hebben. Gebruik daarom alleen die tips die voor
Is jouw kind weleens overprikkeld? En wat helpt hem of haar dan het beste om tot rust te komen?
Lees op NSSI meer over sensorische informatieverwerking.
Bron: NVK
Â
€6,99
Pingback: Comorbiditeit | Autisme komt zelden alleen - Kauwsieraden & meer
Pingback: Slaapproblemen bij een verstoorde prikkelverwerking + tips - Kauwsieraden & meer
Pingback: Concentratie | 6 tips om de concentratie van je kind te vergroten
Pingback: Onderprikkeling - Kauwsieraden & meer
Pingback: Senseez trilkussen | Vibratie bij prikkelverwerkingsproblemen
Pingback: Stimuleer de zintuigen met een sensorisch dieet + tips!