Klassieke zintuigen

Sensorische informatieverwerking | De 5 klassieke zintuigen

Op deze website wordt vaak gesproken over mensen die problemen hebben met de sensorische informatieverwerking. Feitelijk betekent het niks anders dan dat deze mensen een probleem hebben met de zintuiglijke informatieverwerking. Hoog tijd dus om aandacht te geven aan de 5 klassieke zintuigen.

De 5 klassieke zintuigen; horen, zien, ruiken, proeven en voelen.

Ruiken

Ken je dat? Dat je ergens loopt, iets ruikt, en je gedachten je spontaan jaren terug in de tijd slingeren? Soms zelfs helemaal naar je kindertijd? De lucht die je via de neus inademt bevat geurstoffen die langs het neusslijmvlies komen. En omdat het neusslijmvlies via korte zenuwen verbonden is met de hersenen neem je die geuren onmiddellijk waar. Omdat we continue ademhalen is het ook onmogelijk om je ervoor af te sluiten, tenzij je voor langere tijd in dezelfde geur zit. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je eigen parfum. Die ruik je op een gegeven moment bijna niet meer.

Lees ook: Stimuleer de zintuigen met een sensorisch dieet

Smaak

Met onze tong nemen we smaken waar: zout, zoet, zuur en bitter. Eigenlijk is het zintuig smaak een ingewikkeld zintuig, omdat het tweeledig is. Je proeft de smaken met je tong, maar de geur van hetgeen op je tong ligt en in je mond is, stijgt op naar je neus en daar ruik je het.

Horen

Horen is net zo aanwezig als het zintuig geur, je kunt je gehoor immers niet zomaar even uitzetten. Je oren kunnen 3 soorten geluid onderscheiden: de geluiden van alledag, muziek en als laatste gesproken woorden. Naast het soort geluid kun je ook 3 kenmerken waarnemen: de geluidssterkte en de hoogte en kleur van de toon.

Omdat je oren aan de zijkant van je hoofd zitten kun je ook de afstand tot de bron van het geluid inschatten. Je oren kunnen ook bepalen wat het geluid veroorzaakt en waar het zich bevindt. Al is dat vaak ook een kwestie van ervaring.

Lees ook: Slaapproblemen bij een verstoorde prikkelverwerking

Zien

De ogen zijn misschien wel het belangrijkste zintuig dat je hebt. Zien staat vaak ook gelijk aan het kunnen waarnemen en begrijpen van dingen. We maken dingen immers graag ‘inzichtelijk’. Daarnaast zorgt het kunnen zien ook voor licht en kleur in je leven. Wist je dat mensen gemiddeld maar liefst 150 kleuren waarnemen? Sommigen nog wel meer! En juist het kunnen zien van kleuren is goed voor lichaam en geest.

Voelen

Het grootste zintuig is de tast en je kunt alleen iets goed voelen wanneer alle zintuigen goed met elkaar samenwerken. Door alle tastzintuigen in de opper- en lederhuid ben je letterlijk begrensd, aangezien de huid de buitengrens is. Als je niet kunt voelen waar jij ophoudt dan heb je geen lichamelijk zelfbewustzijn en ben je letterlijk grenzeloos.

Nu je weet welke 5 klassieke zintuigen er zijn, en hoe belangrijk deze zintuigen zijn bij het verzamelen van informatie van buitenaf, kun je je voorstellen dat het erg lastig is als er problemen zijn met het verwerken van deze informatie.

Bron http://tomvangelder.antrovista.com

Lees ook

Sensorische integratie | De verborgen zintuigen

Naast de bekende 5 klassieke zintuigen beschikt de mens ook over 2 verborgen zintuigen: het [...]

Zintuigen | Ondersteunende producten

In mijn blogs heb ik het vaak over sensorische integratie. Vandaag wil ik daarom per [...]

Snoezelen: Stimuleren van de zintuigen

Snoezelen: Stimuleren van de zintuigen!De vorige keer gaf ik een aantal tips tegen onderprikkeling bij [...]

4 reacties op “Sensorische informatieverwerking | De 5 klassieke zintuigen

  1. Pingback: Zintuigen | Problemen met sensorische integratie - Kauwsieraden & meer

  2. Pingback: Zintuigen | Ondersteunende producten - Kauwsieraden & meer

  3. Pingback: Sensorische integratie | De verborgen zintuigen - Kauwsieraden & meer

  4. Pingback: Kauwen om te concentreren - Kauwsieraden & meer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2117 reviews.