time-out

Time-out | 8 alternatieven

Time-out | 8 alternatieven

Wanneer je kind ongewenst gedrag laat zien dan kun je geneigd zijn om je kind op de gang te zetten voor een time-out. Ik denk dat bijna alle ouders er wel eens gebruik van hebben gemaakt. Maar is dat eigenlijk wel de beste optie of zijn er betere alternatieven voor een time-out?

Nadelen van een time-out

Laten we het eens andersom bekijken: zitten er nadelen aan een time-out? Bij een time-out zet je je kind even apart om ongewenst gedrag te corrigeren. Je doet dan in feite dus aan symptoombestrijding aangezien je niet op zoek gaat naar de oorzaak. Want waaróm laat je kind het ongewenste gedrag zien? In ieder geval niet om jou te pesten. Eigenlijk geef je met het inzetten van een time-out een verkeerd signaal aan je kind. Het is namelijk ontzettend belangrijk om ruimte te bieden aan àlle emoties, ook negatieve.

Daarnaast kun je jezelf ook de vraag stellen wat je precies wil bereiken met het inzetten van een time-out. Wil je dat je kind je blind gehoorzaamt of een zelfdenkend kind wat niet blindelings gehoorzaamt, maar wel bereid is tot medewerking? Persoonlijk kies ik voor de laatste.

Meer lezen over de nadelen van een time-out kan hier

Alternatieven voor een time-out

#1. Neem zelf een time-out

Als je voelt dat jouw grens bereikt is tel dan tot tien en zeg tegen je kind dat je zelf even naar de gang loopt om te kalmeren en dat je daarna terugkomt om er samen over te praten. Probeer tijdens je moment van afzondering de situatie door de ogen van je kind te kijken. Wat gebeurde er nu eigenlijk? Dit kan tot mooie inzichten leiden.

#2. Neem eens een time-in

Je kunt er ook voor kiezen om samen met je kind pauze te nemen, oftewel een time-in te nemen. Dit is vooral een goed idee wanneer je kind moeite heeft met (het uiten van) emoties. Een time-in is een positieve boodschap. Jullie zijn een team in plaats van vijanden.

#3. Haal je kind uit de situatie

Wanneer je kind ongewenst gedrag laat zien kun je er ook voor kiezen om hem uit de situatie te halen. Als je kind met bijvoorbeeld speelgoed begint te gooien kun je proberen of hij zin heeft om alleen een puzzel te maken. Je last als het ware een rustmomentje in.

#4. Kijk naar de behoeften van je kind

Zoals ik al eerder aangaf laat je kind dit gedrag niet voor niks zien. Wanneer je de oorzaak van het gedrag kunt achterhalen kun je er samen over praten of op inspelen. Op deze manier voelt je kind zich door jou gezien.

#5. Maak een snoezelruimte

Soms heb je geen tijd voor een time-in. Een snoezelruimte is dan een mooi alternatief voor een time-out. In deze ruimte kan je kind even helemaal tot rust komen zonder dat het zich afgewezen voelt.

#6. Geef je kind een keuze

Wil je graag dat je kind een klusje voor je doet? Geef hem dan twee opties waar hij uit kan kiezen: wil je liever de wc schoonmaken of stofzuigen?

#7. Bied een alternatief aan

Heb je meerdere kinderen in huis dan wil het nog wel eens uit de hand lopen. Mocht je kind iets of iemand slaan dan kun je ook een alternatief aanbieden, zoals een kussen.

#8. Maak er een leermoment van

Enthousiaste kinderen hebben vaak de neiging om te gaan schreeuwen. Schreeuwt hij in zijn enthousiasme tegen jou dan kun je hem vragen om de vraag opnieuw te stellen in plaats van een time-out toe te passen. Door dit in verschillende situaties toe te passen leer je je kind op den duur zelfdiscipline.

Lees meer

Kinderen en omgaan met emoties

Kinderen moeten hun emoties nog leren reguleren. In dit blog geef ik je daarom 5 [...]

Emoties | Ondersteuning bij het herkennen en benoemen

Prikkelgevoelige kinderen vinden het vaak moeilijk om om te gaan met emoties. De volgende producten [...]

Tips voor het samenwerken met je kind

Samenwerken met je kind kan de oplossing zijn bij het opvoeden van een gevoelig kind [...]

3 reacties op “Time-out | 8 alternatieven

  1. Pingback: Snoezelen: Stimuleren van de zintuigen - Kauwsieraden & meer

  2. Pingback: Hooggevoelig kind | Kenmerken + tips bij het opvoeden

  3. Pingback: Hoogstimulatief kind | tips bij het opvoeden van een druk-gevoelig kind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2014 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren