Thuis omgaan met autisme: 6 tips
En dan krijgt je kind de diagnose autisme. Vaak komt de diagnose niet als een verrassing, je had immers al het vermoeden dat er ‘iets’ speelde. Samen heb je waarschijnlijk ook al een manier gevonden om ermee om te gaan. Toch kan thuis omgaan met autisme best moeilijk zijn. Kun je wel wat extra tips gebruiken? Die geef ik je in dit blog.
#1. Geef je kind tijd om te reageren
Als je iets tegen je kind zegt verwacht je logischerwijs een reactie. Helaas komen de prikkels (dat wat je zegt) door de verstoorde prikkelverwerking op een andere manier bij je kind binnen. Hierdoor duurt het langer voordat je kind in staat is om te reageren.
#2. Bied duidelijkheid aan je kind
Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Wees zo kort en duidelijk mogelijk in de communicatie. Het klinkt soms alsof je je kind rond commandeert, maar ‘wollig’ taalgebruik zorgt alleen maar voor meer verwarring. Sommige kinderen begrijpen ook niks van sarcasme en woordspelingen. Probeer die dan ook zoveel mogelijk achterwege te laten.
Een kind met autisme neemt dingen vaak letterlijk. Stel je zegt tegen hem/haar: “Je begeeft je op glad ijs” dan zou je kind je niet begrijpend aan kunnen kijken. Er is in de buurt immers geen ijs te bekennen? Ook grapjes kunnen voor de nodige verwarring zorgen.
#3. Benoem tijd concreet
Deze kun je koppelen aan tip #2. Een kind met autisme heeft behoefte aan duidelijkheid en structuur. Zeg dus niet ‘straks’ maar gebruik liever ‘over 5 minuten’ en handel daar dan ook naar. Sommige kinderen hebben daarom ook veel steun aan een overzichtelijk (gevisualiseerd) dagprogramma waarin het wie, wat, waar en wanneer verwerkt is. Een mooi hulpmiddel die kan ondersteunen bij de uitvoering van de dagplanning is de Gezinnig dagplanner checkpad.
#4. Vermijd lichamelijk contact
Sommige kinderen met autisme vinden het lastig/vervelend om aangeraakt te worden. Geldt dat ook voor jouw kind? Vermijd dan, hoe moeilijk het ook kan zijn, zoveel mogelijk lichamelijk contact.
#5. Behandel je kind met respect
Je kind kan er niks aan doen dat zijn hersenen anders werken, hij doet het niet om je te plagen. Respecteer ook het feit dat je kind waarschijnlijk niet zo goed tegen chaotische, wisselende of drukke situaties kan. Breng daarom stapje voor stapje veranderingen aan.
#6. Ondersteun je kind waar mogelijk
Door het bieden van duidelijkheid, structuur en een goede voorbereiding kun je al veel crisissituaties voorkomen. Is er onverhoopt toch een keer een crisis? Probeer je kind dan te corrigeren.
Maak autisme ook bespreekbaar op school en sportverenigingen. Je kind zou bijvoorbeeld het onderwerp autisme als spreekbeurt kunnen gebruiken. Door het geven van voorlichting leren anderen wat autisme inhoudt en hoe je er het beste mee om kunt gaan.
Lees ook: https://kauwsieradenenmeer.nl/tips-docent-autisme-school-klas/
Bespreek ook de begeleidingsmogelijkheden op school. Vaak is er meer mogelijk dan je aanvankelijk dacht. Zo wordt er tegenwoordig op veel scholen gewerkt met een buddy, een kindje uit de klas die jouw kind ondersteunt in sociale situaties.
Mis jij nog een tip voor het thuis omgaan met autisme? Wat heeft jullie goed geholpen?
Pingback: Comorbiditeit | Autisme komt zelden alleen - Kauwsieraden & meer
Pingback: Tips om autisme aan je naasten uit te leggen - Kauwsieraden & meer