Prikkelgevoelig kind voorbereiden op een lange zomer

voorbereiden op een lange zomer

De zomervakantie staat weer voor de deur een periode waar veel mensen en kinderen naar uitkijken. Maar voor prikkelgevoelige kinderen is de zomervakantie vaak onvoorspelbaar waardoor ze van slag kunnen raken. Gelukkig kan je hier als ouder op in spelen en heb ik een aantal tips voor jou.

1. Maak een planning

In de vakantie kan het handig zijn een planning te maken. Schrijf op welke uitstapjes er gemaakt gaan worden en wat de dagelijkse verwachtingen zijn. Laat je kind ook meedenken over welke activiteiten jullie gaan ondernemen in de vakantie. Maak bijvoorbeeld samen een zomervakantie bucketlist.

2. Zorg voor routine

Voor prikkelgevoelige kinderen kan het fijn zijn om in de vakantie ook een vaste routine te hebben, laat je kinderen dagelijks bepaalde klusjes doen op gezette tijden. Eet op vaste tijden voor een herkenbare structuur van de dag en zorg dat ze om dezelfde tijd in en uit bed gaan. Houdt het vertrouwde ochtend en avond ritueel vast.

3. Bereid je kind voor op uitstapjes

Door je kind alvast voor te bereiden op de uitstapjes die jullie gaan maken kan je jouw kind extra ondersteunen. Laat alvast de plek zien waar jullie naartoe gaan aan de hand van foto’s, internet of social media en maak een stappenplan voor de dag. Neem dat stappenplan ook mee en markeer elk item terwijl je het afwerkt, zodat je kind kan zien wat hij daarna kan verwachten. Op de website van Toerisme voor autisme vind je diverse handige stappenplannen voor uitjes in België.

4. Kijk naar de behoefte van je kind

Als ouders willen graag van alles doen in de vakantie omdat we denken dat dat erbij hoort. Je wil natuurlijk niet dat jouw kind wat tekort komt. Laat deze gedachte los. Het is helemaal niet erg om eens een dagje thuis te blijven.

Lees ook: 8 zomertips bij sensorische informatieverwerkingsproblemen

5. Kies verstandige reistijden

Plan reizen op rustige momenten en denk aan de behoefte van je kind. Ga je ‘s ochtends vroeg op pad dan is het vaak het minst druk.

6. Sensorische survivalkit

Ga je op reis neem dan een sensorische survivalkit mee gevuld met vertrouwde producten die bij verveling en zintuigelijke problemen je kind kunnen helpen. Denk aan spelletjes, hand fidgets, koptelefoons, een kauwsieraad en snacks voor onderweg. Maar je kan natuurlijk ook een wiebelkussen of een verzwaringsvest meenemen om de impact van het onbekende situatie te doen verminderen.

Meer praktische tips om reizen met gevoelige kinderen zonder stress te laten verlopen vind je in; Op vakantie met hooggevoelige kids

Heb je zelf nog een goede tip voor andere ouders laat deze dan vooral in een reactie achter.

Bron: Overprikkeld-Carolyn Dalgliesh

Lees ook

8 zomertips bij sensorische informatieverwerkingsproblemen

8 zomertips bij sensorische informatieverwerkingsproblemen De meeste kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen hebben problemen met de [...]

Autisme en vakantie + tips

Autisme en vakantie + tips Vakantie is vaak iets waar mensen ontzettend naar uitkijken. Even [...]

Slaapproblemen bij een verstoorde prikkelverwerking + tips

Slaapproblemen bij een verstoorde prikkelverwerking + tips Gevoelige kinderen en volwassenen hebben vaak moeite met [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1974 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren