Voorkom Sinterklaas stress bij je hooggevoelige kind

Voorkom Sinterklaas stress bij je hooggevoelige kind

‘Hij’ is weer in het land. De intocht van Sinterklaas betekent niet alleen de start van een gezellige november- en decembermaand. Veel kinderen vinden de periode rondom de aankomst van Sinterklaas en de aanloop naar pakjesavond spannend. Hooggevoelige kinderen of kinderen die een verstoorde prikkelverwerking hebben, zijn hier nog gevoeliger voor. Iedere ouder gunt zijn kind een onbezorgde feestmaand. Hoe voorkom je dat jouw hooggevoelige kind overprikkeld raakt? En er dus minder van kan genieten.

De intocht van Sinterklaas

Met de intocht van Sinterklaas haal je niet alleen de goedheiligman binnen, maar ook veel prikkels. De decembermaand is wat dat betreft een piekmaand met pakjesavond, kerst en oud & nieuw. Voor iedereen een maand die extra spanning en drukte geeft. Voor hoogsensitieve kinderen is dit daarom een extra grote uitdaging. Misschien ben je daarom naar een intocht gegaan zonder hard toeterende stoomboot. Of heb je een rustig plekje langs de route opgezocht in plaats van naast de pietenband en de mensenmassa.

Schoen zetten: hoe vaak?

Van Sinterklaas mogen de kinderen altijd op de avond van zijn intocht hun schoen zetten. Erg leuk en ook zeker een traditie. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind wel normaal kan slapen die nacht? En alle ander nachten, nadat het zijn schoen en wortel voor het paard heeft gezet. Maak een speciale kalender. Kies een paar avonden waarop je kind zijn schoen mag zetten. Doe dat bijvoorbeeld op vrijdag- of zaterdagavond, zodat je kind doordeweeks niet heel vroeg wakker is en hierdoor moe en overprikkeld naar school gaat. Laat je kind stickers plakken op de kalender en op deze manier aftellen. Doe dat tot het Sinterklaasfeest op school en pakjesavond. Dit maakt het visueel voor je kind, geeft overzicht en vermindert de spanning.

Verminder de spanning van je kind

Een goede voorbereiding is ook in dit geval het halve werk. Vertel je kind vooraf wat het kan verwachten. Probeer ook zo goed mogelijk het normale ritme aan te houden dus beperk de momenten van extra spanning. Zorg voor voldoende ontspanning. Lekker buiten spelen of wandelen is een fijne manier om te ontladen. Of doe samen een spelletje of laat je kind met speelgoed spelen dat helpt ontprikkelen. Wat helpt nog meer?

  • Vertel je kind dat het niet mee naar Spanje hoeft. Leg uit dat dit wel in de liedjes wordt gezongen maar dat Sinterklaas dit nooit doet
  • Is het schoen zetten te spannend omdat het kind bang is dat Sinterklaas binnenkomt? Vertel dat Sinterklaas aanbelt en het cadeautje afgeeft. Hiermee haal je de angst weg
  • Sinterklaas en snoepgoed horen min of meer bij elkaar. Maar hooggevoelige kinderen zijn extra gevoelig voor suiker. Hou hier rekening mee door het snoepgoed in bakjes te doen en te geven

Het geheim van sinterklaas: hoe vertel je je kind dat hij niet bestaat?

Hoogegevoelige kinderen hebben nog meer dan andere kinderen een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze kunnen niet tegen oneerlijkheid. Dus hoe en wanneer onthul je het grote geheim? Aan de ene kant haalt het een stuk spanning weg als ze weten dat de goedheiligman niet bestaat. Aan de andere kant wil je je kind niet eerder wijs maken dan nodig. ‘Gelukkig’ krijgen kinderen tegenwoordig op steeds jongere leeftijd hun twijfels bij het bestaan van Sinterklaas. Geef eerlijk antwoord op vragen. En laat ze een nieuwe rol aannemen: iemand die ook het grote geheim mag bewaren voor kleine broertjes of zusjes. En stel ze gerust wat betreft de cadeautjes: die blijven ze krijgen.

Lees ook

Tips voor Sinterklaas en autisme

Sinterklaas en autisme is geen goede combinatie. Weg zijn de orde, rust en regelmaat waar [...]

HSP en kerst

Yes, december is weer begonnen. En dat betekent tijd voor flikkerende kerstverlichting, kersthits meezingen uit [...]

Tips: Autisme en decemberstress

Hoe kun je het beste omgaan met autisme en decemberstress? Hier lees je mijn tips [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2044 reviews.