Welke voordelen verzwaring bij dementie?

Welke voordelen heeft verzwaring bij dementie?

Diepe druk door middel van een verzwaringsdeken, helpt een overprikkeld kind of volwassene kalmeren en ontspannen. Maar een verzwaarde deken helpt niet alleen hyperactieve kinderen en personen te ontspannen. Het helpt ook mensen die pijn hebben, depressief zijn of bij dementie. Deze speciale dekens geven, dankzij hun gewicht, een gevoel van geborgenheid en veiligheid en hebben een kalmerende werking bij demente personen.

Een verzwaringsdeken, wanneer gebruik je het?

Een verzwaarde deken of verzwaringsdeken wordt voor verschillende doelen ingezet. Het is een hulpmiddel om een overprikkeld kind te kalmeren, het komt erdoor tot rust of het draagt bij aan een betere nachtrust (dankzij een rustige slaap). Bij diverse psychische aandoeningen geeft het gebruik van een verzwaringsdeken of -knuffel positieve resultaten. Dus ook bij mensen met dementie.

verzwaringsknuffel bij dementie

Diagnose dementie…wat helpt?

Dementie is een ernstige aandoening van de hersenen. Het is een verzamelnaam voor een aantal symptomen voor verschillende ziektes met verschillende oorzaken. Bij een persoon die dement is wordt de informatie die binnenkomt niet meer goed verwerkt door de hersenen. Dementie is een progressieve aandoening, dat wil zeggen dat de beschadigingen in de hersenen toenemen en de persoon met dementie steeds verder achteruitgaat. Gelukkig zijn er medicijnen die het proces kunnen afremmen, maar genezing is helaas niet mogelijk.

De eerste symptomen van dementie zijn vaak vergeetachtigheid, gedragsproblemen en karakterveranderingen. Bij iedereen is het verloop van dementie anders. Mensen met beginnende dementie zijn soms verward en angstig. Een verzwaringsdeken kan dan uitkomst bieden.

Diepe druk kalmeert en zorgt voor betere nachtrust

De deken geeft door de diepe (extra) druk op het lichaam een gevoel van geborgenheid waardoor angstgevoelens verminderen of zelfs verdwijnen. Maar de druk van de deken of knuffel zorgt ook voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. En die maakt op haart beurt weer een ander hormoon aan, melatonine. Dit stofje zorgt voor een goede nachtrust en regelt je dag- en nachtritme. Dat is voor veel ouderen fijn, omdat hoe ouder je wordt, hoe minder melatonine we aanmaken en dus lastiger (in)slapen. Zeker voor ouderen die dementerend zijn, is slaap heel belangrijk. Ze kunnen erg in de war zijn door de dementie, waardoor in slaap vallen nog moeilijker gaat. Een verzwaringsdeken helpt ze ontspannen. De prikkels nemen af waardoor ze tot rust komen.

Verzwaring bij dementie

Verzwaringsknuffel

Een knuffel (hond of kat) geeft een oudere met dementie het gevoel van gezelschap, waardoor die persoon zich minder eenzaam voelt. Het kan hem ook het gevoel geven weer voor ‘iemand’ te mogen zorgen. Dat doet wat met hun eigenwaarde. Als de knuffel een verzwaringsknuffel is, dan heb je een extra voordeel. Het kalmeert en ze slapen beter. Fijn voor de persoon in kwestie, maar ook voor de naasten.

Lees meer

Verzwaringsknuffel | Rust voor overprikkelde kinderen

Heeft jouw kind last van prikkels? En komt het door al die prikkels moeilijk tot [...]

Sensorische informatieverwerking | De 5 klassieke zintuigen

Op deze website wordt vaak gesproken over mensen die problemen hebben met de sensorische informatieverwerking. [...]

Snoezelen: Stimuleren van de zintuigen

Snoezelen: Stimuleren van de zintuigen! De vorige keer gaf ik een aantal tips tegen onderprikkeling [...]

Een reactie op “Welke voordelen heeft verzwaring bij dementie?

 1. Anouk van Gangelen zegt:

  Hallo Wendy Stolp,

  Bedankt voor je inzichtelijke artikel over de voordelen van verzwaringsdekens bij dementie. Als orthomoleculair therapeut behandel ik vaak cliënten met vergelijkbare problemen, zoals slaapproblemen en angstgevoelens bij ouderen. Ik ben het eens met je punten over hoe diepe druk een gevoel van geborgenheid kan bieden en bijdraagt aan de aanmaak van belangrijke hormonen zoals serotonine en melatonine.

  In mijn praktijk heb ik ontdekt dat een holistische benadering, die zowel het fysieke als het emotionele welzijn van de patiënt omvat, effectief kan zijn bij het aanpakken van dergelijke problemen. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak in je artikel.

  Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

  Vriendelijke groeten,
  Anouk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2044 reviews.