Stimuleer de zintuigen met een sensorisch dieet + tips!
Vorige maand schreef ik over het stimuleren van de zintuigen door te snoezelen. Naast snoezelen kun je ook een sensorisch dieet toepassen. Ik zal je vandaag uitleggen hoe dat werkt.
Zintuigen
Al eerder schreef ik over de zintuigen. Er zijn 5 klassieke zintuigen: geur, smaak, tast, zicht, gehoor plus beweging en druk. Deze zintuigen kunnen overprikkeld zijn, maar ook onderprikkeld. Hoe dan ook, ieder kind heeft in meer of mindere mate behoefte aan zintuigstimulering.
Sensorisch dieet
Een zintuiglijk of sensorisch dieet betekent niets anders dan gedurende de dag verschillende activiteiten aan te bieden die de zintuigen op een prettige manier stimuleren. Daarom is het belangrijk om een activiteit te kiezen die het kind leuk vindt. Op die manier weet je zeker dat de zintuiglijke prikkels gebruikt worden.
Samenstellen
Het is heel eenvoudig om thuis een sensorisch dieet toe te passen. Het enige wat je nodig hebt is verschillende activiteiten om alle zintuigen te prikkelen. Denk bijvoorbeeld eens aan:
- Huishouden: Bied passende taken aan die het kind aankan.
- Voelen: Denk aan activiteiten als vingerverven, spelen met zand, water en klei. Wat ook erg leuk is is het spelen met scheerschuim, rijst of kastanjes.
- Bewegen: Bewegen is voor alle kinderen sowieso erg belangrijk. Denk ook eens aan schommelen. Dat geeft een hele andere ervaring dan wanneer je zelf beweegt. Vindt je kind het moeilijk om stil te zitten op school? Vraag eens aan de docent of hij tussendoor extra mag bewegen.
- Sport en spel: Bewegen met regels. Dit kan ervoor zorgen dat het kind beter op zijn bewegingen let.
- Gewichten: Door gewichten te gebruiken voelt een kind zijn bewegingen beter en let hij er beter op. Verzwaringsmaterialen zoals dekens en vesten helpen het kind juist te ontspannen en tot rust te komen.
- Trilling: Trillingen worden vaak als ontspannend ervaren. Er zijn verschillende soorten waar je aan kunt denken. Een trilkussen om op te zitten zorgt bijvoorbeeld voor een betere houding.
- Op een bal zitten: Op een bal zitten zorgt voor een actieve houding. Tijdens het zitten op een bal kun je verschillende activiteiten doen zoals tv kijken en luisteren naar muziek.
- Dekens: Ook met een deken kun je verschillende oefeningen doen. Rol je er eens in op of sleep je kind op de deken door het huis.
- Verstoppertje: Verstoppen onder knuffels, in een speelhuisje of simpelweg onder een doek.
- Massage: Smeer je kind lekker in met bodylotion of gebruik verschillende materialen om het lichaam aan te raken. Het kind leert op deze manier zijn lichaam goed voelen.
- Bellen blazen: De meeste kinderen vinden dit erg leuk. Het zorgt voor een diepere ademhaling en het verbeteren van het rompgevoel.
- Drinken met een rietje: Geeft hetzelfde effect als bellen blazen.
Bron: http://www.sensomotorische-integratie.nl/spelletjes/
Welk spelletje of activiteit is favoriet bij jouw kind?
Pingback: Senseez trilkussen | Vibratie bij prikkelverwerkingsproblemen
Pingback: Emoties | Ondersteuning bij het herkennen en benoemen
Pingback: Qigong zintuigen massage bij autisme - Kauwsieraden & meer
Pingback: Sensorische informatieverwerking | De 5 klassieke zintuigen -
Pingback: Elke dag een ander kauwsieraad - Kauwsieraden & meer