Hoelang gaan de kauwsieraden mee?
Gezien de aard van het gebruik is slijtage te verwachten. Hoelang de kauwsieraden mee gaan is moeilijk te zeggen en afhankelijk van de gebruiker, het product dat je kiest (licht – intensieve kauwbehoefte), de intensiteit van gebruik, evenals variabelen zoals kaakkracht, scherpte van de tanden, stress/-angstniveau, of er andere sensorische strategieën worden toegepast, het wel of niet onder behandeling zijn van een si-therapeut, logopedist of ergotherapeut en de sensorische behoefte van het individu.
Dat kauwproducten na verloop van tijd breken, deuken of scheuren is dan ook heel normaal. Wordt de schade te groot raden wij aan de producten te vervangen.
Uit eigen ervaring kunnen wij zeggen dat er kinderen zijn die een sieraad in enkele uren stukbijten (als er gekozen is voor een verkeerde sterkte) en dat er aan de andere kant kinderen zijn die 8 tot 9 maanden met een sieraad doen. Als vuistregel is de levensduur van het sieraad 4 tot 12 weken. De sluiting en het koord van de ketting zijn niet geschikt om op te kauwen of bijten. Ben je bang dat dit wel gaat gebeuren dan kan je misschien beter een armband aanschaffen in plaats van een ketting.
Levensduur kauwsieraden verlengen
Alle kauwsieraden gaan op den duur kapot, de levensduur is afhankelijk van diverse factoren. Om de levensduur van de kauwsieraden wat te verlengen hebben wij wat algemene tips:
- Kauw enkel op het dikste gedeelte van het kauwsieraad
- Bijt zo min mogelijk op de uitstekende delen
- Wrik, scheur en trek niet aan het kauwsieraad terwijl je er op bijt
- Niet bewust forceren: test niet uit hoe hard je op de ketting kan bijten
Vertoont het kauwsieraden toch schade dan kan je het stukgebeten stuk wegknippen, zodat er weer een glad oppervlak ontstaat en het kauwproduct weer iets langer gebruikt kan worden. Dit kan zolang het product niet te klein wordt en nog veilig bij de leeftijd gebruikt kan worden.
Voor welke leeftijd zijn deze kauwsieraden geschikt?
Kauwsieraden zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar hou ten alle tijde toezicht.
Zit er garantie op de kauwsieraden?
Op de kauwsieraden zit geen garantie. De gebruikersduur van deze sieraden is afhankelijk van diverse factoren, namelijk de frequentie van bijten/kauwen en de intensiteit (hardheid) van bijten/kauwen. Ervaring leert dat sommige kinderen dermate intensief bijten/kauwen op de bijtsieraden waardoor deze binnen een paar uren/dagen al beschadigingen laten zien. Andere kinderen bijten of kauwen minder hard en minder intensief waardoor zij bijna een jaar van de bijtketting gebruik kunnen maken.
Bij elk sieraad staat aangegeven voor welk type kauwbehoefte het sieraad geschikt is.
Uiteraard dient je geregeld de bijtketting en hanger te controleren op slijtage en indien nodig te vervangen.
Waar zijn de kauwsieraden en bijtspeeltjes van gemaakt?
De bijtsieraden zijn gemaakt van food grade siliconen of een thermo-plastic elastomeer (TPE). Ze zijn 100% vrij van lood, latex, BPA, PVC, ftalaten en andere schadelijke stoffen. Al onze producten zijn getest volgens de EN71-1,2,3 en beschikken over een CE-Markering.
Hoe zorg ik dat het ontsnappingsslotje zijn kracht behoudt?
De kettingen hebben allemaal een zogenaamde ‘ontsnappingsslotje’ deze sluiting springt open als er hard aan de ketting getrokken wordt of als de ketting ergens achter blijft haken, wat de ketting een stuk veiliger maakt. Als je de ketting open wil maken is het wel belangrijk dat je dit doet door het slotje open te breken. Dit zorgt ervoor dat de sluiting veel langer mee gaat dan wanneer je hem telkens open trekt.
Is de kliksluiting na verloop van tijd toch ‘lam’ geworden dan is het mogelijk deze na te bestellen.
Ketting inkorten
Het is bij kettingen die niet volledig uit kralen bestaan mogelijk deze in te korten. Afhankelijk van de ketting duw je aan 1 of 2 kanten het knoopje uit de sluiting. Leg nieuwe knoopjes in de ketting op de gewenste lengte, knip de draad niet te kort af en trek hem dan terug in de sluiting.
Onderhoud siliconen
Siliconen materiaal trekt stof aan. Dat is het karakter van het materiaal. Een voordeel is wel dat het heel gemakkelijk schoon te maken is. Gewoon even afspoelen onder de kraan en de sieraden en speeltjes zijn weer schoon. Ook is het mogelijk ze te reinigen met een mild schoonmaak middel (bv afwasmiddel) of boven in de vaatwasser.
Het reinigen boven in de vaatwasser raad ik alleen aan bij kettingen die volledig uit kralen bestaan of losse hangers en speelgoed. Het koord waar de ketting aan hangt kan namelijk gaan verkleuren in de vaatwasser. Zelf hang ik de ketting altijd even op om te drogen, hij is namelijk zo weer droog maar je kan hem ook droog maken met een schone theedoek.
Heb je een siliconen ketting, armband of speeltje gekocht was deze dan altijd eerst voor gebruik.
Wat te doen als je een klacht hebt?
Klachten? Dat is erg vervelend. Daarom lossen wij een klacht het liefste samen met je op.
Indien je een klacht hebt, verzoeken wij je zo snel mogelijk contact op te nemen door te mailen naar info@kauwsieradenenmeer.nl. Graag in het onderwerp aangeven dat het om een klacht gaat. Leidt dit niet tot een oplossing, dan is het mogelijk om je geschil aan te melden voor bemiddeling via WebwinkelKeur.
Vanaf 15 februari 2016 is het voor consumenten in de EU ook mogelijk om klachten aan te melden via het ODR platform van de Europese Commissie. Dit ODR platform is te vinden op http://ec.europa.eu/odr . Wanneer je klacht nog niet elders in behandeling is dan staat het je vrij om je klacht te deponeren via het platform van de Europese Unie.