Kalmeren van je kind bij autisme

Kalmeren van je kind bij autisme

Kalmeren van je kind bij autisme

Hoi lieve mensen! Ik zal in dit blogje wat tips geven rond het relaxen/kalmeren van je kind bij autisme om bepaalde situaties te voorkomen of niet uit de hand te laten lopen. Hiervoor ben ik gaan rondvragen bij ouders die een kindje hebben met ADHD en autisme. Zelf heb ik ook wat tips, maar je kan er altijd wel extra gebruiken of er iets uit leren.

Routine

Ik geloof dat ik spreek voor heel veel ouders als ik zeg dat kindjes elke dag dezelfde routine nodig hebben. Ook geldt dit voor kindjes zonder ADHD of autisme. Zo weten ze elke dag wat er precies te gebeuren staat en zorgt voor rust en kalmte in hun hoofd.

Talent

Haal een talent in je kind naar boven, wat kan je kind goed of wat doet het graag en ga daar mee verder. Mijn zoon tekent/schildert heel graag dus ik laat hem regelmatig kunstwerkjes maken.  Bv.: een canvas kopen waar je kind op kan tekenen of schilderen die je nadien kan ophangen in huis. Dit geeft ook zelfzekerheid aan je kindje. Maar evengoed kan dit ook koken zijn,…

Lego is ook een goed hulpmiddel bij ons. Hij kan zijn creativiteit en prikkels in het spelen met Lego kwijt. Dit zal waarschijnlijk niet voor elk kind evengoed werken. Het kan ook leiden tot overprikkeling. Dit moet je natuurlijk kind per kind bekijken.

Zwemmen en trampoline springen

Een aantal ouders met kindjes met autisme gaven aan dat zwemmen en trampoline springen heel effectief kan zijn. Een zwembad kan bv. de focus op water wegnemen waar anders de focus op de waterkraan, wc, bad, douche,… ligt. Bij trampoline springen kunnen ze hun energie kwijt of beter kanaliseren na een drukke dag (op school). Mijn zoon heeft ADHD en aspecten van autisme en is veel later op zwemles kunnen gaan doordat het gewoon niet lukte voor hem, angst van water of angst om zijn hoofd onder water te houden. Het is zeker niet onmogelijk om een kind met ADHD of autisme op zwemles te laten gaan. Het is belangrijk dat je een club zoekt die tegemoet kan komen aan een vaste structuur, weinig fantasie opdrachten, een duidelijke uitleg geeft en heel veel geduld heeft.

Een andere mama vertelde mij over het programma op Ketnet ‘Biba en Loeba’. Dit is een sportprogramma om kinderen met autisme thuis te helpen om (vlotter) te bewegen. Bij haar zoon wordt dit elke ochtend op school gegeven.

Ik hoop dat er ouders zijn die weg kunnen met deze tips, zoals ik al zei het zal waarschijnlijk niet voor elk kind lukken. Dit moet je kind per kind bekijken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1974 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren