December is een drukke, chaotische, maar vooral ook een gezellige maand. Helaas gaat december vaak ook gepaard met veel stress. Stress waar prikkelgevoelige mensen vaak niet zo goed mee om kunnen gaan. Met deze tips kunnen ook jij en jouw gezin een gezellige decembermaand vieren.
Duidelijkheid
Zorg voor duidelijkheid. Deze staat voor mij met stip op nummer 1. Tegenwoordig zijn er zelfs handige aftelkalenders verkrijgbaar. Op deze manier kun je samen met je kind aftellen naar een feestelijke dag als pakjesavond of Kerstmis.
Maak voor jezelf ook een duidelijke planning en schrijf dit samen met je kind in een schriftje of op een kalender. Hoe vaak en wanneer wordt Sinterklaas gevierd? Hoe vaak en wanneer mag de schoen worden gezet? Wanneer zet je de kerstboom op? Wat gaan jullie met kerst doen?
Wees niet te hard en veeleisend voor jezelf als je een planning maakt. Voor gevoelige kinderen geldt namelijk het principe: less is more. Want hoe leuk jij het ook vindt om een uitgebreid kerstdiner voor de hele familie in elkaar te knutselen en de hele dag in de keuken te staan, je kind denkt daar waarschijnlijk iets anders over…
Probeer reclamefolders waar mogelijk te onderscheppen en blader ze samen door. Op deze manier kun je het aantal prikkels doseren. Misschien kun je zelfs al iets over de cadeautjes vertellen. Hoeveel cadeautjes krijgt je kind bijvoorbeeld?
Rust en afleiding
De decembermaand is voor iedereen een overweldigende maand. Er gebeurt teveel en het is allemaal ontzettend spannend. Veel kinderen ervaren dan ook echte stressklachten! Daarom zijn rust en afleiding zo enorm belangrijk.
Houdt zelf ook zoveel mogelijk maat. Ervaar jij als ouder veel stress omdat je aan alle verwachtingen wilt voldoen, dan is de kans groot dat dit overslaat op jouw kind. Probeer bijvoorbeeld ook de boodschappen al ruim op tijd in huis te hebben.
Sluit samen de dag af
Samen de dag afsluiten is voor kinderen met autisme altijd erg belangrijk. De hersenen zijn vergelijkbaar met een computer. Die moet je ook afsluiten als de dag erop zit! Weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Het boekje Slaapklets! is een dag- en nachtboek voor jong en oud om op een leuke manier terug te kijken op de dag. Het biedt ook ruimte om notities te maken.
Sta stil bij de belevingswereld
Een kind met autisme en/of ADHD heeft vaak moeite met de scheiding tussen wat echt is en wat fantasie. Maak daarom van Sint en Piet vooral geen boemannen, want dan is de kans groot dat de fantasie van jouw kind op hol slaat!
Geleidelijke overgang Sinterklaas naar Kerstmis
Hoe verleidelijk het ook is om op 6 december gelijk de kerstboom neer te zetten, voor een prikkelgevoelig kind kun je hier beter even een weekje mee wachten. Neem rustig de tijd om de sinterklaasperiode rustig af te sluiten. Geef je kind de tijd om de driftig ingestudeerde sinterklaasliedjes te vervangen voor kerstliedjes. En van wie mag je eigenlijk op 6 december geen sinterklaasliedjes meer zingen?
Kerst
De boom staat, er worden kerstliedjes gezongen, kortom alles ademt kerst. Vrede op aarde, vooral tijdens het kerstdiner, toch? Vrije dagen zijn vaak een crime voor kinderen met autisme, omdat dan het ritme van alledag ineens wegvalt. Maak daarom samen een planning voor de feestdagen. Wat gaan jullie doen? Hoe laat en met wie? Plan hier vooral ook wandelingen en rustmomenten in.
Persoonlijk vond ik kerst altijd best wel lastig. Ik heb zelf heel lang het gevoel gehad dat het gezellig móest zijn. Pinterest Perfect laat ik maar zeggen. En dat terwijl ik helemaal geen Pinterest Perfect persoon ben. Je begrijpt dat het dus alleen maar averechts werkte…
Tegenwoordig zien we wel hoe het gaat. We doen waar wij als gezin blij van worden. Nou ja, we doen waar de kinderen blij van worden. Zijn de kinderen blij dan zijn wij dat immers ook? Lekker naar buiten, lekker knutselen en lekker gourmetten. Dat is toch een ideale Kerstmis?
Wij hanteren overigens zelf geen strakke planning. Johan heeft in de afgelopen jaren zoveel geleerd dat hij genoeg heeft aan een globale planning. Daarnaast scheelt het ook enorm dat we ervoor zorgen dat we niks “moeten”.
Oud en nieuw
Sommige kinderen kunnen niet goed tegen de herrie en de onverwachte knallen van het vuurwerk. Je kunt overwegen om oordoppen voor je kind aan te schaffen zodat de prikkels gereduceerd worden.
Vindt jouw kind het vervelend om een hand te geven en te zoenen om 00.00 uur? Misschien kun je samen een passend alternatief afspreken. Bereid je kind in ieder geval voor op wat komen gaat.
Johan heeft gelukkig niet zoveel “last” van zijn autisme. Bij hem speelt meer de ADHD. Hij is op oudejaarsdag ontzettend enthousiast en kan niet wachten om vuurwerk af te steken. Het in goede banen leiden van zoveel enthousiasme valt niet altijd mee!
Sinds een paar jaar mag hij zelf vuurwerk afsteken. Waar veel kinderen (vaak de jongens) de buurten al vuurwerk afstekend afstruinen, blijft Johan meestal bij ons in het zicht. Ik vind het stiekem wel heel erg prettig dat ik op deze manier een oogje in het zeil kan houden.
Eigenlijk zijn we op oudejaarsdag bijna de hele dag buitenshuis. We bakken oliebollen, steken vuurwerk af en nuttigen een hapje en een drankje met de hele familie. Om 00.00 uur zijn we thuis en genieten we van het vuurwerkgeweld wat zich buiten afspeelt.
En dan is het 1 januari. Tijd om de feestelijkheden van vorig jaar te laten bezinken en ons langzaam maar zeker weer voor te bereiden op de aankomende decembermaand.
Gelukkig nieuwjaar!
Pingback: De aftelkalender | Maakt tijd inzichtelijk - Kauwsieraden & meer