Mondmotoriek en speekselverlies; Producten die ondersteuning bieden het verbeteren van de mondmotoriek bij o.a. kwijlen

Mondmotoriek en speekselverlies

Tijdens de eerste twee levensjaren kwijlen kinderen regelmatig. Hier zijn uiteenlopende oorzaken voor zoals het aanleren van nieuwe motorische vaardigheden of het krijgen van tanden. Blijft het speekselverlies langer aanhouden dan kan het zijn dat er problemen zijn met de spieren rond de mond. Daarom dit blog over mondmotoriek en speekselverlies.

De rol van speeksel

Speeksel, je mond en lichaam kunnen niet zonder. Het beschermt je gebit, bevat enzymen (amylase) die een belangrijke rol spelen bij de vertering en het houdt je mond vochtig tijdens het praten. Speeksel is dus enorm belangrijk! Helaas zijn er ook uiteenlopende oorzaken waardoor speekselverlies (ook bekend als kwijlen) kan optreden. Is er sprake van een verminderde spierfunctie rond de mond dan kunnen een aantal producten uit ons assortiment ondersteuning bieden bij het verbeteren van de mondmotoriek waardoor het kwijlen afneemt.  

Oefeningen voor het versterken van de mondmotoriek

Als je kindje jong is kun je als ouder al de nodige dingen doen om de spieren rond de mond van je kind te versterken. Je kunt je kind bijvoorbeeld al op jonge leeftijd (rond 9 à 10 maanden) leren drinken uit een beker in plaats van een flesje. Ook blaas- en zuigspelletjes zijn goede oefeningen voor de spieren die betrokken zijn bij de mondmotoriek. En zie je dat je kind toch ongemerkt last heeft van speekselverlies, dan kun je je kind er even op attenderen door hem te vragen even de mond te sluiten en te slikken.

slab bij speekselverlies van slabenzo

Speekselverlies kan vervelend zijn voor je kind. Kwijlen zorgt voor natte kleding en dat zit niet lekker. Het kan ook nog eens zorgen voor huidirritatie. Mocht je merken dat je kind hier hinder van ondervindt dan kan een goede slab uitkomst bieden. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens bij Slabenzo. Ze hebben hele mooie slabben in het assortiment die een outfit ook nog eens echt afmaken. 

Producten om de mondmotoriek te verbeteren

Merk je dat je kind meer ondersteuning nodig heeft bij het verbeteren van de mondmotoriek? Dan kunnen een aantal producten van het merk Arks Therapeutic uitkomst bieden waardoor speekselverlies afneemt.

ARK’s Z-Vibe®

Ark’s Z-Vibe; Vibrerend oraal hulpmiddel voor het versterken van de mondmotoriek

De ARK’s Z-Vibe® is een vibrerend oraal-motorisch hulpmiddel. Door de zachte trilling verbetert de orale spierkracht en daardoor ook de spraak-, sensorische- en voedingsvaardigheden. 

Dankzij het innovatieve ontwerp van de Z-Vibe is hij makkelijk vast te houden. De plastic handgreep en zachte bobbels zorgen voor een vaste grip. De textuur maakt het mogelijk om extra tactiele prikkels toe te voegen door ermee langs de wangen, armen, handen, etc. te wrijven. Daarnaast zijn er verschillende opzetstukken verkrijgbaar.

Meer informatie over de Z-Vibe

Ark’s Therapeutic Y chew

Ark’s Therapeutic Y chew; Kauwsieraad die helpt bij het verbeteren van de mondmotoriek

ARK’s Therapeutic Y-chew is een kauwproduct met drie uiteinden om te kauwen. Elke “arm” van de Y-vorm heeft een andere structuur: een glad, een geribbeld en een met zachte bultjes voor een variërende sensorische ervaring. De Y-chew is ideaal voor kinderen (en volwassenen) met de behoefte om ergens op te kauwen, maar ook voor het verbeteren van de mondmotoriek en in geval van over- en ondergevoeligheid in het mondgebied.

Meer informatie over de Y-chew

Lees ook

Tips bij kauwbehoefte

Wanneer je een kind hebt wat op alles wil kauwen waar het zijn of haar [...]

Duimen | Stoppen of een alternatief aanbieden?

Duimen | Stoppen of een alternatief aanbieden? Duimt jouw kind? Dan kan dat de nodige [...]

5 hulpmiddelen voor kinderen die overal op kauwen

Heeft jouw kind ook de behoeft om overal op te kauwen? Probeer eens één van [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2045 reviews.