Top 5 van de populairste stim toys

Top 5 van de populairste stim toys

Stim toys zijn geschikt om kinderen te kalmeren. Stimmen, ook wel stimming, is zelfstimulerend gedrag. Dit betekent dat een bepaalde handeling meerdere keren achter elkaar wordt uitgevoerd, vaak onder invloed van stress. 

Wat is stimmen? 

Kinderen, maar ook volwassenen, met autisme hebben vaak last van de kenmerkende herhalende bewegingen. Denk aan springen, wrijven over benen of armen, friemelen of tikken met de vingers. Soms zijn er ook andere vormen zichtbaar, zoals het roepen van krachtige termen of het maken van opvallende geluiden. 

Ondanks dat veel mensen denken dat het erbij hoort is niets minder waar. Het is namelijk niet een uiting van comfort, maar een uiting van stress. Overprikkeling is veelal de oorzaak, maar desondanks kan het ook in een opwelling naar voren komen. Denk aan een adrenalinekick of een spontane uiting van vreugde, maar in beide gevallen kunnen stim toys helpen de drang te verminderen. 

Ken je iemand die herhalende bewegingen maakt of gekke geluidjes maakt? Probeer diegene niet te stoppen, want het is noodzakelijk op zo’n moment om de prikkels te verwerken. Op deze manier komen kinderen even uit hun hoofd en doen ze wat nodig is, vaak onbewust, om zichzelf tot rust te manen. 

Voorbeelden van stimming

Hierboven noemden we al een aantal kenmerkende stimming gedragingen, maar er zijn er nog veel meer. In de regel worden deze bezigheden bestempeld als kenmerk van autisme:

 • Obsessie voor felle kleuren;
 • Betoverd zijn door voorwerpen die ronddraaien, zoals toverstaven;
 • Springen;
 • Fladderen met de handen;
 • Alles willen voelen, voornamelijk verschillende structuren;
 • Kauwen en bijten;
 • Met de pen klikken;
 • Wiebelen met voeten;
 • Het bovenlichaam bewegen van links naar rechts of van voor naar achter;
 • Over lichaamsdelen of stoffen wrijven;
 • Uitroepen herhalen.

Waarom stim toys gebruiken? 

Stim speelgoed helpt om de zenuwen te kalmeren, waardoor het kan helpen om stressvolle situaties rustiger te doorstaan. Hoewel kinderen en volwassenen er beiden last van kunnen hebben, valt het bij kinderen vaker op. Volwassenen hebben meestal een manier gevonden om het te verbloemen, waardoor friemelspeelgoed voornamelijk worden aanbevolen voor kinderen. 

Door het zelfstimulerende gedrag te ondervangen door handelingen te verrichten met stim toys, kalmeert zowel lichaam als geest. Soms loopt de spanning hoog op, waardoor de intensiteit van het friemelen opvallender zal zijn.

Stim toys kopen

Bij Kauwsieradenenmeer.nl kun je verschillende hulpmiddelen kopen, die helpen om je kind tot rust te laten komen. Dit zijn enkele voorbeelden van veilige stim toys:

Simple Dimpl Fidget speelgoed
 1. Simpl Dimpl is een kleine toy in de vorm van een sleutelhanger, waarmee je eenvoudig de aandacht afleidt van stressvolle situaties. Drukken, rollen, duwen en ploppen met deze toffe tool!
 2. Tangle therapy is een handig middel om de concentratie te verhogen, terwijl je bezig bent met je handen. Bevordert de zintuigen en de motoriek, dankzij een eenvoudige zachte laag van rubber en nopjes.
 3. Pop it fidget toys. De voordelen van deze toys beschreven we al in een eerdere blog, maar of het nu een trend is of niet: het zal jouw zoon of dochter goed doen! Ploppen, prikken en poppen door leuke spelletjes te spelen.
 4. Knead-A-Ball is de ideale partner voor het uitvoeren van handoefeningen en leuke spelletjes. Daarbij helpt het stress te reguleren door heerlijk in de bal te knijpen. Dankzij het zachte, flexibele materiaal popt de bal in no time terug naar de normale vorm. 
 5. Tangle Pets Junior zijn schattige dierenvriendjes die helpen de concentratie te verbeteren en stress te verminderen. Buigen, draaien, trekken en friemelen: het kan allemaal met deze flexibele vriendjes. 

Bekijk ons complete assortiment met friemelspeelgoed voor kinderen en volwassenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2045 reviews.