Autisme en vakantie + tips

Autisme en vakantie

Autisme en vakantie + tips

Vakantie is vaak iets waar mensen ontzettend naar uitkijken. Even heerlijk ontspannen, genieten van het niksen en vooral uit de sleur van de dagelijkse routine stappen. Volwassenen en kinderen met autisme denken daar, uitzonderingen daargelaten, vaak heel anders over. Zij gedijen over het algemeen het beste op rust en regelmaat. Toch hoeft autisme en vakantie geen onmogelijke combinatie te zijn!

Rust en regelmaat

Een tijdje geleden las ik de volgende zin: wanneer je iemand ontmoet hebt met autisme, dan heb je iemand ontmoet met autisme. En daar is eigenlijk alles mee gezegd. Ieder mens is uniek, autistisch of niet. Toch kun je wel zeggen dat de meeste mensen met autisme behoefte hebben aan een bepaalde mate van rust en regelmaat. En een vakantie haalt die rust en de regelmaat behoorlijk overhoop!

Autisme en vakantie

Ieder uitje of vakantie zorgt vaak voor onvoorziene situaties. Het openbaar vervoer of de vlucht kan vertraging oplopen en de bagage zou wel eens kwijt kunnen raken! Zelfs als alles wél van een leien dakje gaat kan een vakantie enorme gevolgen hebben voor iemand met autisme. Het kan leiden tot onhandelbaar gedrag, driftbuien en zelfs agressie. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen…

Georganiseerde vakanties

Op internet zijn tegenwoordig ook veel touroperators te vinden die gespecialiseerd zijn in georganiseerde vakanties voor zowel kinderen als volwassenen met autisme. Op die manier vind je altijd een passende vakantie, met of zonder extra begeleiding.

Dagje uit

Zoals ik net aangaf kan ook een dagje uit voor de nodige problemen zorgen. Wil je naar een pretpark? Vergeet dan vooral niet om een Autipas aan te vragen bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Dit hulpmiddel kan een bezoek aan een evenement of pretpark gemakkelijker voor je maken, omdat je door de pas je autisme op een makkelijke en duidelijke manier uit kunt leggen aan vreemden. Op de pas kun je aanvinken welke kenmerken bij jou of je kind van toepassing zijn. Wil je de pas aanvragen of meer informatie? Klik dan hier

Tips en trics

Ga je als gezin op vakantie? Dan heb ik nog een aantal tips voor je die je kunnen helpen bij de voorbereiding:

  • Google Earth: Lang leve het internet! Heb je een vakantie geboekt dan kun je tegenwoordig (samen) van tevoren je bestemming uitvoerig bestuderen. Hoe ziet de omgeving eruit? Wat is er te doen? Hoe groot is het park?
  • Overzicht en voorspelbaarheid: Bespreek van tevoren met elkaar wat de verwachtingen zijn van de vakantie. Maak eventueel een lijstje met wie welke bezienswaardigheden wil bezoeken. Werk je thuis met een strakke dagstructuur? Probeer daar in de vakantie dan zo min mogelijk van af te wijken. Let ook op het aantal prikkels en bouw indien nodig extra rustmomenten in. Je zou ook kunnen overwegen om een kauwsieraad of een trilkussen aan te schaffen om de prikkelregulering te ondersteunen.
  • Subsidie: Speciale, begeleide reizen kunnen vrij prijzig zijn. Soms is het mogelijk om een tegemoetkoming in de kosten aan te vragen.
  • Last but not least: Probeer te accepteren dat het bij jullie waarschijnlijk allemaal iets anders gaat dan bij anderen. Geniet van de mooie momenten en maak samen herinneringen waar je nog lang van kunt nagenieten.

Fijne vakantie!

Autisme en vakantie + tips

Een reactie op “Autisme en vakantie + tips

  1. Pingback: Senseez trilkussen | Vibratie bij prikkelverwerkingsproblemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1974 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren