adhd-en-ontspannen

ADHD en ontspannen

Stuiter stuiter, ratel ratel, doorgaan en niet te stoppen. Hoe kan een kind met ADHD nu ontspannen. Soms lijkt het of dit onmogelijk is. Maar niks is minder waar. Met de juiste oefeningen en de juiste materialen kan ook een kind met ADHD ontspannen en rustig worden. Vooral ‘s avonds voor het slapen gaan is dit wel fijn. Maar ook overdag is het soms prettig voor het kind om even te ontspannen.

Benoem het gedrag, niet het kind.

Zelf worden kinderen niet moe van hun gedrag maar de omgeving wordt soms wel moe van het gedrag. Ik zeg bewust van het gedrag en niet van het kind. Want het is het gedrag van het kind waardoor hij of zij zo druk kan doen. Niet het kind zelf wat vervelend of druk is. En dit is heel belangrijk om voor ogen te houden als ouders. Maar ook om tegen je kind zelf te zeggen. Het is voor een kind al niet prettig als er steeds gemopperd moet worden op hem vanwege zijn drukke gedrag. Als je dan ook nog hoort ik ben jou zat omdat je zo druk doet is dit niet goed voor zijn zelfbeeld. Je kunt beter zeggen ik vind het niet prettig dat je zulk druk gedrag laat zien, of kan je misschien je gedrag iets rustig aanpassen. Dit klink al minder minderwaardig en onaardig naar het kind toe.

Maar goed hoe kan jij je kind laten ontspannen.

Wat vooral niet helpt voor het slapen gaan is het beeldscherm. Hierdoor krijgen kinderen nog steeds prikkels binnen die ze onrustig maken in hun hoofd en daardoor niet goed kunnen slapen. Probeer dus te zorgen dat je kind een uur voor het slapen gaan niet meer achter de tablet, playstation,tv of telefoon zit. Maar wat kan dan wel. Want dat beeldscherm is soms wel een makkelijk middel om je kind rustig te krijgen. Maar in hun koppies wordt het daar niet rustiger van.

Massage

Je kunt je kind een ontspanningsmassage geven. Dit zorgt voor contact, lichamelijk en geestelijk. Maar hoe doe je dat dan precies. Er zijn hele leuke kaartjes te koop van Helen Purperhart. Zij beschrijft bijvoorbeeld dat je een taart bakt, de bewegingen maak je dan op de rug van je kind. Of het weerbericht, een auto of een pizza.

(bron afbeelding: Bol.com)

Muziek

Wat ook erg ontspannen werkt is op bed gaan liggen, of de bank, of een zitzak of wat je in de buurt hebt om lekker op te liggen en dan een koptelefoon op zetten met muziek die je leuk vind. Je gaat dan relaxt liggen en luistert naar de muziek. Met je ogen dicht. Daardoor krijg je geen prikkels van buitenaf en kan jou hooft ook rustig worden.

Iets in je handen

Voor kinderen met ADHD, add en autisme is het fijn om iets in je handen te hebben waar je aan kunt frunniken. Vaak gebruiken ze daar hun kleding voor. Natuurlijk is dit niet ideaal. De mouwen en kragen van shirts lubberen helemaal uit. Of de onderkant van een shirt wordt heel wijd. Er zijn verschillende materialen te koop voor deze kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een stressbal, een tangle of kauwsieraden. Ook dit werkt ontspannen voor een kind.

Ontspanningsoefeningen

Deze ontspanningsoefening kan je kind alleen doen, maar je kunt hem of haar hier ook bij helpen.

  1. ga op een rustige plek zitten of liggen
  2. sluit je ogen
  3. voel je lichaam de ondergrond raken ( bij liggen is dat het matras, bij zitten is dat je beide voeten op de grond en je billen op een stoel en je rug tegen de leuning)
  4. begin bij je voeten, span de spieren in je voeten aan. Hou dit twee tellen vast en ontspan ze weer.
  5. Ga nu naar je benen. Begin met je onderbeen, je kuit, span deze aan, houd dit twee tellen vast en ontspan de spieren weer.
  6. Nu ga je naar je bovenbeen. Ook hier span je je spieren aan en na twee tellen ontspan je ze weer.
  7. Zo ga je je hele lijf langs. Je buik, je armen, je handen, je nek, je gezicht. Tot je al je spieren hebt aangespannen en daarna weer ontspannen.

Waarom doen we dit op deze manier. Omdat ja als je je spieren hebt aangespannen goed voelt wanneer ze ontspannen zijn. En dan voel je dat dat relaxt is.

Bellen blazen

Doordat je bellen blaast ga je dieper ademhalen. Dit werkt ontspannen. En als je je zorgen denkbeeldig in de bellen stopt en ze daarna weg blaast maak je gelijk je hoofd leeg. Er zijn dus een heleboel manieren om te zorgen dat jou kind met ADHD ontspannen kan worden. In het begin zal je kind het misschien gek vinden, maar probeer het vol te houden en je kind erbij te helpen. Je zult zien dat ze na een paar keer ontspanningsoefeningen echt ontspannen worden. En voelen ze daarbij zelf ook dat het fijn is om je hoofd leeg te kunnen maken en ontspannen in slaap te vallen of na een lange schooldag even op adem te komen.

bellen-blazen-ontspannen-adhd

Mocht je nog meer tips willen over ontspanning of vragen hebben over ADHD coaching of kindercoaching dan mag je mij altijd een mailtje sturen.

Petra van Loo (ADHD en kindercoach)

Lees meer

Tips om ontspannen naar bed te gaan

Tips om ontspannen naar bed te gaan voor kinderen en volwassenen. Omdat veel mensen moeite [...]

5x Focustips voor kids

Vindt jouw kind het moeilijk om stil te zitten in de klas of thuis bij [...]

Concentratie | 6 tips om de concentratie van je kind te vergroten

Is jouw kind snel afgeleid en zou je daar graag verandering in willen zien? Ik [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2096 reviews.