Concentratie | 6 tips om de concentratie van je kind te vergroten

Concentratie

Is jouw kind snel afgeleid en zou je daar graag verandering in willen zien? Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je kind te ondersteunen. Ik geef je daarom 6 tips om de concentratie van je kind te vergroten.

ADHD

In eerdere blogs vertelde ik al over de diagnose van mijn oudste zoon: Syndroom van Asperger met kenmerken van ADHD. Inmiddels valt dit onder de noemer Autisme Spectrum Stoornis. Hoe dan ook, dat mijn kind een probleem had, onder andere met zijn concentratie, was mij al snel duidelijk. Iedere ochtend bij het opstaan had hij geen idee wat hij moest doen, laat staan in welke volgorde.

Mijn omgeving zag lange tijd geen probleem. Ieder kind heeft immers betere dingen te doen dan te luisteren naar wat zijn ouders zeggen. Maar mijn gevoel zei dat er iets niet klopte. Het ging verder dan simpelweg niet luisteren. En hoe meer ik er bovenop leek te zitten, hoe beroerder het eigenlijk ging. Met de kennis van nu weet ik dat ik hem op zulke momenten overvroeg. Hij wilde wel, maar raakte door alle informatie die ik hem gaf overprikkeld. Hij kon het allemaal niet verwerken en klapte dicht

De moraal van dit verhaal? Omdat er jarenlang geen vooruitgang in de situatie leek te zitten kaartte ik het bij de psychiater aan. Ter ondersteuning kreeg ik ouderbegeleiding. Soms kan het zinvol zijn dat iemand even met je meekijkt. Iemand die objectief is en je uit de vicieuze cirkel kan halen. Want dat is op een gegeven moment het probleem, zeker bij autisme. Ik had mijn kind als het ware zo geprogrammeerd dat hij op mijn instructies wachtte voor hij in actie kwam. Maar hoe kon ik dit omdraaien? De oplossing was in theorie vrij simpel: geef hem een lijstje met de dingen die hij moet doen (liefst tijdsgebonden). Praktisch betekende het dat ik hem continue aan het lijstje herinnerde, maar het goede nieuws is dat ik alleen nog maar hoefde te zeggen dat hij op het lijstje moest kijken. En uiteindelijk is het redelijk goed ingesleten!

Korte spanningsboog

Zo’n 12 jaar later wordt zoonlief nummer 2 geboren. Inmiddels zijn we ruim 4 jaar verder en heeft ook hij het concentratievermogen van een mug. Sterker nog, ik doe de mug hier waarschijnlijk te kort mee… Maar is het wel terecht dat ik me daar nu al zorgen over maak? Ik bedoel, hij is pas 4 jaren jong, wat mag ik gezien zijn leeftijd precies van hem verwachten? Een kind van 6 kan zich zo’n 10 minuten concentreren, een 10 jarige zo’n 20 minuten en kinderen van 13 jaar en ouder 30 minuten. Zoals je ziet zijn zorgen op dit moment dus nog niet nodig!

Vrijwillige en gedwongen concentratie

Een rondje Google leert mij dat er ook onderscheid gemaakt wordt tussen vrijwillige concentratie (de dingen die je leuk vindt en waar je zelf voor kiest) en gedwongen concentratie (taken die je verplicht moet uitvoeren). Niet meer dan logisch dus dat mijn spruit zich beter op zijn spel kan concentreren dan op het aankleden! Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat een kind zich beter leert te concentreren op verplichte taken?

Tips om de concentratie van je kind te vergroten

#1. Wat is de oorzaak?

Alles heeft een reden, ook het concentratieniveau van je kind. Bij mijn oudste is de ADHD de grote boosdoener, bij de kleintjes spelen juist zaken als vermoeidheid en spanningen vaak een grote rol in een verminderde concentratie. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind verliefd is, of problemen heeft op school.

#2. Bewegen is juist goed!

meisje met bijtketting puzzel concentratie

Iedere ouder roept in alle wanhoop wel eens naar zijn kind: “Zit toch eens stil!” Ik wel in ieder geval. En nee, je hebt gelijk, het heeft me nog nooit geholpen, hooguit een minuut of 5. Uit onderzoek is gebleken dat friemelen , kauwen of wiebelen daarentegen wél kunnen helpen bij het vergroten van de concentratie. Grote kans dat jij zelf ook vaak met je pen speelt tijdens een saaie vergadering, of kladjes vol tekent tijdens een telefoongesprek om je beter te kunnen concentreren.

#3. Houd rekening met de spanningsboog

Zoals eerder gezegd kan een kind van 6 zich zo’n 10 minuten concentreren. Zorg er daarom voor dat je activiteiten/taken afwisselt.

#4. Speel spelletjes

Een simpele, leuke én effectieve manier om de concentratie te vergroten is het spelen van spelletjes. Memory, puzzelen, schaken en dammen zijn allemaal spellen waar je je aandacht bij moet houden!

Lees ook: 10 spelletjes om je concentratie te verbeteren

#5. Werk met lijstjes

gezinnig-checkpad-hand-blauw

Het is altijd handig om met overzichtelijke lijstjes te werken, maar in het bijzonder wanneer je kind last heeft van een concentratiestoornis als AD(H)D. Voor de dagelijkse handelingen als opstaan en naar bed gaan is de checkpad dagplanner een uitkomst. Zeker als jij iedere dag stap voor stap moet uitleggen wat er wanneer moet gebeuren.

#6. Knip een grote opdracht in kleine stukje

Een opdracht als “ruim je kamer op” is groot. Je kind weet dan niet goed waar het moet beginnen. Door deze opdracht in kleine, behapbare stukjes te knippen zoals “zet de boeken even in de kast” en “zet je knuffels op het bed” maak je het een stuk overzichtelijker.

Kan jouw kind zich goed concentreren? Heb jij nog een tip die kan helpen de concentratie te vergroten?

Bronnen: Heutink voor thuis en Sonnevelt

Lees ook

Concentratie | 10 spelletjes om je concentratie te verbeteren

De concentratie verbeteren van je kind is met deze 10 leuke en uitdagende spelletjes eenvoudig. [...]

5x Focustips voor kids

Vindt jouw kind het moeilijk om stil te zitten in de klas of thuis bij [...]

Mijn kind kan zich niet concentreren op school

Een goede concentratie zorgt ervoor dat kinderen in de klas de informatie en lesstof goed [...]

Een reactie op “Concentratie | 6 tips om de concentratie van je kind te vergroten

  1. Pingback: Thuis door Coronavirus | maak een dagplanning - Kauwsieraden & meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1974 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren