Duimen afleren hulpmiddel

Duimen afleren hulpmiddel

Help mijn kind duimt! Hoe kan ik mijn kind duimen afleren en welk hulpmiddel zet ik in? Om te beginnen is het volkomen normaal dat baby’s op een speentje of op hun duim zuigen. Het is niet voor niets dat een baby tot één jaar een zuigeling wordt genoemd.

En zuigelingen hebben zuigbehoefte. Zuigen aan de borst of fles is het enige dat pasgeboren baby’s kunnen om zichzelf in leven te houden en daardoor brengt het een gevoel van veiligheid. Sommige baby’s hebben een grotere zuigbehoefte dan alleen de momenten, waarop ze gevoed worden, en deze baby’s gebruiken een speen of duim om in hun behoefte te voorzien.

Van reflex naar gewoonte

Nu is het een ontzettend aandoenlijk gezicht om een pasgeboren baby z’n duimpje te zien zuigen, maar als je kleuter nog steeds het liefst dag en nacht met z’n duim in zijn mond rondloopt, wordt het toch heel wat minder schattig. Voor baby’s is het duimzuigen een reflex, maar naarmate kinderen ouder worden, verandert deze reflex in een gewoonte.

Waarom duimen afleren

Een gewoonte die helaas ook vervelende fysieke consequenties met zich kan meebrengen. Zoals het ontwikkelen van een overbeet en het vervormen van het gehemelte en de bovenkaak. Bezoekjes aan de orthodontist zijn in dat geval onvermijdelijk. Ook kan langdurig duimen ervoor zorgen dat de tongspieren op een abnormale manier worden gebruikt, waardoor spraak- en slikproblemen kunnen ontstaan. Het is dus van belang om het duimen af te bouwen zodra je kindje overgaat op vaste voeding. Dit is namelijk het moment waarop de zuigbehoefte ook afneemt en vrij snel volledig verdwijnt.

Old habits die hard

Helaas is de welbekende uitdrukking voor gewoontes “old habits die hard” ook van toepassing op het afleren van duimen. Hoe langer je kind duimt, hoe lastiger het is om af te leren. In tegenstelling tot een speentje kan je een duim niet afpakken. Het gevolg van een speetje afpakken is een paar dagen huilbuien trotseren, totdat het speentje ontwend is. Maar die duim vindt toch elke keer weer de weg naar de mond van je kleuter.

kind met bijtketting dragon

Duimen afleren hulpmiddel

Het afleren van duimen is proces, dat veel vraagt van ouders en het kind. Als ouders moet je continu alert zijn op het duimzuigen en kinderen moeten datgene, wat ze dag in dag uit zonder nadenken doen, gaan afleren. Ben je niet bijtijds begonnen met afbouwen, dan kunnen de volgende tips het afleren bespoedigen:

  • Haal de duim uit de mond van je kindje als hij slaapt;
  • Maak de duim minder aantrekkelijk, door bijvoorbeeld een pleister over de duim te plakken of je kindje een handschoen, sok of vingerpoppetje te laten dragen;
  • Probeer het duimen af te leren met een hulpmiddel. Sommige kinderen duimen om prikkels te verwerken. Duimen geeft ze een veilig gevoel. Kauwsieraden kunnen het veilige gevoel van het duimzuigen overnemen. Een kauwsieraad is gemaakt van veilige siliconen, waarop je kindje eindeloos kan sabbelen of kauwen.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2100 reviews.