Met ADHD de feestdagen door

Met ADHD de feestdagen door

Met ADHD de feestdagen door

Wauw, ondertussen zijn we al november en bij ons is Sint-Maarten al gepasseerd!  Onze jongens zijn weer verwend geweest met speelgoed en lekker snoep. Sommige kindjes zullen nog moeten wachten tot 5 of 6 december (afhankelijk of je in Nederland of België woont) wanneer Sinterklaas in het land is!

Dit zijn altijd zo’n fijne tijden en ook ik heb leuke herinneringen aan vroeger wanneer Sinterklaas was langs geweest. Toch ook wel drukke momenten voor kindjes die ADHD hebben. Er is veel te doen, niet alleen Sint-Maarten of Sinterklaas maar ook Kerstmis staat al bijna voor de deur. Veel familiefeesten, veel drukte, veel mensen,… Het kan daarom ook een moeilijke periode zijn voor je kind. Ik persoonlijk vind het heel belangrijk om familie te vieren met familie en zal dan familiefeesten ook niet uit de weg gaan. Ik zal op zoek gaan naar manieren zodat ook mijn kind hier fijne herinneringen aanheeft, zonder het leuke feest te moeten missen.

Prikkelvrije omgeving creëren.

Zoals jullie al weten heeft mijn oudste zoon ADHD. Voor hem is het belangrijk om een prikkelvrije omgeving te creëren. Als wij naar een familiefeest gaan, neem ik standaard spulletjes mee waar hij even in zijn eigen wereldje kan zitten.

Mijn zoon houdt enorm van kleuren, knutselen,… dit kalmeert hem ook. Dit gaat sowieso mee. De bijtketting staat ook op het lijstje, uiteraard! Zodat hij ook een beetje energie kwijt kan geraken door in de ketting te bijten. Een plekje opzoeken in huis, de feestzaal,… waar je ook bent op dat moment waar je kind even tot zichzelf kan komen! Laat je kind daar wat kleuren, tekenen, een boekje lezen,… of wat snoezelen met een lievelingsdekentje en favoriete knuffel kan ook helpen.

De dag nadien houden wij standaard als een rustig dagje. Pyjama heel de dag aan, lekker wat films kijken,… en even de feesten laten voor wat ze zijn. Een uitgebreid ontbijt en de kinderen laten genieten van al de leuke cadeautjes die ze hebben gekregen!

Rilatine

Mijn zoon neemt Rilatine en hij heeft dit ook echt nodig. Zonder zou hij nooit zijn gekomen tot waar hij nu staat. Er is veel controverse rond, wordt het niet te vaak gegeven, te veel voorgeschreven door de arts,… Een gespecialiseerde kinderpsychiater zal de situatie altijd heel goed bekijken en overwegen of het nodig is om Rilatine op te starten. Mijn ‘grote’ zoon is 8,5 jaar en op zo’n momenten tijdens de feestdagen, geef ik hem ook inspraak in het al dan niet nemen van de medicatie. We bespreken dit samen en we bekijken wat het voordeel is van het wél in te nemen en we bekijken ook waarom hij het niet zou moeten nemen. Hij beslist dus mee. (Tijdens de schoolweek neemt hij dit sowieso 2 maal per dag) Doch ik voorstander ben van Rilatine bij bepaalde kinderen, zal ik ook altijd meegeven aan mijn zoon dat alles wat hij kan mét de medicatie dat hij dit ook kan ZONDER medicatie.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips om de feestdagen door te komen zonder een overprikkeld kind in huis te hebben, zodat iedereen kan genieten van deze fijne dagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2096 reviews.