Hoe maak je zelf een stressbal?

Hoe maak je zelf een stressbal

Hoe maak je zelf een stressbal?

Iets in je hand hebben om mee te friemelen en te kneden kan heel rustgevend werken. Het kan kinderen helpen een teveel aan prikkels te verwerken. Er zijn verschillende materialen op de markt om mee te friemelen. Maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Hoe leuk is het om samen met je kind zijn eigen stressbal te maken?

Ik ga je eerst uitleggen hoe je een standaard stressbal kunt maken. Daarna zal ik hierop wat variaties noemen en hoe je hiermee een leuk spel kunt spelen.

Wat heb je nodig:

  • 3 ballonnen
  • bloem
  • vel papier
  • leeg plastic flesje
  • plakband
  • schaar

Wat moet je doen?

→ Stap 1:  Om te beginnen vouw je een trechter van het vel papier. Van de onderkant knip je een klein stukje af. Deze trechter gebruik je om bloem in het flesje te gieten. De hoeveelheid bloem die je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je ballon. Als je teveel bloem in de ballon hebt zitten, kun je dit er natuurlijk altijd weer uit halen.

Als je de bloem in het flesje hebt gegoten kunnen we verder met de volgende stap: de ballon

stressbal maken zelf een stressbal maken

→  Stap 2: Blaas de ballon een stuk op. Houd nu het uiteinde goed vast (en dicht) en draai de ballon. Nu komt een lastig stukje. Terwijl je de ballon goed dicht houdt, moet je de opening om de opening van het flesje bevestigen. Als dit gelukt is kun je voorzichtig de ballon weer terugdraaien. Je draait nu het flesje om en vult de ballon met de bloem. Je zult misschien af en toe iets moeten helpen door zachtjes in het flesje te knijpen. Heb je alle bloem in de ballon? Dan kun je voorzichtig de ballon loshalen van het flesje en heel langzaam de lucht eruit laten (als je dit te snel doet, zal de bloem alle kanten op spuiten en dat wil je natuurlijk niet). Zodra alle lucht eruit is, knip je de bovenkant van de ballon af. Ook van de andere twee ballonnen knip je de bovenkant af.

Stressbal maken stap 1 doe het zelf stressbal

→ Stap 3: Zorg nu dat de ballon met bloem aan de buitenkant helemaal schoon is. Hier mag geen bloem meer op zitten. Is de ballon helemaal schoon? Rek dan met twee handen een van de andere ballonnen uit en vouw deze om de ballon met bloem heen. Je draait de ballon nu om en herhaalt deze stap met de derde ballon. Gelukt! Klaar is je stressbal.

stressbal

Variaties:

Als je de ballon vult met bloem, geeft dit een soort klei effect. Je kunt de ballon natuurlijk met veel meer verschillende dingen vullen en dan gewoon een knoopje aan de onderkant maken. Wat dacht je van een ballon met rijst? Of met knikkers? Of.. met tandpasta? Je kunt er van alles instoppen, zolang je er maar rekening mee houdt dat het niet scherp is, want dat prikt de ballon zo kapot.
Eventueel kun je de ballonnen met watervaste stift versieren. Maak bijvoorbeeld van witte ballonnen spookjes en van oranje ballonnen pompoenen. Leuk voor Halloween.

Spel:

Zorg dat je van elke vulling twee ballonnen hebt. Doe nu een blinddoek om en zoek telkens twee dezelfde vullingen bij elkaar. Wie heeft als eerste alle ballonnen gesorteerd?

Lees ook

Anti stress speelgoed volwassenen

Anti stress speelgoed volwassenen kan je helpen in het dagelijks leven om een overload aan [...]

Zintuig tast | Producten ter ondersteuning

Het zintuig tast kan onder- of overprikkeld zijn. Daarom vind je in ons assortiment producten [...]

Stimmen | Zelfstimulatie autisme door herhaalde handelingen

Voor dit blog mocht ik onderzoeken wat de term ‘stimmen’ inhoudt. Ik had eerlijk gezegd [...]

Een reactie op “Hoe maak je zelf een stressbal?

  1. Pingback: Tips om kinderen met ADHD te helpen ontspannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1971 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren