Hoogsensitief kind

Hoogsensitief kind | 10 tips om het kind te begeleiden

Hoogsensitief kind | 10 tips om het kind te begeleiden

Een hoogsensitief kind is erg gevoelig voor prikkels. Door die prikkelgevoeligheid voelt je kind zijn omgeving en spanningen extra sterk aan. In de opvoeding vraagt dit vaak wel wat van je als ouder, daarom hier een aantal tips om je hooggevoelige kind te begeleiden!

Tip 1: Begrip

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak last van hun kleding (zit niet lekker), harde geluiden (komen extra hard binnen) of fel licht (net als geluid komt dit ook extra binnen). Hoe lastig het soms ook is, probeer hier als ouder begrip voor te hebben. Je kind zegt het niet om je te pesten, het heeft er echt last van.

Tip 2: Blijf bij jezelf

Kijk naar en leer van wat je kind nodig heeft en handel daar ook naar. Probeer te vertrouwen op jouw eigen gevoel en luister niet naar tips en/of adviezen van buitenaf waar je je niet goed bij voelt.

Tip 3: Rust

Zorg dat je kind zich terug kan trekken in een rustige omgeving, waar het kind mag zijn wie het is. Een aantal vaste rustmomenten op een dag is voor een hooggevoelig kind erg belangrijk om de prikkels te kunnen verwerken. Ook voldoende slaap is voor een hoogsensitief kind erg belangrijk. Het verwerken van al die prikkels kosten een hoop energie!

Lees ook: Snoezelen: Stimuleren van de zintuigen

Tip 4: Vermijd pushen

Neem de tijd om een hoogsensitief kind dingen te leren. Probeer hierbij je kind wel te stimuleren en te motiveren, maar zorg dat de druk niet te groot wordt. Onthoud: kleine stapjes vooruit brengen je uiteindelijk ook waar je moet zijn.

Tip 5: Structuur en voorspelbaarheid

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een grote behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Volg hierbij wel zoveel mogelijk het ritme van het kind.

Tip 6: Massage

Een massage voor het slapen gaan kan bij hooggevoelige kinderen op een positieve manier bijdragen aan voldoende en goede slaap. Ze kunnen zich in een veilige omgeving ontspannen en de dag letterlijk loslaten.

Tip 7: Doe een time-in

Drijft je hooggevoelige kind je tot waanzin? Hoe moeilijk het ook is, probeer jezelf te beheersen. Het gedrag wat je kind laat zien komt ergens vandaan. Een time-in in plaats van een time-out zorgt ervoor dat je contact maakt met je kind. Je blijft in verbinding met elkaar. Hierdoor kun je hopelijk de oorzaak van het gedrag achterhalen en tot een oplossing komen.

Tip 8: Vermijd schreeuwen

Bij tip 7 gaf ik al aan dat het soms erg moeilijk is om jezelf te beheersen, zeker als je kind je tot het uiterste drijft. Schreeuwen voelt je hoogsensitieve kind tot in zijn botjes. Ook beschuldigingen en kritiek komen hard bij je hooggevoelige kind binnen. Blijf wel eerlijk en vertel je kind dat je boos bent. Kinderen merken het als je je anders voordoet dan je bent.

Heb je toch een keer ruzie? Praat er dan naderhand met elkaar over en vertel dat het weer goed is tussen jullie.

Tip 9: Laat je kind kiezen

Iedereen wil gehoord worden, zeker hooggevoelige kinderen. Door je kind uit twee opties te laten kiezen kun je een hoop strijd voorkomen. Natuurlijk heb jij als ouder hierin wel het laatste woord.

Tip 10: Je staat er niet alleen voor

Vind je het lastig om je hooggevoelige kind op de juiste manier te begeleiden? Je kunt altijd de hulp van een deskundige vragen. Ook zijn er veel interessante boeken te vinden over hooggevoelige kinderen, waaronder Het hooggevoelige kind met een sterke wil van Janneke van Olphen.

Lees ook

Hoogsensitief kind en verjaardagen + tips

Vorige maand was mijn hoogsensitieve zoon jarig. Maar wat vond hij het spannend! Daarom in [...]

Kinderen en omgaan met emoties

Kinderen moeten hun emoties nog leren reguleren. In dit blog geef ik je daarom 5 [...]

Hooggevoelig kind | Kenmerken + tips bij het opvoeden

Zie jij de term hooggevoelig kind (hsp) wel eens voorbij komen? Wat houdt de term [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2042 reviews.