Pica eetstoornis

Pica, een zeldzame eetstoornis

Pica, een zeldzame eetstoornis

Er zijn mensen die de dringende behoefte hebben om, naast eetbare, ook niet-eetbare dingen te eten zoals steentjes, aarde, verf of krijt. Heb jij, of misschien wel een naaste, hier last van? Dan zou er sprake kunnen zijn van een zeldzame eetstoornis: pica. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Wat is Pica?

Iedere baby van ongeveer vier maanden oud heeft de behoefte om oneetbare dingen in zijn mond te stoppen. Dit is onderdeel van de normale ontwikkeling, omdat het kind op deze manier onderscheid leert te maken tussen harde, zachte en verschillende vormen. En wat minstens zo belangrijk is: hij ontwikkelt op spelende wijze een goed mondgevoel, omdat hij zijn tong, lippen en mond leert kennen.

Doordat het kind na ongeveer het tweede levensjaar de meeste voorwerpen wel kent, zie je dat de behoefte om vreemde voorwerpen in zijn mond te stoppen afneemt. De diagnose pica kan daarom pas vanaf een jaar of vier met zekerheid gesteld worden. Tot die tijd past het nog bij een normale ontwikkeling.

Zwangerschap

Het is een misvatting om te denken dat pica gedrag alleen bij kinderen voorkomt. Er zijn namelijk ook veel volwassenen die te maken hebben met deze potentieel gevaarlijke eetstoornis. Wist je dat er ook zwangere vrouwen zijn die onder invloed van hormonen de dringende behoefte krijgen om vreemde voorwerpen te eten?

De oorzaak van pica

De precieze oorzaak van pica is onbekend. Pica gedrag lijkt te ontstaan door een combinatie van factoren. Het is wel duidelijk dat pica vaker ontstaat bij kinderen met een stoornis uit het autistisch spectrum. Verder lijken factoren als armoede, mishandeling en verwaarlozing ook een rol te spelen bij het ontwikkelen van deze eetstoornis.

Behandeling van pica

Omdat het eten van vreemde voorwerpen erg gevaarlijk kan zijn is behandeling noodzakelijk. Hoe pica behandeld moet worden hangt natuurlijk ook af van de onderliggende oorzaak. Wanneer het eten van vreemde voorwerpen voortkomt uit een stoornis, dan zal de stoornis, al dan niet met medicatie, behandeld moeten worden.

Soms zie je ook dat er bij pica gedrag sprake is van een mineralentekort. In dat geval is het belangrijk om de tekorten aan te vullen door het dieet aan te passen of supplementen te slikken.

Sensomotorische integratie

Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat het mondgevoel in de jonge jaren niet goed of onvoldoende ontwikkeld is. Dan kan het zijn dat degene met pica gedrag op zoek is naar meer prikkels om het mondgevoel te stimuleren. In ons assortiment vind je diverse producten die hier speciaal voor zijn ontworpen.

Wil je meer lezen over het stimuleren van het mondgevoel? Dan raad ik je aan om de blog: Tips bij kauwbehoefte ook te lezen.

Lees ook

Zintuigen | Problemen met sensorische integratie

Problemen met sensorische integratie is een probleem met het verwerken van informatie die via de [...]

Comorbiditeit | Autisme komt zelden alleen

Comorbiditeit komt vaak voor bij autisme (ASS). Vaak hebben deze problemen ook nog eens een [...]

Autisme en automutilatie | Wat is zelfbeschadiging?

Autisme en automutilatie; Zelfbeschadiging bij ASS; Wat is automutilatie, wat zijn oorzaken, symptomen en behandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2045 reviews.