tips bij kauwbehoefte

Tips bij kauwbehoefte

Wanneer je een kind hebt wat op alles wil kauwen waar het zijn of haar handen op kan leggen, dan zit je als ouders wel eens met je handen in het haar. Daarom geef ik je deze tips bij kauwbehoefte! Gevoelige kinderen hebben vaak een onbedwingbare behoefte om op spullen te kauwen. Die behoefte kan in stressvolle en/of angstige momenten ook nog eens enorm versterkt worden. Nagels, pennen, touwtjes van kleding, ja, soms zelfs op het haar wordt gekauwd. Niks wordt ontzien. Ik geef je mijn tips bij kauwbehoefte zodat je als ouder de kauwbehoefte van je kind in goede banen kan leiden.

Tip 1: Stoppen is niet nodig

Goed nieuws: je hoeft je kind niet te dwingen om te stoppen met kauwen! Sterker nog, dwang zal het onderliggende probleem niet oplossen. Het kauwen heeft namelijk een functie: het helpt jouw kind om rustig te worden en om te gaan met de stress die hij of zij op dat moment ervaart. Stel je eens voor dat jijzelf in een stressvolle situatie zit. Om jezelf te kalmeren haal je een paar keer diep adem. Ineens komt er iemand naar je toe die tegen je zegt dat je daar per direct mee moet stoppen. Je zou het niet kunnen begrijpen, waarom zou je jezelf niet mogen kalmeren? Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen je kunt proberen om het kauwen te verminderen. Er zijn zelfs veilige alternatieven die je kunt proberen om je kind aan te bieden!

Tip 2: Tandvleesmassage

Kauwen levert sensorische input. Een andere manier van sensorische input door kauwen is een tandvleesmassage. Tandvleesmassage kun je eigenlijk altijd en overal toepassen. Juist omdat het anders aanvoelt kan het op die manier bijdragen aan het verminderen van de kauwbehoefte.

Tip 3: Biedt een veilig alternatief

Kinderen kiezen vaak voor het dichtstbijzijnde ding om op te kauwen. Vaak zijn dat hun nagels, maar soms ook de mouwen van het shirt, potloden, de afstandsbediening en wat al niet meer. Omdat sommige spullen chemicaliën bevatten kan het gevaarlijk zijn om daarop te kauwen. Daarom kun je beter een veilig alternatief aanbieden waar ze naar hartenlust op kunnen kauwen, zoals de kauwketting. Kauwkettingen zijn in verschillende soorten en sterktes verkrijgbaar en zijn een discrete oplossing voor kinderen met een grote kauwbehoefte. Houdt jouw kind er niet van om iets om zijn nek te dragen? Dan zou je een bijtarmband of een bijtspeeltje kunnen overwegen.

Wees consequent en geduldig

Elke keer dat je kind op iets wil kauwen wat daar minder geschikt voor is zul je je kind eraan moeten helpen herinneren om het kauwsieraad te gebruiken. Dit vergt enige inspanning van jouw kant omdat het enige tijd kan duren voordat dit een gewoonte geworden is. Voor de beste resultaten zorg je ervoor dat iedereen (ook leraren, broers, zussen etc.) zich aan de nieuwe regel houdt: kauwen = kauwsieraad.

Tip 4: Zoek de oorzaak

Een van de beste dingen die je kunt doen is uitvinden waarom je kind kauwt. Op die manier kun je het probleem vanuit de wortel aanpakken. Vergeet ook medische oorzaken niet uit te sluiten. De tandarts en kinderarts zijn de twee meest logische disciplines om mee te beginnen. Bezoek eventueel ook een voedingsdeskundige, logopedist, ergotherapeut, gedragsspecialist, leraar enzovoort.

Wat kun je zelf doen?:

  • Bestudeer eens wanneer en hoe je kind kauwt. Hou eventueel een dagboek bij om te zien of er patronen of triggers duidelijk worden. Misschien kauwt jouw kind wel het meest als hij/zij zich verveeld of juist moe, boos of gefrustreerd is.
  • Is stress een belangrijke factor? Probeer dan om stressvolle situaties zoveel mogelijk te beperken. Wanneer stressvolle situaties onvermijdelijk zijn probeer je kind dan andere technieken te leren om met stress om te gaan.

Houdt er bovendien rekening mee dat iedereen anders reageert op stress of angst. Wat jij een stressvolle situatie vindt, hoeft voor jouw kind niet stressvol te zijn en vice versa. Wist je dat mensen met een grote zintuiglijke behoefte de wereld op een andere manier ervaren? Een geluid dat jou misschien niet eens opvalt komt bij hen juist binnen alsof je met je nagels over een krijtbord gaat.

Tip 5: Voeg harder/taaier voedsel toe aan het dieet.

Tip 5: Harde voeding

Door tijdens de maaltijd hardere voedingsmiddelen aan te bieden zoals appels, wortelen en crackers, zal er minder behoefte zijn om op andere dingen te kauwen. Soms helpt het ook om juist pittige, sterke en/of intense smaken te gebruiken. Hoewel het niet mijn voorkeur heeft zou je ook eens kunnen overwegen om kauwgom te geven. Zorg er verder te allen tijde voor dat je op de hoogte bent van allergieën, de mondelinge motorische vaardigheden en/of andere levensmiddelen beperkingen.

Tip 6: Vibratie

Sommige kinderen die kauwen hebben een laag mondeling bewustzijn. In dat geval kan trillingen de mond helpen wakker te worden. Vibratie zorgt namelijk net als tandvleesmassage voor een ander soort mondelinge sensorische input. Pak eens een elektrische tandenborstel en tik, veeg en druk hier zacht mee op alle gebieden van de mond. Vergeet hierbij ook de lippen, tong, wangen en het tandvlees niet.

Tip 7: Zwaar lichamelijk werk

Vaak zijn er buiten de mond net zoveel zintuiglijke behoeften als in de mond. Wanneer je de behoeften buiten de mond tegemoet komt, neemt de behoefte om te kauwen vaak af. Laat je kind zoveel mogelijk springen, klimmen en zwemmen. Door het activeren van de overige spieren en gewrichten kan de behoefte om te kauwen afnemen. Op mijn Pinterestbord vind je allerlei leuke activiteiten die enorm goed zijn voor de ontwikkeling van de grove motoriek!

Grote verschillen

In de collectie van Kauwsieraden & meer vind je kauwsieraden en speelgoed in verschillende niveaus: van een lichte kauwbehoefte tot en met een stevige. De kauwbehoefte varieert immers van kind tot kind. Waar de één graag op zachte dingen kauwt, wil de ander graag kauwen op taaie, harde dingen. Soms is een kauwsieraad of kauwspeeltje het enige wat een kind nodig heeft. Helaas maakt het willen kauwen vaak deel uit van een grotere puzzel. Dit geldt met name voor kinderen die erg agressief of destructief kauwen. De kauwbehoefte kan zó overweldigend zijn dat het andere aspecten in het leven remt. Heel veel succes met het oplossen van jullie puzzel. Ik hoop dat mijn tips bij kauwbehoefte op een positieve manier bij kunnen dragen aan jullie gezamenlijke reis. Op de Ark’s Therapeutic website kun je meer lezen over dit onderwerp.

Lees ook

Kauwbehoefte bij kinderen

Help, mijn kind kauwt op pennen, haren en touwtjes! Veel kinderen hebben de behoefte om [...]

Activiteiten die kauwbehoefte kunnen verminderen

Kauwbehoefte bij kinderen is een veelvoorkomend fenomeen dat ouders en verzorgers vaak voor uitdagingen plaatst. [...]

Duimen | Stoppen of een alternatief aanbieden?

Duimen | Stoppen of een alternatief aanbieden? Duimt jouw kind? Dan kan dat de nodige [...]

3 reacties op “Tips bij kauwbehoefte

  1. Pingback: Kauwbehoefte bij kinderen - Kauwsieraden & meer

  2. Mirella Radstake zegt:

    Geachte lezer.

    Ik wil graag kijken of een kauwketting voor me dochter van 9 jaar aanschaffen.
    Maar hoe weet ik welke passend is voor haar ?

    Met vriendelijke groet Mirella Radstake

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2156 reviews.