Stimming: wat is het en waarom is het belangrijk?

Stimming: wat is het en waarom is het belangrijk?

Stimming of stimmen is een afkorting van zelfstimulerend gedrag en verwijst naar herhaalde, stereotiepe bewegingen of geluiden die mensen maken om zichzelf te kalmeren, te reguleren of te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld het fladderen met de handen, wiegen van het lichaam, draaien van voorwerpen, of het maken van geluiden zoals klappen, sissen of zingen zijn. Stimming komt vaak voor bij mensen met neurodivergente eigenschappen, zoals autisme, ADHD, of angststoornissen, maar kan ook voorkomen bij mensen zonder deze diagnoses.

Waarom is stimming belangrijk voor mensen met neurodivergentie?

Stimming heeft een belangrijke functie bij het reguleren van emoties en het verminderen van overstimulatie. Voor veel mensen met neurodivergentie kan de wereld overweldigend zijn vanwege een overvloed aan prikkels en informatie. Door zich te richten op de herhaling van bepaalde bewegingen of geluiden, kunnen ze zichzelf afleiden van de omgeving en hun geest tot rust brengen. Stimming kan ook dienen als een vorm van zelfexpressie of zelfbescherming tegen overprikkeling.

Het stigma rond stimming en de negatieve gevolgen

Hoewel stimming nuttig kan zijn, is het ook vaak stigmatiserend. Mensen met stimgedrag worden soms gezien als vreemd, onhandig of verstoord. Ze kunnen vaak te maken krijgen met pesten of ongewenste opmerkingen van anderen. Dit stigma kan ook leiden tot schaamte of het onderdrukken van het stimgedrag, wat kan resulteren in toenemen van angst, stress en overstimulatie.

Hoe kunnen we de omgeving aanpassen om stimming te ondersteunen?

Het belang van het begrijpen en ondersteunen van stimgedrag kan niet worden onderschat. In plaats van stimmen als een probleem te zien, moeten we het erkennen als een nuttig en natuurlijk onderdeel van de neurodivergente ervaring. Dit betekent dat we onze houding en opvatting moeten veranderen, zodat we stimgedrag niet meer stigmatiseren.

Het belang van openheid en begrip rond stimmen

Een manier om dit te doen is door te leren hoe we de omgeving kunnen aanpassen om stimmen aan te moedigen en te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we rustige ruimtes bieden waar mensen zich kunnen terugtrekken en de stim kunnen uitvoeren zonder gestoord te worden. Het kan ook betekenen dat we meer ruimte geven voor individuele verschillen in de manier waarop mensen zichzelf reguleren en stimuleren.

Het normaliseren van stimming en inclusiviteit bevorderen

Een andere belangrijke stap is het creëren van meer openheid en begrip rond stimming. Dit kan worden bereikt door het delen van informatie over wat stimming is en waarom het belangrijk is, evenals het bieden van een platform aan mensen om hun eigen ervaringen te delen. Door het normaliseren van stimgedrag en het geven van een stem aan degenen die het ervaren, kunnen we de maatschappij veranderen in een meer inclusieve en begripvolle plek voor neurodivergente mensen.

Positieve aspecten van stimming

Stimming kan vele positieve aspecten hebben. Hier zijn enkele mogelijke positieve kanten van stimming:

 1. Regulatie van emoties en stress: Door herhaalde, ritmische bewegingen of geluiden uit te voeren, kunnen mensen zichzelf kalmeren en hun gevoelens van stress, angst en overprikkeling verminderen.
 2. Verbetering van de focus en concentratie: Voor sommige mensen kan stimming helpen om zich te concentreren op een taak of om te gaan met afleidingen uit de omgeving.
 3. Versterking van het gevoel van eigenwaarde en zelfacceptatie: Door stimming te erkennen als een nuttig en natuurlijk onderdeel van hun ervaring, kunnen mensen hun eigenwaarde vergroten en een gevoel van acceptatie en inclusie ervaren.
 4. Vorm van zelfexpressie: Stimmen kan dienen als een vorm van zelfexpressie en creativiteit. Het kan ook bijdragen aan het uiten van gevoelens en emoties die anders moeilijk te uiten zouden zijn.
 5. Sociale connectie: Voor sommige mensen kan stimming een manier zijn om contact te maken met anderen met vergelijkbare interesses en ervaringen.
 6. Plezier en ontspanning: Voor sommige mensen kan stimming gewoonweg leuk en plezierig zijn, waardoor ze een gevoel van ontspanning en voldoening ervaren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat stimming een individuele ervaring is en dat de positieve kanten ervan kunnen variëren van persoon tot persoon. Niet iedereen ervaart dezelfde voordelen van stimming, en sommige mensen kunnen zelfs negatieve ervaringen hebben als gevolg van het stigma rond stimming. Het is daarom essentieel om stimming te erkennen als een persoonlijke keuze en om mensen de ruimte te geven om hun eigen manier van stimmen te ontdekken en te ontwikkelen.

Voorbeelden van stims

Voorbeelden van stims zijn:

 • Fladderen met de handen
 • Ritmisch van voor naar achteren bewegen van het lichaam
 • Op en neer springen
 • Draaien van voorwerpen
 • Het maken van geluiden zoals klappen, sissen of zingen
 • Bijten op nagels, kleding en touwtjes
 • Wiebelen met de benen en/of tenen
 • Kauwgom kauwen
 • Draaien met een lok haar of haren uittrekken
 • De handen over elkaar wrijven

Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren om te stimmen en zal niet iedereen dezelfde stims als prettig ervaren. Zo veel verschillende mensen er zijn, zo veel verschillende voorkeuren en uitvoeringen er zijn.

Hulpmiddelen voor stimming: Ontdek verschillende producten die kunnen helpen

Er zijn verschillende producten die kunnen helpen bij stimming en die nuttig kunnen zijn voor mensen met neurodivergentie. Het is belangrijk om op te merken dat niet elk product voor iedereen even goed werkt. Het is daarom belangrijk om te experimenteren met verschillende producten en methoden om te stimmen, om te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Hier zijn enkele voorbeelden van producten die gebruikt kunnen worden om te stimmen:

 1. Fidget toys: Fidget toys ofwel friemelspeelgoed zijn kleine, draagbare speeltjes die ontworpen zijn om te friemelen en te spelen. Ze kunnen helpen bij het reguleren van emoties en stress, de focus en concentratie verbeteren en het gevoel van ontspanning bevorderen. Enkele voorbeelden zijn stressballen, tangles, fidget spinners en Rubik’s cubes.
 2. Koptelefoons of oordopjes: Voor mensen die overgevoelig zijn voor geluiden kan het dragen van koptelefoons of oordopjes helpen om prikkels te verminderen en zich te concentreren op een taak. Er zijn speciale koptelefoons ontworpen voor mensen met gevoeligheid voor geluid, die bijvoorbeeld ook achtergrondgeluiden kunnen dempen.
 3. Bewegingsspeelgoed: Bewegingsspeelgoed zoals hoepels, springtouwen, balansborden en trampolines kunnen helpen om overtollige energie te kanaliseren en stress te verminderen door middel van lichaamsbeweging.
 4. Tactiele speeltjes: Tactiele speeltjes zoals kneedgum, squishies, zand, klei en putty kunnen helpen bij het kalmeren van de zintuigen en het bieden van een gevoel van ontspanning door middel van aanraking.
 5. Verzwaringsknuffels: Verzwaringsknuffles zijn gevuld met kleine, zware kralen of stenen. Ze kunnen helpen om een gevoel van diepe druk te geven, wat kan bijdragen aan een gevoel van ontspanning en veiligheid.

Wat is jouw favoriete manier van stimming? Laat het in een reactie weten.

Lees ook

Snoezelruimte op school voor kinderen met autisme

Hoe richt je een snoezelruimte in zodat kinderen met autisme kunnen snoezelen en tot rust [...]

ADHD hulpmiddelen in de klas voor een betere concentratie

Wat heeft een kind met ADHD nodig op school om goed mee te komen met [...]

Autisme en emoties

Autisme en emoties. Hoe ga je om met eigen emoties en met de emoties van [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1971 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren