ADHD hulpmiddelen in de klas voor een betere concentratie

ADHD hulpmiddelen in de klas voor een betere concentratie

Wat heeft een kind met ADHD nodig op school om goed mee te komen met de rest?

Als docent wil je elke leerling op de juiste en dus best passende manier lesgeven. Dat kan soms een behoorlijke uitdaging in een volle klas. Want ieder kind is anders. Sommige leerlingen hebben een rugzakje, waardoor een vorm van specialistisch onderwijs noodzakelijk is. Ook binnen de reguliere schooldeuren. Want kinderen met ADHD kunnen vaak prima meekomen, mits ze op de juiste manier ondersteuning krijgen. Van zowel de docent, als van hulpmiddelen. Wat heeft een kind met ADHD nodig op school om goed mee te kunnen komen met de rest van de klas?

Wat heeft een leerling met ADHD nodig in de klas?

Een leerling met ADHD is vaak druk of met alles tegelijk bezig. Stilzitten is lastig voor deze leerling (door de hyperactiviteit) en heeft vaak ook moeite met opletten in de klas. Dat is niet omdat hij niet wil, maar het lukt minder goed dan bij leerlingen zonder ADHD. De prestaties van een leerling met ADHD kan achterblijven bij de rest van de leerlingen. Hoe kun je als docent ervoor zorgen dat ze, ondanks deze uitdagingen, ook met plezier naar school gaan en goed mee kunnen komen?

Hoe begeleid je een kind met ADHD?

Uiteraard vindt elk kind het fijn om complimenten te krijgen. Leerlingen met ADHD hebben hier nog meer behoefte aan. Benoem wat ze goed doen. Benader je leerlingen met de nodige dosis humor en probeer alles vanuit een positieve vibe te bekijken en benaderen. Misschien een inkopper maar geef de leerlingen voldoende structuur. In feite doet iedereen het goed bij structuur en ritme, maar als je met ADHD te dealen hebt is dit nog belangrijker. Omdat zelf plannen vaak als een uitdaging wordt ervaren. Hang bijvoorbeeld een dagprogramma op zodat het visueel is gemaakt wat het kind die dag kan verwachten in jouw klas. En zorg voor voldoende en passende hulpmiddelen; die leveren een positieve bijdrage aan de schoolprestaties.

Manimo Verzwaringsknuffel kat voor een betere concentratie

Hulpmiddelen voor ADHD kinderen

Naast jouw aanmoediging en support, kun je je leerling met ADHD helpen concentreren door de inzet van hulpmiddelen. Als je de onrust voor een deel weg kunt halen door bijvoorbeeld een wiebelkussen voor een kind dat moeite heeft met stilzitten, dan kan het zich beter concentreren en jouw uitleg volgen. Ook kauwsieraden verminderen stress. Door te kauwen op iets kun je focus behouden en de stress in je lijf neemt af. Denk aan een bijtketting, bijtarmband of een potlood met bijtgedeelte bovenaan. Friemelen kan ook helpen de concentratie te verhogen; hiervoor is speciaal friemelspeelgoed ontwikkeld.

Heb je een vraag over een van onze producten? Stuur ons een berichtje; we helpen je graag!

Lees ook

Concentratie | 6 tips om de concentratie van je kind te vergroten

Is jouw kind snel afgeleid en zou je daar graag verandering in willen zien? Ik [...]

Wiebelen en friemelen in de klas

Hoe herken je wiebelen en friemelen in de klas? Wat voor oplossingen zijn er voor [...]

Bijtketting als oplossing bij ADD

Concentreren, iets afmaken, luisteren…. alle kinderen hebben hier in meer of mindere mate moeite mee. [...]

Dit bericht werd gepost in ADHD en getagt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2045 reviews.