tips voor meer structuur

5 tips voor meer structuur binnen je gezin

5 tips voor meer structuur binnen je gezin

Veel kinderen zijn gebaat bij een vaste structuur. De duidelijkheid die structuur geeft biedt rust aan je kind. Door de rust zul je zien dat je kind minder snel geïrriteerd is. Zie jij ook de rode draad in dit verhaal? Maar soms is het creëren van structuur makkelijker gezegd dan gedaan. Kun je wel een paar tips voor meer structuur gebruiken? Lees dan snel verder.

#1. Planning

Alles staat of valt met een goede planning. Daarom is het dus ontzettend belangrijk dat je, voor je de tips voor meer structuur goed kunt toepassen, voor jezelf helder hebt wanneer er wat moet gebeuren. En dat je, als het even kan, ook weet hoe lang het duurt. Een goede (gezins)agenda/planner kan je hierbij helpen.

#2. Maak de weekplanning inzichtelijk voor je kind

Nu je voor jezelf helder hebt wat er wanneer moet gebeuren is het zaak om de planning inzichtelijk te maken voor je kind. Het makkelijkste bereik je dit door samen een weekplanning te maken.

Vind je het lastig om zelf een geschikte weekplanner te maken? In ons assortiment hebben we een magnetische weekplanner inclusief 80 ronde magneetjes met verschillende illustraties. Bij het ontwerp van deze weekplanner zijn de kleuren van de kleutermethode Schatkist van Zwijsen gebruikt. Veel kinderen zijn bekend met deze kleuren indeling aangezien veel scholen ook gebruik maken van deze methode

#3. Maak een dagelijkse checklis

Heel leuk en ontzettend handig die weekplanning, maar vaak is het uitvoeren van de dagelijkse handelingen ook een crime. Tenminste, hier moest ik bij mijn oudste (ASS) tot in den treure voorkauwen wat hij dagelijks moest doen. Toen kreeg ik de tip om een standaard lijstje te maken met de uit te voeren taken. Wat een rust gaf dat zeg! Mijn oudste had genoeg aan tekst, sommige kinderen hebben echter ook veel baat bij pictogrammen.

In de praktijk is echter geen dag hetzelfde, waardoor je al snel allemaal losse lijstjes in huis hebt liggen. Ook daar is inmiddels een oplossing voor bedacht: de Checkpad dagplanner . Deze is geschikt voor zowel het ochtend- als avondritueel, aan alles is gedacht.

#4. Plan ook de weekenden

En toen werd het weekend… Weg is het ritme, de tips voor meer structuur voor alledag kunnen overboord, of toch niet? De chaos die het weekend vaak met zich meebrengt kun je grotendeels ondervangen door een alternatief plan. Sta op een vast tijdstip op en verdeel de dag in tijdsblokken waarbinnen je bepaalde activiteiten doet. Spreek dan wel een dag van tevoren met je kind door wat de plannen zijn om verrassingen zo veel mogelijk te voorkomen.

#5. Schermtijd afbakenen

Heeft jouw kind alleen maar aandacht voor de televisie/computer/laptop/telefoon/tablet? Welk beeldscherm ook favoriet is, waarschijnlijk wil je er de nodige afspraken over maken. Wil je meer overzicht, meer balans en minder strijd? Dan bieden de Mytimingcards uitkomst

Heb jij nog tips voor meer structuur binnen het gezin?

Lees ook

Tips voor het samenwerken met je kind

Samenwerken met je kind kan de oplossing zijn bij het opvoeden van een gevoelig kind [...]

Tips om ontspannen naar bed te gaan

Tips om ontspannen naar bed te gaan voor kinderen en volwassenen. Omdat veel mensen moeite [...]

5x Focustips voor kids

Vindt jouw kind het moeilijk om stil te zitten in de klas of thuis bij [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2044 reviews.