Samenwerken met je kind kan de oplossing zijn bij het opvoeden van een gevoelig kind met driftbuien.

Tips voor het samenwerken met je kind

Dit blog zou eigenlijk gaan over tips bij driftbuien. En hoewel ik begrijp dat het heel handig kan zijn om tips te hebben wanneer je kind veel last heeft van driftbuien, ben ik van mening dat het uitgangspunt zou moeten zijn om driftbuien te voorkomen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! Daarom schrijf ik nu eerst een blog met tips voor het samenwerken met je kind.

Straffen en belonen

Het opvoeden van een gevoelig kind kan een behoorlijke uitdaging zijn. Veel ouders proberen hun kind in het gareel te krijgen door het toepassen van straffen en belonen. Helaas werkt dat in veel gevallen niet, en soms werkt het zelfs averechts. Tijd voor verandering. Jullie hebben hetzelfde doel voor ogen, ga samenwerken met je kind!

Voordelen van samenwerken

Om op een fijne manier samen te kunnen leven kun je het beste samenwerken met je kind. Samenwerken is geen manier om je zin te krijgen maar om samen moeilijke situaties die jullie tegenkomen op te lossen. Op die manier kom je niet lijnrecht tegenover elkaar te staan in conflictsituaties, maar werk je naast elkaar aan een oplossing. Je blijft op die manier met elkaar verbonden.

Verder zorgt samenwerken ervoor dat je kind een gevoel van controle heeft wat er weer voor zorgt dat je kind zich minder machteloos voelt. En laat machteloosheid bij veel kinderen een trigger zijn voor het krijgen van een enorme driftbui.

Kortom, samenwerken zorgt dat de machtsstrijd gestaakt wordt omdat je samen op zoek gaat naar een oplossing die voor jullie allemaal acceptabel is.

Samenwerken betekent dat je op zoek gaat naar win-winsituaties, zodat iedereen zich gehoord voelt.

Samenwerken is géén onderhandelen

Er wordt wel eens gezegd dat samenwerken hetzelfde is als onderhandelen, maar dat is feitelijk onjuist. Een onderhandelaar wil het beste resultaat behalen voor zichzelf. Het eigenbelang en de eigen standpunten staan bij een onderhandeling voorop. Samenwerken betekent dat je op zoek gaat naar win-winsituaties, zodat iedereen zich gehoord voelt.

Denk je dat samenwerken met je kind je veel tijd gaat kosten? Ja, in het begin zul je zeker tijd moeten investeren, zeker als je er nog niet aan gewend bent. Aan de andere kant zal samenwerken met je kind juist veel tijdwinst opleveren omdat er veel minder strijd en driftbuien zullen zijn. En het is ook nog eens veel gezelliger in huis!

Werk met een planning

Veel dagen verlopen nagenoeg hetzelfde: ochtendritueel, naar school/werk, spelen/hobby’s, avondritueel. Door deze activiteiten vast te leggen in een weekplanning zorg je voor duidelijkheid en structuur. Voor ondersteuning bij de uitvoering van het ochtend- en avondritueel is de checkpad een uitkomst.

Toch een driftbui?

Natuurlijk ontkom je er soms niet aan dat je kind een driftbui heeft, ook niet als je samenwerkt met je kind. Een driftbui zorgt er namelijk ook voor dat je kind zich kan ontladen. Daarom zal ik de volgende keer toch een blog schrijven met tips bij driftbuien.

Werk jij al samen met je kind? Heb jij nog een tip?

Lees ook

Driftbuien | Hoe ga je ermee om?

Driftbuien, iedere ouder met een peuter kent ze wel! En ze steken altijd de kop [...]

Concentratie | 10 spelletjes om je concentratie te verbeteren

De concentratie verbeteren van je kind is met deze 10 leuke en uitdagende spelletjes eenvoudig. [...]

Hoogsensitief kind | 10 tips om het kind te begeleiden

Heb je een hoogsensitief kind en vind je het lastig om je hooggevoelige kind op [...]

Een reactie op “Tips voor het samenwerken met je kind

  1. Pingback: Driftbuien | Hoe ga je ermee om? - Kauwsieraden & meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2096 reviews.