Proprioceptie; Een verzwaringsknuffel kan kinderen met prikkelverwerkingsproblemen rust bieden.

Verzwaringsknuffel | Rust voor overprikkelde kinderen

Heeft jouw kind last van overprikkeling? En komt het door al die prikkels moeilijk tot rust? Of is je kind erg beweeglijk? Dan kan een verzwaringsknuffel uitkomst bieden. In dit blog vertel ik er meer over.

Waarom een verzwaringsknuffel?

Een verzwaringsknuffel is een speciaal troeteldier ontworpen voor kinderen die moeite hebben met het verwerken van prikkels. De verzwaarde knuffels helpen kinderen tot rust te komen doordat ze diepe druk geven op het hele lichaam of op een bepaald lichaamsdeel. De druk geeft een gevoel van geborgenheid en voelt aan als een stevige omhelzing. Dit ‘aarden’ wordt met een moeilijk woord ook wel proprioceptieve feedback genoemd.

De Manimo verzwaringsknuffels uit ons assortiment, verkrijgbaar als hagedis of dolfijn, kun je rond verschillende lichaamsdelen krullen zoals de nek, armen of dijen. Het zorgt voor meer lichaamsbesef en helpt kinderen te ontspannen bijvoorbeeld als ze moeten gaan slapen of juist om alert te blijven. Ook kan het zijn dat een beweeglijk kind zich beter kan concentreren bij het maken van het huiswerk. 

Voor wie is een verzwaringsknuffel geschikt?

Kinderen krijgen op een dag heel wat zintuiglijke prikkels te verwerken. Deze prikkels komen uit de omgeving, maar ook uit het lichaam zelf. Deze informatie komt via de zintuigen binnen en wordt via het zenuwstelsel zo verwerkt dat je adequaat op je omgeving kan reageren, maar dat loopt niet altijd soepel.

Sommige kinderen hebben moeite met het reguleren van hun sensorische informatievoorziening, dat wil zeggen met het verwerken van de prikkels die via hun zintuigen binnen komen. Daardoor kan jij weer anders reageren op eenzelfde situatie als bijvoorbeeld je buurvrouw. Het ene kind kan uren rustig zitten kleuren en het andere kind lukt het bijna niet om op zijn stoel te blijven zitten, zijn aandacht vliegt alle kanten op. De verzwaringsknuffels zijn dan ook geschikt voor hoogsensitieve kinderen, wiebelkontjes, kinderen die steeds maar afgeleid zijn of blijven piekeren en ook voor volwassenen die meer rust willen in hun hoofd.

Praktisch:

  • De verzwaringsknuffels worden vaak gebruikt als hulp bij het in slaap vallen of om even een momentje van rust te creëeren tijdens een drukke dag. 
  • Het gewicht maakt de knuffel interessant voor kinderen.
  • Ook bij het huiswerk maken is de knuffel een uitkomst! 

Verzwaringskussen gebruiken

Op dit moment hebben we twee verschillende merken verzwaringskussens in ons assortiment. Beide zijn geschikt voor kinderen vanaf drie jaar en kunnen maximaal vijftien à twintig minuten achtereen worden gebruikt in de nek, op de schouders of rond de dijen worden gedragen.

Het reinigen van de verzwaringsknuffels is heel eenvoudig. De verzwaringsknuffels kun je op de hand wassen en ze vervolgens plat liggend laten drogen.

Kortom de verzwaringsknuffels zijn zeer bruikbare knuffels in ons dagelijkse leven dat bol staat van interne en externe prikkels.

Lees ook

Senseez trilkussen | Vibratie bij prikkelverwerkingsproblemen

Een trilkussen speciaal voor kinderen met autisme, ADHD of een prikkelverwerkingsprobleem. Vibratie kan namelijk een [...]

Prikkelgevoelig | De voordelen van bewegend leren

Als kind zijnde is één van de eerste dingen die we leren: stilzitten op een [...]

Onderprikkeling

7 Tips tegen onderprikkeling bij autisme Ieder kind is verschillend, dat geldt ook voor kinderen [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2100 reviews.