Prikkelgevoelig | De voordelen van bewegend leren

Bewegend leren; Kind met autisme, ADHD, ADD of hoogsensitief kind

Eén van de eerste dingen die je als kind op school leert is stilzitten op je stoel. Dit is eigenlijk heel vreemd, omdat er niets zo slecht voor een mens is als stilzitten! Gelukkig zien ook scholen steeds vaker de voordelen van bewegend leren. Welke dat zijn? Dat lees je hier!

Stilzitten is ongezond

Er raakt steeds meer bekend over de gevaren van stilzitten. De gevaren zijn zelfs zo groot dat zitten ook wel het nieuwe roken wordt genoemd. Hoe schadelijk stilzitten precies is verschilt echter per onderzoek, maar dat zitten ongezond is, daar is iedereen het wel over eens. Mensen met een inactieve levensstijl hebben in ieder geval een verhoogde kans op ziekten als kanker, hart-, en vaatziekten en diabetes.

Helaas beweegt op dit moment maar liefst 80% van de jongeren wereldwijd te weinig. Tijd dus voor een cultuurverandering door al op jonge leeftijd te leren dat bewegen gezond, leuk en leerzaam is!

Bewegen zit natuurlijk in de natuur van kinderen. Daarom leren ze, zeker een prikkelgevoelig kind, spelend veel makkelijker dan wanneer ze op een stoel moeten blijven zitten.

Spelend leren

Bewegen zit natuurlijk in de natuur van kinderen. Daarom leren ze, zeker een prikkelgevoelig kind, spelend veel makkelijker dan wanneer ze op een stoel moeten blijven zitten. Maar er zijn nog meer voordelen van bewegend leren:

1. Bewegen is gezond

Reden nummer 1 is natuurlijk een inkoppertje. Door voldoende te bewegen voorkom je overgewicht en blijft je gezond.

2. Betere concentratie

Wanneer je leren en bewegen afwisselt, of combineert, kun je je veel beter concentreren.

3. Betere schoolprestaties

Door de betere concentratie behaal je op school ook betere resultaten.

4. Plezier

Bewegend leren zorgt voor meer plezier op school, zowel voor docenten als voor leerlingen.

5. Gemaakt om te bewegen

Het lichaam van de mens is gemaakt om te bewegen en niet om stil te zitten. En door te bewegen komen er ook nog eens hormonen vrij waardoor je je veel fijner voelt.

6. Beter zelfbeeld

Dankzij bovenstaande voordelen krijg je ook nog eens een positief effect op sociaal gedrag. Al met al zorgt bewegend leren voor een positief zelfbeeld waardoor je weer meer zelfvertrouwen krijgt.

Bewegend leren zorgt voor meer plezier op school, zowel voor docenten als voor leerlingen.

Prikkelgevoeligheid en bewegend leren

Zoals ik eerder al aangaf lopen veel scholen helaas achter de feiten aan. Vaak wordt al snel gedacht dat leerproblemen bij het kind liggen, bijvoorbeeld door een gebrek aan intelligentie of concentratie. Hier zou je dan ook enorme winst kunnen behalen door om te denken: goed, het kind pakt de lesstof niet op de reguliere manier op, hoe kunnen we ervoor zorgen dat het wél opgepakt wordt? Vaak is de oplossing om het leren weer leuk te maken, en wat is er leuker voor een kind dan bewegend leren?

Bijzonder vind ik ook dat veel coaches en therapeuten bewegend leren toepassen bij het aanpakken van leerproblemen. Is dat dan niet een teken dat bewegend leren beter gelijk in het onderwijs toegepast zou moeten worden?

Hulpmiddelen

Merk je dat jouw kind zich op school moeilijk kan concentreren? En lijkt het daardoor of hij minder goed mee kan komen? Dan zou bewegend leren ook voor hem een goede optie zijn. Wordt bewegend leren nog niet op de school van jouw kind toegepast? In ons assortiment vind je per zintuig hulpmiddelen die op school de nodige ondersteuning kunnen bieden.

Meer informatie over bewegend leren vind je hier.

Lees meer

Beweging- en houdingszin | Producten ter ondersteuning

In ons assortiment hebben we producten die ondersteuning kunnen bieden bij het zintuig beweging- en [...]

5x Focustips voor kids

Vindt jouw kind het moeilijk om stil te zitten in de klas of thuis bij [...]

Autisme en sport

Hoe vind je de juiste sport (voor je kind) als er sprake is van de [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1974 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren