Zintuiglijk spel: wat is het en waar dient het voor?

Zintuiglijk spel: wat is het en waar dient het voor?

Zintuiglijk spel is spelen, terwijl je de zintuigen van je kindje stimuleert. Proeven, voelen, ruiken, horen en zien is essentieel voor een optimale ontwikkeling, maar hoe pak je dit aan?

5 x redenen waarom spelen zo belangrijk is

Dagelijks spelen met je kind(eren) zorgt voor een beter ontwikkeld brein: slimme kindjes dus! Spelen is essentieel, want het stimuleert de ontwikkeling van de sociale-, emotionele-, intellectuele- en taalkundige vaardigheden. We zetten graag alle redenen even voor je op een rijtje:

5 x redenen waarom spelen zo belangrijk is
  1. Veilige hechting en verbondenheid
    Samen met je kindje(s) spelen zorgt ervoor dat het gevoel van geborgenheid en veiligheid wordt geboden. Je kindje heeft dit vertrouwen nodig om nieuwe dingen te gaan ondernemen. Daarbij is de communicatie tussen familieleden onmisbaar, want hierdoor wordt de ouder-kindrelatie versterkt. Uiteraard is spelen met andere kindjes, opa’s, oma’s en vrienden ook fantastisch!
  2. Ontspannen
    Spelen is leuk en daardoor ontspant jouw kleintje. Niets is fijner dan geluk en plezier delen, want dit is hét recept voor een gelukkig leven. Daarna lekker in slaap vallen, mét de gezellige rode wangetjes natuurlijk.
  3. Logisch denken
    Plannen en logisch denken komt pas wanneer je kindje een jaar of zeven of acht is. Dan gaat hij of zij leren plannen en dingen inschatten. Hoe kan ik een spelletje winnen? Dit leren ze allemaal door een fit brein te houden, dus spelen maar!
  4. Sociale vaardigheden
    Uitdagingen zullen er een leven lang zijn, maar hoe ga je hier op verstandige wijze mee om? Dit is de basis van sociale vaardigheden en het reguleren van je emoties. Plezier beleven, samenwerken, frustraties, verdrietig, samen delen en leren hoe je met tegenslagen omgaat. Het hoort er allemaal bij en spelen helpt bij de ontwikkeling hiervan.
  5. Creativiteit
    Fantasiespel en creatief werken is een goede start, wanneer je denkt aan het zintuiglijk spel. Kleuren, rollenspelen, blokken bouwen, fruit in de natuur ruiken en proeven, verschillende geluiden leren en communiceren via taal: allemaal goede manieren om te zintuigen te trainen.

Hoe begin je met de uitvoering van het zintuiglijk spel?

Allereerst door de zintuigen te prikkelen, want dan heb je snel de aandacht van je kind(eren) te pakken. Duik de speeltuin in, leef je uit in de keuken of gebruik sensorisch speelgoed. Door spellen te spelen houd je de aandacht van je kind ook vast, waardoor ze gemotiveerd worden om mee te doen. De fantasie prikkelen, de wereld ontdekken en de cognitieve vaardigheden ontwikkelen.

Voorbeelden van zintuiglijk spel

Voorbeelden van zintuiglijk spel

  • Leer verschillende smaken en voedingsstoffen kennen: wat is zoet? En zuur? Hoe koud is iets uit de vriezer en wanneer is iets warm in je mond?
  • Koop een diffuser en doe er eens een kalmerende etherische olie in!
  • Welke kleuren zijn er? Kun je kleuren ook mengen en zo ja, hoe ziet dit eruit?
  • Waarom kun je vloeistoffen als olie en azijn niet mengen? Wat gebeurt er in de schaal?
  • Stop iets in een schoenendoos (bijvoorbeeld slijm) en stel je kind vragen, zodat hij of zij wordt gedwongen om in contact te komen met de zintuigen
  • Gebruik MadMatter om de emoties te reguleren en je kindje te kalmeren

Heb jij vragen of het zintuiglijk spel? Of weet je niet precies welk van onze producten je moet hebben voor jouw kind? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Lees ook

Sensorisch speelgoed

9 uren per dag! Dat is het aantal uren dat een Nederlander van 4 jaar [...]

Spelen met gekleurde rijst

Spelen met gekleurde rijst Spelen met gekleurde rijst is een vrolijke zintuiglijke activiteit die de [...]

Spelen en verwonderen met kleuren

Spelen en verwonderen met kleuren Afgelopen week heb ik met zoonlief een superleuk en ontspannend [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2013 reviews.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren