Sensorisch speelgoed

Sensorisch speelgoed

9 uren per dag! Dat is het aantal uren dat een Nederlander van 4 jaar en ouder gemiddeld genomen zittend doorbrengt. Zitten is het nieuwe roken werd al eens geroepen, en hoewel dat wordt betwist is 9 uur zitten toch wel erg lang. En in die 9 uren worden zintuigen vaak maar beperkt geprikkeld. Meestal zullen je ogen het hardst moeten werken achter de televisie, laptop of iPad. Voor meer balans in de prikkeling van zintuigen bestaat sensorisch speelgoed.

Wat is sensorisch speelgoed

Sensorisch speelgoed zijn hulpmiddelen die de primaire zintuigen stimuleren. Spelenderwijs kun je hiermee leren je motorische vaardigheden te verbeteren, je gevoel van balans te stimuleren of beter te focussen op een bepaalde beweging of handeling. De hulpmiddelen zijn leuk en nuttig, want het speelgoed kent vele voordelen. Naast het vormen van de fijne en grove motoriek stimuleert het speelgoed het geheugen, de hand-oogcoördinatie, taalontwikkeling en sociale interactie. Bovendien heeft sensorisch speelgoed een kalmerende werking.

Sensorisch speelgoed autisme

Sensorisch speelgoed stimuleert niet alleen de zintuigen, het zorgt ook voor regulering van de prikkels die binnenkomen via de zintuigen. Die kalmerende en geruststellende functie heeft een bijzonder positieve uitwerking op kinderen met autisme. Wanneer jouw kindje kwaad of onrustig is kan sensorisch materiaal bij autisme uitkomst bieden.

Stimuleer de zintuigen van je kind!

De voordelen van sensorisch speelgoed zijn bijna oneindig. Kom daarom uit je luie stoel en bied je kinderen speelgoed aan waar ze iets mee kunnen. In onze webshop vind je verschillende sensorische materialen waar je direct mee aan de slag kunt. Wat dacht je van:

  • Glibbi slijm: dit biologisch afbreekbare slijm voeg je toe in bad en je kind glibbert de hele badkuip door. Het slijmerige gevoel stimuleert de huid en motoriek van je kindje.
  • Kinetisch zand van bijvoorbeeld MadMattr: hiermee kunnen je kinderen in de winter ook lekker binnen zandkastelen bouwen en het voelt ook nog eens heel fijn aan. Prettige bijkomstigheid: het zand geeft weinig rommel en droogt niet uit.
  • Een vloeistof zandloper: schud, draai en observeer hoe de druppels één voor één naar beneden druppen.
  • Houten schakeldieren: deze grappige houten kronkeldieren bieden focus en kalmte bij onrust. Bedenk zelf de raarste kronkels, de mogelijkheden zijn eindeloos.

De veelzijdigheid van de materialen maakt sensorisch speelgoed leuk voor kinderen én volwassenen. Het stimuleert ons om wat minder te gaan zitten en gebruik te maken van onze zintuigen. Wil je juist wat meer weten over hoe je omgaat met het verwerken van prikkels? Lees dan eens deze blog!

lees ook

Review MadMattr

Afgelopen periode hebben wij thuis MadMattr uitgeprobeerd, een product uit de winkel van Kauwsieraden en [...]

Zelf sneeuwklei maken met maar 2 ingrediënten!

Twee keer per maand geef ik een Kneed&Kliederlab in Speeltuin Bankaplein in Utrecht. Samen met [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2096 reviews.