Goed kauwen is belangrijk voor het geheugen, dat vergeten we nog wel eens. Denk maar eens aan je dagelijkse maaltijden. Door niet of te snel te kauwen werk je jouw brein en concentratievermogen tegen. Hoe dit komt en wat je eraan kunt doen leggen we je uit in deze blog.
Wat heeft kauwen met je brein te maken?
Door de tijd te nemen voor het uitgebreid kauwen geef je een boost aan je hersenen. Zo’n 20 minuten na je eerste hap begint je lichaam het hormoon histamine aan te maken. Eet je te snel, dan loop je dus achter de feiten aan en eet je dus vaak ook meer dan je daadwerkelijk nodig hebt. Neem je de tijd voor je maaltijden en ga je aan tafel zitten zonder televisie of telefoon erbij, dan eet je precies genoeg én stimuleer je de werking van je brein.
Hoe werkt dit precies?
Je hersenen zijn zeer uitgebreid en bevatten vele belangrijke onderdelen. Neem nou de hippocampus. Die ligt goed verborgen en is onmisbaar als je nieuwe dingen wilt leren. Door te kauwen stimuleer je de doorbloeding, waardoor je hersenen beter hun werk kunnen doen. Zorg jij goed voor jezelf en je brein, dan kan de hippocampus je concentratie en geheugen verbeteren én je stresslevels verminderen. En dat allemaal door goed en veel te kauwen!
We weten dus nu: goed kauwen is belangrijk voor jouw geheugen. Je kunt je wellicht voorstellen dat kinderen die snel overprikkeld en afgeleid zijn wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zeker op school, bij het maken van huiswerk of tentamens. Bij studenten wordt wel eens aangeraden om zo’n 20 minuten voor het tentamen een kauwgumpje in de mond te nemen, maar kauwsieraden doen precies hetzelfde. En dan zonder ongezonde voedingsmiddelen!
Heeft mijn kind een kauwsieraad nodig?
Misschien heb je al gesignaleerd dat jouw zoon of dochter vaak op dingen kauwt. Natte mouwen, kapotte potloden, afgebroken pennen of gescheurde nagels: het is écht niet vreemd. Waar veel ouders het bestempelen als een zenuwtrek en er niet teveel onheil in zoeken, is het juist verstandig om na te denken over een oplossing. Kauwen op andere dingen dan kauwsieraden, die speciaal hiervoor gemaakt zijn, is schadelijk voor het gebit en mogelijk de rest van het lichaam.
Heb jij een verhoogde kauwbehoefte gespot, dan ervaart je kind vaak stress of heeft hij of zij last van prikkels. Door ze iets te bieden om op te kauwen wanneer ze het nodig hebben, wordt de drang gesust en de prikkels gereguleerd. Hierdoor komt de persoon tot rust én help je de cognitieve functies te bevorderen.
Goed kauwen is belangrijk voor het geheugen en dit zijn jouw opties
In onze webshop hebben een ruim aanbod voor kinderen en volwassenen. Voor jou zetten we onze top 5 kauwieraden op een rijtje:
- De potloodtopper om pennen, potloden én je gezondheid te beschermen
- Bijpassende therapeutische bijtketting in hetzelfde design!
- Discreet kauwproduct voor tieners en volwassenen
- Stoer vormgegeven bijtarmbanden voor kinderen
- Een lekker koekje om op te kauwen 😉
Bron: Gum Chewing Inhibits the Sensory Processing and the Propagation of Stress-Related Information in a Brain Network.’ Hongbo Yo et Al, 2013: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0057111