Kind bijt zichzelf

Kind bijt zichzelf

Help mijn kind bijt zichzelf! Kinderen ontdekken de wereld met alles wat ze hebben én dus ook met hun mond. Misschien heb je wel eens ervaren dat je kind een ander kindje gebeten heeft op de opvang, of dat jouw kind met de tandafdrukken van een ander kindje thuiskwam. Maar wat als je kind zichzelf in z’n arm ziet bijten? Dat kan best even schrikken zijn, daarom vertellen we je alles over dit gedrag en hoe je ermee kunt omgaan in onze blog.

Kind bijt zichzelf bij stress

Kleine kinderen zitten nog volop in hun ontwikkelingsfase. En terwijl hun kleine lijfje, de hersenen en hun karakter gevormd worden krijgen ze de ene na de andere indruk te verwerken. Kinderen zijn bijzonder veerkrachtig, maar op drukke dagen met veel prikkels kunnen ze dit als als ontzettend stressvol of frustrerend ervaren. Nog niet wetende hoe ze met bepaalde situaties moeten omgaan, worden ze boos en verdrietig en zoeken ze manieren hoe ze hun frustratie kwijt kunnen. Sommige kinderen doen dit dus door zichzelf te bijten.

Voor ouders is het vreselijk om te zien, maar het is voor kinderen een manier om met stress om te gaan. Merk je dat je kind zichzelf bijt als uiting van frustratie, dan kan je jouw kind ondersteunen in deze situaties met iets zachts om in te bijten. Zoals bijvoorbeeld een knuffel, een stressbal of een bijtsieraad. We hebben een uitgebreid assortiment bijt- en kauwsieraden voor bijtende kinderen.

Stressvolle of frustrerende situaties zijn vaak de reden waarom een kind zichzelf of een ander bijt.

Kind bij zichzelf bij aandacht tekort

Stressvolle of frustrerende situaties zijn vaak de reden waarom een kind zichzelf bijt. Maar merk je dat een bijtsieraad niet werkt of merk je dat er toch wat anders speelt bij het bijten? Wellicht herken je een oorzaak in volgende vaak voorkomende reden van bijtgedrag. Deze oorzaak heeft qua aanpak iets meer voeten in de aarde dan het aanbieden aan een hulpmiddel.

Kinderen willen soms het liefst 24/7 aandacht. “Kijk mama kijk!”, “Ik wil een koekje”, “Papa ik wil naar de speeltuin!”. En daarbij moet alles NU. Heb jij als ouder even geen tijd om jouw kind aandacht te geven, dan kan het gebrek aan aandacht uitmonden in schreeuwen, stampvoeten of je raadt het al: zichzelf bijten. Als je dit ziet gebeuren kan je het beste aangeven dat dit gedrag niet wordt getolereerd door bijvoorbeeld “Nee” te zeggen en je kind af te leiden met een andere activiteit. Ga vervolgens weer verder met wat je daarvoor deed, zodat je kind leert dat deze manier van aandacht vragen niet werkt.

Denk je na het lezen van deze blog nog steeds “help, mijn kind bijt zichzelf”, aarzel dan niet om een professional te benaderen. Vaak gaat het bijtgedrag van lichaamsdelen met verloop van tijd over. Sommige kinderen blijven bijten op kleding of nagels om hun prikkels te verwerken. Zij hebben veel baat bij een kauwsieraad. Kijk dan hier naar ons volledige assortiment.

Lees ook

5 hulpmiddelen voor kinderen die overal op kauwen

Heeft jouw kind ook de behoeft om overal op te kauwen? Probeer eens één van [...]

Pica, een zeldzame eetstoornis

Heb jij of iemand uit je omgeving de dringende behoefte hebben om niet-eetbare dingen te [...]

Tips bij kauwbehoefte

Wanneer je een kind hebt wat op alles wil kauwen waar het zijn of haar [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2100 reviews.