In de wereld van kindertherapie is orale defensiviteit een belangrijk aspect bij het begrijpen en aanpakken van eetproblemen bij kinderen. Orale defensiviteit is een reactie op tastprikkels in en rond de mond, die zich uit in twee hoofdcategorieën: Onderprikkeling en Overprikkeling. Bij onderprikkeling hebben kinderen een lage orale spierspanning en weinig bewustzijn van wat er in hun mond gebeurt, wat kan leiden tot significante spraak- en voedingsproblemen. Aan de andere kant, bij overprikkeling, zijn kinderen overgevoelig voor orale stimulatie, waardoor zelfs kleine aanrakingen ongemakkelijk en pijnlijk kunnen zijn, resulterend in aversies tegen texturen, kieskeurig eten en eveneens spraak- en voedingsproblemen.
Gezonde eet- en spraakgewoonten bevorderen bij Orale Defensiviteit
In beide gevallen kan orale defensiviteit leiden tot moeilijkheden bij het aanleren van essentiële vaardigheden zoals slikken of spraak. Het begrip van deze reacties stelt therapeuten in staat om gerichte strategieën toe te passen, waarbij balans en geduld cruciaal zijn om het bewustzijn te vergroten en comfort te bieden, afhankelijk van de specifieke sensitiviteit van het kind. Het uiteindelijke doel is om gezonde eet- en spraakgewoonten te bevorderen en de impact van orale defensiviteit te verminderen. In dit artikel delen we behandeltips en spelactiviteiten om orale defensiviteit te verminderen en de orale motoriek te verbeteren.
Behandeltips bij orale defensiviteit:
- Speelse Benadering: Benader orale defensiviteit altijd op een speelse en leuke manier om de angst en spanning te verminderen.
- Vertrouwen: Zorg ervoor dat er een goede band is opgebouwd met het kind voordat met de therapie wordt begonnen.
- Therapie buiten Maaltijden: Voer interventies uit op momenten buiten de maaltijden om een stressvrije omgeving te creëren.
- Actieve Deelname: Laat het kind zo veel mogelijk actief deelnemen aan de therapie.
- Geleidelijkheid: Neem kleine stappen en wees geduldig. Geleidelijkheid is essentieel bij het werken met kinderen die oraal defensief zijn.
- Routine: Stel een routine in en voer deze op dezelfde manier uit in elke sessie om de verwachtingen voor het kind duidelijk te maken.
- Positieve Versterking: Benadruk en beloon alle positieve reacties met verbale lof en/of tastbare beloningen.
Spelactiviteiten voor Desensitisatie en Verbetering van Orale Motoriek:
- Zelfverkenning van de Mond: Moedig het kind aan zijn eigen mond te verkennen. Indien getolereerd, wrijf met je vingers (gebruik handschoenen) binnen in de mond.
- Orale Speeltjes: Introduceer orale speeltjes zoals bijtspeelgoed, kauwproducten met verschillende temperaturen en texturen, en trillende bijtringen.
- Druk en Wrijving: Wrijf het tandvlees en de mondholte met een warme washand met stevige druk. Gebruik een Z-Vibe met verschillende opzetstukjes.
- Blaasspeelgoed: Harmonica’s, bellen blazen, ballonnen opblazen en andere blaasactiviteiten kunnen helpen bij desensitisatie.
- Zuigactiviteiten: Lolly’s zuigen, drinken met rietjes van verschillende typen, en puree zuigen door een rietje bevorderen de ontwikkeling van de mondmotoriek.
Aanpassingen en Introductie van Nieuw Voedsel:
- Stressvrije Maaltijden: Bereid het kind goed voor op maaltijden en creëer een stressvrije omgeving.
- Gebruik van Poppen en Spiegels: Overweeg het gebruik van poppen of spiegels om het kind te helpen bij het modelleren van eten.
- Aanbieden van Neutrale Smaak: Bied neutraal smakend voedsel aan, vermijd sterke smaken, en laat het kind spelen met voedsel om comfortabeler te worden met texturen.
- Geleidelijke Introductie: Introduceer kleine hoeveelheden voedsel tijdens activiteiten en bouw langzaam op van gladde/puree naar grove/kauwbare en uiteindelijk vaste/harde voedingsmiddelen.
Door gebruik te maken van deze behandelprincipes en spelactiviteiten, kunnen ouders en therapeuten een start maken orale defensiviteit aan te pakken, de orale motoriek verbeteren en de uitdaging aangaan voor een positieve ervaring met eten. Bij heftige problematiek is het raadzaam advies in te winnen bij een professional.