Problemen met de fijne motoriek?

Problemen met de fijne motoriek? We geven een aantal tips voor verbetering

Een baby/peuter leert kruipen, staan en zitten. Als je kindje iets groter is begint het te lopen en nog wat later leert het fietsen. Deze bewegingen vallen onder de grove motoriek. Zowel de armen, benen en het lijf maken grote bewegingen. Bij fijne motoriek gaat om het maken van kleine en fijne bewegingen. Dit moet echt getraind worden, omdat dit niet zomaar vanzelf gaat. Denk aan het vasthouden en gebruiken van een pen, potlood of stift. Maar ook knippen met een schaar en het pakken van een kruimel of iets anders kleins doe je met je vingers. Heeft je kind hier moeite mee, ondanks het oefenen op school? We kunnen je geruststellen; je kind is niet de enige. Daarom geven we je een aantal tips om dit te helpen verbeteren.

Waarom is de fijne motoriek zo belangrijk?

Fijne motoriek zorgt ervoor dat een kind zich optimaal kan ontwikkelen. Het kind leert kleine bewegingen te maken met de vingers en handen. Het kind leert zichzelf aan te kleden en kan zelf de knoopjes open- en dichtdoen. Maar het is ook van groot belang als het kind leert schrijven. Het handschrift ontwikkelt zich van hanenpoten naar nette leesbare letters en cijfers. Een goede coördinatie tussen de ogen en handen is nodig om met je vingers precisiewerk te kunnen doen. Als bij één van deze twee problemen zijn, kunnen moeilijkheden ontstaan bij de fijne motoriek.

Grove motoriek

Naast fijne motoriek is een goed ontwikkelde grove motoriek ook nodig om goed te kunnen functioneren. Wat een hele mooie positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van een goede grove motoriek is buitenspelen. Voor de meeste kinderen geen straf; heerlijk fietsen, steppen, rennen en spelen met leeftijdsgenootjes uit de klas of straat. Speelt jouw kind niet graag buiten omdat het liever achter een PlayStation zit of op een tablet? Stimuleer je kind om toch elke dag lekker naar buiten te gaan, zodat het zich goed kan ontwikkelen. Tijdens de gymles op school en in de pauzes krijgen kinderen ook beweging, maar dat alleen is niet voldoende.

Oefeningen voor de fijne motoriek

Hoe kun je met je kind de fijne motoriek trainen? Je kunt samen oefeningen doen. Denk dan aan knutselen en kleuren, prikken met een prikpen, kralen rijgen, maar ook schrijven, zelf tandenpoetsen en helpen in de keuken zijn goede oefeningen. Stimuleer de fijne motoriek van je kind spelenderwijs.

Motorisch speelgoed

Wil je het oefenen voor je kind nog leuker maken? Kies dan voor speciaal ontwikkeld motorisch speelgoed. Je kunt samen met je kind de motorische vaardigheden oefenen, ontwikkelen en verbeteren. Dit leuke vrolijk gekleurde speelgoed maakt oefenen een stuk minder saai en vervelend. Maak keuze uit een Rubbabu sensorische-, sport– of leerzame bal, Sensory rollers, een Rollagain doolhof of een Plush Marble Maze Fidget, een doolhof met een houten knikker. Heb je al zin om samen met je kleuter te gaan oefenen?

Lees ook

Fijne motoriek stimuleren – zo doe je dat!

De fijne motoriek stimuleren is een bekend onderwerp bij ouders van jonge kinderen. Er wordt [...]

Mondmotoriek en speekselverlies

Mondmotoriek en speekselverlies; In ons assortiment vind je producten die ondersteuning bieden het verbeteren van [...]

Beweging- en houdingszin | Producten ter ondersteuning

In ons assortiment hebben we producten die ondersteuning kunnen bieden bij het zintuig beweging- en [...]

2 reacties op “Problemen met de fijne motoriek? We geven een aantal tips voor verbetering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2044 reviews.