Heeft je kind moeite met bewegen, met zowel de grove als fijne motoriek? En vindt hij het lastig om overzicht te houden bij de uitvoering van meerdere taken? Misschien is er sprake van dyspraxie. Hier is helaas geen echte behandeling voor die dit verhelpt, maar er zijn wel een aantal zaken waarmee je je kind kunt helpen.
Wat is dyspraxie?
Dypraxie is een stoornis van de motoriek. Kinderen met de diagnose dyspraxie hebben een minder goede coördinatie dan leeftijdsgenootjes. Ze hebben bijvoorbeeld een moeilijk leesbaar handschrift, maar ook rennen, fietsen, huppelen en sporten geven problemen. Doordat het uitvoeren van sommige opdrachten, thuis of op school, hierdoor langer duren krijgen ze vaak het stempel lui of onhandig. Onterecht. Maar dyspraxie beperkt zich niet alleen tot een verstoorde motoriek, ook overzicht houden en de uitvoering van verschillende taken kan lastig zijn. De verwerking van informatie in de hersenen gebeurt niet zoals het zou moeten. Plannen is voor kinderen en jongeren lastig, omdat ze bijvoorbeeld ook weinig besef van tijd hebben. Vooraf inschatten hoe lang ze met een bepaalde taak bezig zijn is dan moeilijk. Maar ook het bedenken van wat ze moeten doen kan problemen geven.
Hoe komt je kind aan dyspraxie, wat is de oorzaak?
Over de oorzaak van dyspraxie is nog niet veel bekend. Hierdoor is het ook lastig om te bedenken hoe je het kunt voorkomen. Het niet optimaal kunnen ontwikkelen van de hersenen kan een mogelijke oorzaak zijn van dyspraxie. Ook zit het vaak in de familie en spelen erfelijke factoren een rol. In de praktijk zien we ook dat dyspraxie naast andere ontwikkelingsstoornissen samengaat zoals ADHD of PDD-NOS en ook dyslexie. Is je kind te vroeg geboren of heeft het een laag gewicht bij de geboorte? Dan heeft het een grotere kans op deze stoornis.
Een kind met dyspraxie helpen.
Een kind met dyspraxie kun je helpen door te oefenen met bewegen. Dat gaat onder begeleiding van een (fysio)therapeut, maar ook als ouders heb je hierin een belangrijke rol. Naast deze fysieke training, voor verbetering van de motoriek, is het ook van belang dat je ze helpt om overzicht te krijgen en houden, zodat plannen minder moeilijk wordt. En heel handig hulpmiddel is de zogenaamde checkpad. Op deze fysieke planner kan het kind taken afvinken, zodat het visueel is welke taak gedaan is en welke nog niet. Dit maakt het de uitvoering van de dagelijkse taken makkelijker en het kind wordt hierdoor zelfstandiger. Hij heeft minder sturing nodig vanuit jou als ouder.
Naast deze praktische hulp is het goed om je kind te blijven motiveren de oefeningen te doen. En blijf benoemen dat ze goed bezig zijn en geef extra aandacht aan succeservaringen. Lukt het om zelf de checkpad te gebruiken? Prijs je kind daarvoor.