Mijn kind knarsetandt, wat kan ik doen?

Mijn kind knarsetandt, wat kan ik doen?

Jouw kind knarsetandt tijdens zijn slaap. Of doet hij dat als hij zich moet concentreren of bij stress? Bij het knarsen van tanden schuift de boven- en onderkaak zo hard over elkaar heen, dat de tanden een knarsend geluid maken. Wat is de oorzaak van tandenknarsen en wat kun je eraan doen om dit te voorkomen? Je kind hoeft geen klachten hiervan te krijgen, maar dat kan wel. Sommige kinderen krijgen er hoofdpijn van of zelfs pijn in het gezicht. Ook kunnen de tanden makkelijker slijten. Tandenknarsen is niet makkelijk te verhelpen. Maar er zijn wel oplossingen, die ervoor zorgen, dat in ieder geval de slijtage van de tanden afneemt. We vertellen je hieronder waarom kauwsieraden bijvoorbeeld uitkomst bieden.

Knarsetanden bij kinderen tijdens de slaap

Knarsetanden tijdens de slaap is de meest gehoorde vorm van tandenknarsen. Een ander woord voor tandenknarsen is slaapbruxisme. Het gaat onbewust en het kind zelf heeft er vaak geen last van en slaapt gewoon door. Ook kan een kind overdag met de tanden knarsen.

Overdag knarsetanden: kaakklemmen

Een kind kan ook overdag tandenknarsen. Ook dan schuift het onbewust met de onder- en bovenkaak over elkaar. Maar jouw kind kan ook last hebben van kaakklemmen; dan bijt het hard op de eigen tanden. Dit wordt waakbruxisme genoemd.

Wat is de oorzaak van knarsetanden?

De oorzaak van tandenknarsen is in bijna alle gevallen stress. Het komt dus niet doordat de vorm van het gebit niet goed op elkaar past. Het centraal zenuwstelsel speelt een grote rol, net als spanningen en een slechte nachtrust. Als reactie op deze spanningen en stress gaat het kind knarsetanden. Per kind is de uiting van stress verschillend, dus niet alle kinderen met stress knarsen met hun tanden.

Tandenknarsen: wat zijn de gevolgen?

Tijdens het tandenknarsen wordt grote druk op de tanden gezet. Ook tijdens kaakklemmen is de druk op het gebit van je kind groot. Wat zijn de gevolgen voor het gebit? Het glazuur slijt sneller van de tanden, waardoor andere problemen aan het gebit kunnen ontstaan. Denk dan aan het sneller krijgen van gaatjes. En tanden die barsten of breken. Dit wil je uiteraard voorkomen. Zeker omdat een gezond melkgebit de basis is voor het latere gebit. Daarom is het goed om zo snel mogelijk stappen te zetten als je merkt dat je kind knarsetandt.

hulpmiddel tandenknarsen

Wat kan ik doen tegen tandenknarsen?

Ben je erachter gekomen dat je kind knarsetandt of last heeft van kaakklemmen? We hebben een aantal tips voor je.

  1. Onderneem zo snel mogelijk actie. Op die manier voorkom je eventuele schade aan het gebit. En belangrijker, je kunt een deel van het probleem weghalen. Heeft jouw kind een volledig gebit? Dan kun je een anti-knarsbitje kopen. Deze bitjes kun je op een makkelijke manier in de juiste vorm zetten, zodat het past bij jouw kind. Dit hulpmiddel stopt niet het knarsen zelf, maar beschermt het gebit
  2. Tandenknarsen is een uiting van stress en spanningen. Probeer dus zoveel mogelijk balans aan te brengen in de dagindeling van het kind, door inspanning en ontspanning af te wisselen. Goede hulpmiddelen zijn hierbij kauwsieraden. Die helpen de spanning bij je kind te verminderen. Kauwen reguleert de (opgebouwde) spanning
  3. Ook draagt een goede, en dus voldoende, nachtrust bij aan het verminderen van tandenknarsen
  4. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan een professional in, zoals bijvoorbeeld de huisarts

Lees ook

Mondmotoriek en speekselverlies

Mondmotoriek en speekselverlies; In ons assortiment vind je producten die ondersteuning bieden het verbeteren van [...]

Goed kauwen is belangrijk voor geheugen én concentratie

Goed kauwen is belangrijk voor het geheugen, dat vergeten we nog wel eens. Denk maar [...]

Pica, een zeldzame eetstoornis

Heb jij of iemand uit je omgeving de dringende behoefte hebben om niet-eetbare dingen te [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2045 reviews.