Qigong zintuigen massage bij autisme

Massage bij autisme? Het lijkt een beetje onlogisch aangezien de meeste autisten niet bepaald op aanraking zitten te wachten en contact het liefst vermijden. Toch blijkt Qigong zintuigen massage een doeltreffende behandeling te zijn bij autistische kinderen.

Schuldgevoel

Om te beginnen wil ik eerst even het schuldgevoel benoemen waar je als ouder mee te maken kan hebben. Want laten we wel wezen, als ouder kun je je soms ontzettend schuldig voelen als je kind niet door jou wil worden aangeraakt. Je kunt het gevoel hebben dat het allemaal aan jou ligt en/of boos zijn op je kind omdat het allemaal niet vanzelf gaat. Schaam je alsjeblieft niet voor deze gevoelens, maar praat er met iemand over. Deze gevoelens maken namelijk allemaal deel uit van het rouwproces waar je, vroeg of laat, doorheen moet. Gelukkig is er nu deze massagetherapie die er in veel gevallen voor kan zorgen dat jouw kind zich beter open kan stellen voor anderen.

Massage

Voor mijn oudste de diagnose “Syndroom van Asperger met kenmerken van ADHD” kreeg, liepen we bij een haptotherapeut. Ondanks dat zij niet precies wist wat er met zoonlief aan de hand was raadde ze me aan om te beginnen met massage, met als doel mijn zoon meer gevoel in zijn lichaam te geven. Ik denk dat zoonlief toen een jaar of 5 was. Zo gezegd, zo gedaan. Iedere avond voor het slapen gaan werd hij gemasseerd. Dreigde ik het masseren over te slaan dan herinnerde hij me eraan. Had hij een moeilijke dag beleefd, ook dan vroeg hij of ik hem wilde masseren. Inmiddels is hij 15 jaar, en nog vraagt hij er af en toe om.

Qigong zintuigen massage

Of de haptotherapeut haar tijd vooruit was laat ik even in het midden, ik denk namelijk dat iedereen gebaat is bij een fijne massage op zijn tijd. Feit is wel dat Louisa Silva, van het Qigong zintuigen trainingsinstituut, in 2015 een nieuwe massagetechniek ontwikkelde. De Qigong zintuigen massagetherapie is speciaal gericht op de behandeling van autistische kinderen. Er wordt aangeraden om het kind 6 à 7 dagen per week, 15 minuten per keer, op deze bijzondere manier te masseren. Het effect van de behandeling is dus wel afhankelijk van de therapietrouwheid van de ouders. Als de therapie niet consequent wordt uitgevoerd, dan werkt het niet. De conclusies van het eerste onderzoek vind je hier.

Hoe de therapie werkt

In het volgende filmpje legt Louisa Silva uit hoe de therapie werkt:

Was jij al bekend met Qigong zintuigen massage bij autisme?  

Een reactie op “Qigong zintuigen massage bij autisme

  1. Pingback: Comorbiditeit | Autisme komt zelden alleen - Kauwsieraden & meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2096 reviews.