Tips voor het inrichten van de slaapkamer van een prikkelgevoelig kind

Tips voor het inrichten van de slaapkamer

Prikkelgevoelige kinderen en volwassenen hebben vaak problemen met slapen. Daarom in dit blog een aantal tips voor het inrichten van de slaapkamer. 

Slaapkamer

De slaapkamer is één van de ruimtes waar we veel tijd doorbrengen. Maar liefst een derde van ons leven brengen we slapend door! Het is dan ook enorm belangrijk dat deze ruimte prettig aanvoelt en bijdraagt aan een goede nachtrust. Voor prikkelgevoelige kinderen en volwassenen is het misschien nog wel belangrijker om onderstaande tips toe te passen, omdat zij vaker dan anderen problemen met slapen hebben. 

Slapen

Het lijkt een open deur, maar een slaapkamer dient voor het slapen. Richt een slaapkamer dan ook zoveel mogelijk in, gericht op deze functie. Hoe minder prikkels een slaapkamer geeft, hoe rustiger je kind kan gaan slapen. 

Wil je graag dat je kind een eigen plekje heeft om rustig te kunnen spelen? Richt hier dan elders in huis een fijn plekje voor in. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Heb je inspiratie nodig, kijk dan vooral even hier.

Kleuren

Kleuren hebben veel invloed op onze gemoedstoestand. Het spreekt voor zich dat je in de slaapkamer van je prikkelgevoelige kind voor een kleur kiest die rustgevend is in plaats van een prikkelende kleur. Inspiratie voor mooie, rustgevende kleuren voor in de slaapkamer vind je hier.

Verduisterende gordijnen

Onze biologische klok werkt op daglicht. Daarom is het belangrijk dat je overdag voldoende daglicht ziet en voor de nacht de slaapkamer écht donker maakt. Verduisterende gordijnen zorgen ervoor dat licht buiten blijft en dat de nacht weer wordt zoals hij bedoeld is.

Netjes

Zoals gezegd wil je in een slaapkamer zo min mogelijk prikkels. Zorg er daarom voor dat deze kamer netjes en opgeruimd is voor je naar bed gaat. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimd hoofd.

Foto’s

Hang foto’s op die veel voor je betekenen of waar je blij van wordt. Voor hooggevoelige kinderen kan dat een foto zijn van zijn ouders. Het kijken naar die foto’s zorgt voor een fijn en goed gevoel, waardoor je lekkerder kunt gaan slapen.

Betrek je hooggevoelige kind bij de inrichting

Wil je de kamer van een hooggevoelig kind inrichten, vraag dan vooral aan het kind waar het blij van wordt. Misschien heeft het kind wel behoefte aan een bedtent (Ikea, Flexa) voor meer geborgenheid of hele andere behoeftes waar jij helemaal niet bij stil zou hebben gestaan. 

Heel veel plezier en succes met deze tips voor het inrichten van de slaapkamer!

Lees ook

Lees meer

Slaapproblemen bij een verstoorde prikkelverwerking + tips

Slaapproblemen bij een verstoorde prikkelverwerking + tips Gevoelige kinderen en volwassenen hebben vaak moeite met [...]

Snoezelen: Stimuleren van de zintuigen

Snoezelen: Stimuleren van de zintuigen! De vorige keer gaf ik een aantal tips tegen onderprikkeling [...]

Verzwaringsknuffel | Rust voor overprikkelde kinderen

Heeft jouw kind last van prikkels? En komt het door al die prikkels moeilijk tot [...]

Een reactie op “Tips voor het inrichten van de slaapkamer

  1. Pingback: Tips om ontspannen naar bed te gaan voor kinderen en volwassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2044 reviews.