Snoezelen Stimuleer de zintuigen

Snoezelen: Stimuleren van de zintuigen

Snoezelen: Stimuleren van de zintuigen!

De vorige keer gaf ik een aantal tips tegen onderprikkeling bij autisme. Eén van die tips was het stimuleren van de zintuigen. Maar hoe pak je dat nou het beste aan? Wat dacht je van snoezelen!

Wat is snoezelen?

Snoezelen wordt ook wel zintuigactivering genoemd. Eigenlijk is het een ander woord voor ontspannen in een ruimte waar het stimuleren van de zintuigen op een prettige manier gebeurt. Er wordt vaak gedacht dat een snoezelruimte groot moet zijn. Dit is echter niet het geval. Je zou op de slaapkamer of in de woonkamer prima een snoezelhoekje kunnen maken. Voor kinderen met autisme zou je deze ruimte heel goed kunnen gebruiken bij een time-out. Het is namelijk een fijne plek met gerichte prikkels waar ze even helemaal tot zichzelf kunnen komen.

Voor wie?

Eigenlijk kan iedereen die behoefte heeft aan het stimuleren van de zintuigen snoezelen. Snoezelen sluit bijvoorbeeld prima aan bij de normale ontwikkeling van kinderen tot zes jaar. Ook dementerende ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met chronische pijn of een autistische stoornis genieten er enorm van. Door het snoezelen verbetert de kwaliteit van leven. Het zorgt voor ontspanning, want niks moet, alles mag! Daarnaast draagt snoezelen bij aan een gevoel van geborgenheid en veiligheid.

Hoe werkt het?

De materialen die bij snoezelen gebruikt worden zorgen voor:

  • Ontspanning
  • Gaan verveling tegen
  • Stimuleren het leggen van contact
  • Verbetert de zintuiglijke waarneming

Kort gezegd staat de innerlijke leefwereld van het kind centraal. Omdat jij je als ouder of verzorger hierbij aansluit ontstaat er een band van wederzijds vertrouwen.

Materialen per zintuig

Zien

Door het zien van verschillende bewegingen, kleuren en lichtbronnen stimuleer je het zien. Geschikte materialen hiervoor zijn: spiegelbollen, bewegende projecties, verschillende soorten verlichting, blacklight in een donkere ruimte, lavalampen en vloeibare zandlopers.

Horen

Door verschillende geluiden te laten horen kun je op een prettige manier het horen stimuleren. Probeer eens uit wat het effect is van verschillende cd’s zoals cd’s met natuurgeluiden, pianomuziek of gitaarspel. Ook zou je verschillende muziekinstrumenten kunnen gebruiken. Sluit zoveel mogelijk aan bij wat je kind als prettig ervaart.

Voelen

Het voelen kun je prikkelen door lucht te blazen, te schommelen of een warm schuimbad te nemen. Ook kun je verschillende materialen laten voelen zoals harde en zachte kussens, rijst, gras, zand, pittenzakjes en ballen met verschillende texturen. Pinterest is hierbij een bron van inspiratie.

Ruiken

Stimuleer de reuk door aromatherapie toe te passen, wierook te branden of verse bloemen te laten ruiken. Masseer bijvoorbeeld de handen eens met lavendelolie. Dit stimuleert zowel de reuk als het voelen en draagt bij aan ontspanning.

Proeven

Verschillende soorten hapjes en drankjes laten proeven met een vrij uitgesproken smaak stimuleren het proeven. Proef bijvoorbeeld eens verschillende soorten fruit, ijs of vis. Varieer ook eens met harde en zachte voedingsmiddelen. Ook kauwsieraden kunnen de mond op een prettige manier stimuleren. Door verschillende soorten kauwsieraden te gebruiken kun je tegelijkertijd ook het voelen stimuleren.

Bron: hulpmiddelenwijzer Foto: pixabay

Lees ook

Stimuleer de zintuigen met een sensorisch dieet + tips!

Met een sensorisch dieet (zintuiglijk dieet) stimuleer je op een eenvoudige manier de zintuigen. In [...]

Zintuigen | Problemen met sensorische integratie

Problemen met sensorische integratie is een probleem met het verwerken van informatie die via de [...]

Tips voor het inrichten van de slaapkamer

Prikkelgevoelige kinderen hebben vaak problemen met slapen. Daarom in dit blog een aantal tips voor [...]

5 reacties op “Snoezelen: Stimuleren van de zintuigen

  1. Pingback: Tips om autisme aan je naasten uit te leggen - Kauwsieraden & meer

  2. Pingback: Stimuleer de zintuigen met een sensorisch dieet + tips! - Kauwsieraden & meer

  3. Pingback: Hoogsensitief kind | 10 tips om het kind te begeleiden

  4. Pingback: Zintuigen | Problemen met sensorische integratie - Kauwsieraden & meer

  5. Pingback: Zintuigen | Ondersteunende producten - Kauwsieraden & meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2045 reviews.