Wiebelen en friemelen in de klas

Wiebelen en friemelen in de klas

In ieder lokaal vind je wel een paar kinderen die zich er schuldig aan maken: wiebelen en friemelen in de klas. Kun je de prikkelverwerking van deze kinderen verbeteren, dan zorg je ervoor dat de focus verbetert en ze beter kunnen leren. In dit artikel vind je tips om de rust in de klas terug te brengen en de kinderen te kalmeren. 

Hoe herken je wiebelen en friemelen in de klas?

Allereerst is het goed om te weten dat de kinderen er niets aan kunnen doen. Ze zijn zintuiglijk onder- of juist overprikkeld, waardoor ze niet in hun element zijn. Hoe merk je deze kinderen in de klas op?

  • Op de stoel wippen
  • Terugtrekken in hun kleding of een gesloten houding
  • Ineens huilen
  • Woede uitbarstingen
  • Met de voeten tegen de tafel tikken

Wat is zintuiglijke prikkelverwerking? 

Je lichaam neemt via de zintuigen allerlei informatie op, waarna het verwerkt moet worden. Als de verwerking naar behoren gebeurt, dan geeft het kind een gepaste reactie, maar als er ruis op de lijn zit, dan kan er een onverwachte uiting volgen. 

Dit is natuurlijk voor het kind vervelend, want het veroorzaakt onrust, maar in het klaslokaal kunnen ook andere kinderen er hinder van ondervinden. Door naar didactische oplossingen te zoeken, en het lesaanbod hierop aan te passen, verhoog je het leerrendement van alle leerlingen. 

Waar begin je? 

Het is belangrijk om goed te ervaren welke strategieën werken en welke niet. Als je direct start met een handvol wijzigingen, dan heb je geen idee welke oplossing nu het beste past. Start dus met één strategie en kijk het enkele dagen, of weken, aan. Kinderen hebben ook tijd nodig om te wennen, dus werk niet overhaast. 

Zorg dat je van tevoren weet welke richting je op wilt, zodat je later kunt overwegen om nog meer wijzigingen door te voeren. Het is een doorlopend proces, waarbij je onderweg kunt bijschaven. Dit zijn hulpmiddelen die we aanraden bij het wiebelen en friemelen in de klas:

Tangle speelgoed kopen

Tangles

Een doorlopende tool, die gebaseerd is op het principe van oneindigheid. Door de tangles te bewegen blijf je bezig en het heeft een kalmerend en therapeutisch effect. 

wiebelkussen kind stimove

Wiebelkussen

Door de inspanningen van het kind om te zetten in een zit beweging op het wiebelkussen, kun je de focus aanzienlijk verbeteren. Alle overtollige energie wordt gestoken in het balanceren en het aannemen van een goede zithouding. Voor in de klas is dit een vrij onopvallend, maar effectief hulpmiddel!

Vloeistoflopers

Minutenlang je laten betoveren door een kleurrijke vloeistofloper, dat brengt je geest heerlijk tot rust. Deze vloeibare zandloper reguleert de prikkelverwerking, waardoor er een gevoel van kalmte ervaren wordt. Stil en super geschikt voor een drukke klas. 

Meer informatie?

Wil jij meer informatie over het verwerken van prikkels? Neem gerust contact op met onze klantenservice, want we helpen je graag verder. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2096 reviews.