Autisme | De voordelen van huisdieren

De voordelen van huisdieren op kinderen met autisme

Autisme | De voordelen van huisdieren

Het is bijna Dierendag. Een goed moment om eens even stil te staan bij de voordelen van huisdieren op kinderen met autisme.

Huisdieren

Toen mijn oudste zoon klein was hebben we een aantal huisdieren gehad. Zo hadden we guppy’s, een aantal cavia’s en later een hondje (die helaas veel te snel overleed). En niet zozeer omdat mijn zoon dat graag wilde, maar omdat ik het zelf altijd erg gezellig vond, en vind, om een dier in huis te hebben. Ik vond het daarnaast altijd wel erg belangrijk dat zoonlief ook een beetje mee hielp in de verzorging van de dieren, maar ik heb het nooit tot zijn verantwoordelijkheid gemaakt.

Als je het mij vraagt is het dan ook het belangrijkste dat je als ouders zelf graag een dier in huis wil hebben voor je tot aanschaf over gaat. Je zit er toch een aantal jaren aan vast!

De voordelen van huisdieren

Wat ik je wel mee wil geven is dat er voor kinderen, met name voor kinderen met een diagnose uit het autistisch spectrum , een aantal voordelen zitten aan het opgroeien met huisdieren:

#1. Verantwoordelijkheid

Mijn oudste zoon vond het altijd erg leuk om de vissen eten te geven of te helpen met het verschonen van de cavia’s. Ik gaf hem altijd een taak die paste bij zijn kunnen, zo bleef het voor hem leuk om mij te helpen.

Toen we onze hond kregen was zoonlief al wat ouder. Hij kon toen de verantwoordelijkheid dragen om af en toe de hond uit te laten. Het rondje na het avondeten was voor hem. Nou klinkt dat indrukwekkender dan het is hoor. Hij liep een rondje om het veld voor ons huis. Maar voor we onze hond hadden zat hij het liefste binnen en nu had hij een reden om af en toe naar buiten te gaan. Ik vond het een enorme vooruitgang!

#2. Zelfvertrouwen

Gelukkig heeft mijn zoon nog nooit noemenswaardige problemen gehad met zijn zelfvertrouwen. Heeft jouw kind weinig zelfvertrouwen? Dan kan het zorgen voor een huisdier een positief effect hebben op zijn zelfvertrouwen.

#3. Onvoorwaardelijke liefde

Dieren zijn er voor je. Punt. Je kind kan al zijn verhalen met zijn huisdier delen als hij die behoefte heeft.

#4. Minder stress

Mijn zoon vond het altijd een feestje: met de cavia op schoot zitten, met de hond knuffelen. Het aaien van een dier werkt dan ook stress regulerend en bloeddrukverlagend.

#5. Betere concentratie

Een beetje afhankelijk van de ernst van het autisme, maar er zijn ook speciaal getrainde honden. Heeft je kind veel last van angsten en/of driftbuien dan kun je in aanmerking komen voor een hulphond. Deze honden zorgen vaak voor een betere concentratie en een afname van de angst en/of driftbuien.

#6. Betere sociale vaardigheden

Uit onderzoek is gebleken dat een huisdier zorgt voor betere sociale vaardigheden van kinderen met autisme. Het maakt hiervoor niet eens uit wat voor huisdier je hebt. 

Het onderzoek vind je hier.

Bijkomende voordelen

Zijn dit de enige voordelen? Nee hoor, als klap op de vuurpijl hebben kinderen die opgroeien met huisdieren ook nog eens minder kans op astma en allergieën.

Hebben jullie een huisdier?

Bron: JMOuders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 800 reviews.
Ontvang een bericht als dit product leverbaar is. We informeren je wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder jouw e-mailadres achter.
Email Aantal stuks We zullen jouw adres niet met iemand anders delen.