Concentratie verbeteren

Concentratie | 10 spelletjes om je concentratie te verbeteren

Vorige week gaf ik al een aantal tips over hoe je het concentratievermogen van je kind kunt vergroten. Maar naast praktische tips zijn er natuurlijk ook leuke spelletjes die je kunt doen én die je concentratie verbeteren. Daarom heb ik in dit blog 10 concentratiespelletjes voor je op een rij gezet.

#1. Kaartspelletje

Dit is een spel wat ik vroeger vaak met vriendinnetjes speelde. Het leuke is dat je hier niet veel voor nodig hebt. Een pak speelkaarten en dat is het. De 52 speelkaarten worden verdeeld over de deelnemers. De eerste legt een kaart open op tafel, de volgende legt er een kaart bovenop. Heb je 2 gelijke waardes op elkaar óf een joker? Dan moet je zo snel mogelijk een mep op de stapel geven! De winnaar mag de hele stapel hebben. Ben je door je kaarten heen? Dan heb je verloren… Vanaf ongeveer 6 jaar.

#2. Concentratiespelletjes van 3 minuten

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 tot 10 jaar en bevat 120 spelletjes en activiteiten die de concentratie verbeteren. Het boek bevat spelletjes die alleen gedaan kunnen worden, maar ook in een groepje.

#3. Schaken en dammen

Deze spelletjes zijn eeuwenoud en ik denk dat iedereen het wel eens gedaan heeft: schaken en dammen. Beide zijn spellen die goed zijn voor het vergroten van inzicht, het geheugen en het vergroten van het concentratievermogen.  

#4. Puzzelen

Nog zo’n leuk spelletje wat een kind al snel ook nog eens prima zelfstandig kan doen is puzzelen. Naast dat het goed is voor de concentratie is het ook nog eens goed voor het doorzettingsvermogen.

 

#5. Loco

Loco speelde ik al als klein meisje, ken jij het ook nog? Tegenwoordig kun je vanaf 3 jaar al aan de slag met Loco Bambino. Het is de bedoeling dat je vragen beantwoord. Als je alle antwoorden hebt gegeven kun je aan de bolletjes of figuurtjes (afhankelijk van het type Loco) zien of alle antwoorden juist waren.

#6. Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Je concentratie verbeteren met een spelletje waar je niks voor nodig hebt en wat je altijd en overal kunt spelen is “ik ga op vakantie en ik neem mee…”. Je vertelt wat je meeneemt op vakantie door te beginnen met “ik ga op vakantie en ik neem mee…” (bijvoorbeeld tandenborstel). De volgende herhaalt het “Ik ga op vakantie en ik neem mee, een tandenborstel en vult aan met iets wat hij meeneemt (kam)”. En zo ga je door totdat iemand de mist in gaat.

#7. Kwartetten

Wie kent het niet? Als kind hebben we dit denk ik allemaal wel eens gespeeld. Ook ontzettend goed voor de concentratie, omdat je goed op moet letten wat je nodig hebt om 4 kaarten uit dezelfde categorie bij elkaar te krijgen.

#8. Woordspel

Voor dit woordspel heb je ook niks nodig en ik denk dat iedereen het ook wel kent. Noem een woord en je kind moet vervolgens een woord verzinnen dat begint met de laatste letter van het eerste woord. Het spelletje kan moeilijker worden gemaakt door de woorden in een categorie te laten vallen, zoals dieren of landen.

#9. Doorfluister spelletje

Ook een gouwe ouwe is het doorfluister spelletje. Vooral leuk omdat je het met meer mensen moet spelen, bijvoorbeeld tijdens een feestje. Verzin een leuke zin om door te fluisteren. De zin wordt helemaal rond gefluisterd. Wat is er aan het einde nog van de zin overgebleven? Leuke varianten op dit spel zijn het doorgeven van een tekening, woord of vorm op elkaars rug.

#10. Memory

Memory is altijd leuk en ook nog eens goed voor het geheugen én het verbeteren van de concentratie.

Een bijzondere variant op memory is dit leuke voel- en zoekbord. Het stimuleert niet alleen het geheugen en de concentratie, maar ook de motoriek en de tast.

Lees ook

Mijn kind kan zich niet concentreren op school

Een goede concentratie zorgt ervoor dat kinderen in de klas de informatie en lesstof goed [...]

Beter concentreren en rustig(er) worden door een kauwsieraad.

Kauwen op truien, potloden, vingers, kleding etc. is verleden tijd met een kauwsieraad! Een kauwsieraad, [...]

5x Focustips voor kids

Vindt jouw kind het moeilijk om stil te zitten in de klas of thuis bij [...]

Een reactie op “Concentratie | 10 spelletjes om je concentratie te verbeteren

  1. Pingback: Concentratie | 6 tips om de concentratie van je kind te vergroten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2045 reviews.