Mijn kind kan zich niet concentreren op school

Mijn kind kan zich niet concentreren op school

Een goede concentratie zorgt ervoor dat kinderen in de klas de informatie en lesstof goed kunnen opnemen. Hebben ze moeite om zich af en toe goed te kunnen concentreren of hebben ze dagelijks last van concentratieproblemen?

Hoe verbeter je de concentratie van je kind op school?

Ieder kind heeft wel eens dat het concentreren op school lastig is door omstandigheden. Maar als concentratieverlies niet incidenteel is maar structureel, dan is de volgende vraag of het gaat om een concentratiebelemmering of een concentratiestoornis. Als helder is waar het kind precies last van heeft dan kan concreet en gericht worden gewerkt aan een oplossing. Niets is vervelender voor een kind dan snel afgeleid te zijn en hierdoor stof te missen en zelfs leerachterstand op te lopen.

Waar komen concentratieproblemen vandaan en hoe herken je ze?

Hoe ontstaan concentratieproblemen bij kinderen? Een kind met concentratieproblemen heeft moeite om zijn gedachten of aandacht bij één onderwerp te houden. Het vasthouden van de aandacht lukt niet en in het hoofd springt het van onderwerp naar onderwerp. Waarom kan het ene kind zich wel goed concentreren en het andere niet? Concentratieproblemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld stress voor leuke dingen (zoals een verjaardag) en minder leuke dingen (zoals een ruzie), maar ook door bijvoorbeeld ADHD of depressieve klachten.

Twee soorten concentratieproblemen: een concentratiebelemmering en een concentratiestoornis

We onderscheiden twee soorten concentratieproblemen: een concentratiebelemmering en een concentratiestoornis. Wat is het verschil hiertussen? In het geval van een concentratiebelemmering heeft het kind wel het vermogen om zich te kunnen concentreren in zich, maar concentreren lukt niet door omstandigheden. Heeft het kind een concentratiestoornis, dan is het concentratievermogen niet goed ontwikkelt. Er zit dus een groot verschil tussen beide concentratieproblemen. Ook de aanpak is anders. In het eerste geval zal het concentreren beter gaan als de omstandigheden veranderen. In het tweede geval is structurele ondersteuning nodig.

Wat helpt om de concentratie bij een kind te verbeteren?

Hoe kun je je kind structureel helpen in het geval van een concentratiestoornis, zodat het zich beter kan concentreren in de klas? Het heeft helaas geen zin om tegen het kind te zeggen dat het zich moet concentreren, stil moet zitten of dat het zijn hoofd erbij moet houden. Wat helpt wel? Bewegen helpt kinderen zich beter te kunnen concentreren in de klas. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld die de concentratie verhogen. Denk aan een wiebelkussen of friemelspeelgoed. Soms zijn kleine bewegingen al voldoende om het kind te ondersteunen zodat de concentratie verbetert.

Kun je het aantal prikkels verminderen? Als je dit stukje afleiding bij een kind wegneemt helpt dat al in het zich beter kunnen concentreren in de klas. Denk dan aan het gebruik van geluiddempende koptelefoons, die op veel scholen aanwezig zijn en inmiddels volledig ingeburgerd zijn op school.

Lees ook

Goed kauwen is belangrijk voor geheugen én concentratie

Goed kauwen is belangrijk voor het geheugen, dat vergeten we nog wel eens. Denk maar [...]

Concentratie | 10 spelletjes om je concentratie te verbeteren

De concentratie verbeteren van je kind is met deze 10 leuke en uitdagende spelletjes eenvoudig. [...]

Concentratie | 6 tips om de concentratie van je kind te vergroten

Is jouw kind snel afgeleid en zou je daar graag verandering in willen zien? Ik [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2096 reviews.