Hoe herken je een hoogsensitief kind (leerling) als leerkracht?

Een nieuwe klas: hoe herken je een hoogsensitief kind, als leerkracht?

Je bent leerkracht en hebt een nieuwe baan op een andere school. En gaat dus naar een andere klas. Spannend voor jou, maar ook voor de kinderen. Voor een grote groep kinderen zal het alleen in het begin even wennen zijn aan een nieuw gezicht en nieuwe regels. Van sommige kinderen vraagt het meer dan alleen de ‘beginspanning’. Hoe dealen zij met deze verandering? En hoe ga je als leerkracht hiermee om? Hoe kun je als leerkracht herkennen of een kind hoogsensitief is en zo ja, wat doe je dan?

Hoogsensitief kind herkennen als leerkracht

Signaleer jij het als een kind hoogsensitief is? Misschien is het al bekend dat één of meerdere kinderen bij jou, in de nieuwe klas, hoogsensitief zijn. Hopelijk heb je dan een ‘warme overdracht’ gehad van de leerkracht die het kind of de kinderen in de klas had. Het is heel belangrijk dat het kind zich veilig voelt in de klas.Net als alle andere kinderen. Een kind dat hoogsensitief is raakt sneller overprikkeld en gestrest.Wees hier alert op; een goede ondersteuning van een leerkracht is essentieel voor het welbevinden van het kind. Is een leerling nieuw op school? Dan kan het zijn dat nog niet bekend is dat een kind hoogsensitief is.

Wanneer is een kind hoogsensitief?

Is een kind hoogsensitief? Wat zijn hiervan de kenmerken? De essentie van hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit is dat een, in dit geval, leerling moeite heeft met de verwerking van prikkels. Dit kan ook een kenmerk zijn van bepaalde aandoeningen, daarom is dit niet het enige kenmerk van deze aangeboren karaktertrek. Een kind dat hoogsensitief is, is vaak gevoelig en kan lang over bepaalde zaken nadenken. Doordat de verwerking van prikkels lastig is, hebben ze meer tijd nodig om wat ze zien, horen en/of proeven te verwerken. Krijgen ze teveel prikkels te verwerken? Dan kunnen ze emotioneel overbelast raken of juist heel stil en verlegen worden. Is het kind hiernaast ook creatief, intuïtief, nieuwsgierig, perfectionistisch en vroeg wijs? En voelt het stemmingen van anderen snel aan? Dan is de kans heel groot dat de leerling hooggevoelig of hoogsensitief is.

Hoe ga je om met een hoogsensitief kind in je klas?

Wat kun je als leerkracht doen om ervoor te zorgen dat een hoogsensitief kind met plezier naar school gaat en zich veilig voelt in de klas? Dat kan door rekening te houden met de volgende punten. We geven je zes tips:

  • Verdiep je als leerkracht in wat hoogsensitieve kinderen voelen en ervaren. Dan kun je hier rekening mee houden. Je kunt op tijd ‘ingrijpen’ als een kind overprikkeld begint te raken.
  • Bied de leerlingen een vaste structuur. Het is voor elk kind fijn als het weet hoe een dag eruit ziet en wat er van hem wordt gevraagd die dag. Voor een hooggevoelig kind is dit nog belangrijker.
  • Wissel inspanning en ontspanning met elkaar af. Op deze manier kan een teveel aan prikkels weer afnemen, zodat overprikkeling uitblijft.
  • Zorg ervoor dat je heel alert bent op eventueel pestgedrag. Bied elke leerling een veilige omgeving om volledig zichzelf te kunnen zijn.
  • Probeer zoveel mogelijk onverwachte gebeurtenissen te voorkomen. Kondig op tijd een bijzondere activiteit aan of een roosterwisseling. Dan wordt de leerling niet overvallen en kan hij zich beter voorbereiden op iets nieuws. Dat vermindert stress.
  • Een kind begrijpen zorgt voor veiligheid. Soms kan het ook heel goed helpen om praktische hulpmiddelen in te zetten, die de overprikkeling verhelpen.

En het is uiteraard heel belangrijk dat je af en toe bij de leerling polst hoe het met hem gaat. Zo signaleer je op tijd eventuele problemen en het kind voelt zich begrepen en gehoord. Dit geeft een veilig gevoel en ze leren op deze manier ook omgaan met hun ‘overprikkeling en stress’.

Afbeelding: ©Natalia Bodrova from Getty Images

Lees ook

Hoogsensitief kind | 10 tips om het kind te begeleiden

Heb je een hoogsensitief kind en vind je het lastig om je hooggevoelige kind op [...]

Autisme in de klas | 7 tips voor de docent

Autisme in de klas | 7 tips voor de docent De zomervakantie is alweer bijna [...]

Wiebelen en friemelen in de klas

Hoe herken je wiebelen en friemelen in de klas? Wat voor oplossingen zijn er voor [...]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2135 reviews.